5 tips για να κοιμάται εύκολα το μωρό σας

Μερικές συμβουλές για τις νέες μαμάδες που βασανίζονται με τον ύπνο του μωρού.

5 tips για να κοιμάται εύκολα το μωρό σας

Η ρουτίνα και οι κατάλληλες συνθήκες είναι το κλειδί στην επιτυχία.

Αποφύγετε την υπερένταση

Μην κρατάτε το μωράκι σας ξύπνιο όλη τη μέρα για να κοιμηθεί πιο νωρίς το βράδυ. Το μόνο που θα καταφέρετε έιναι να του δημιουργήσετε υπερένταση και εκνευρισμό.

Το βρεφικό μασάζ

Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι μια μαλακή κουβέρτα και ένα λαδάκι για μασάζ (κάνε πρώτα μια δοκιμή σε ένα μικρό σημείο στο δερματάκι του για να βεβαιωθείς ότι το λάδι δεν προκαλεί αλλεργική αντίδραση). Το βρεφικό μασάζ αποτελείται από απαλές κινήσεις και όχι πιέσεις.

Το απαραίτητο πρόγραμμα

Κρατήστε τη ρουτίνα. Μπορεί να είναι τόσο μικρό που δυσκολεύεται ακόμα να ξεχωρίσει τη μέρα από τη νύχτα, όμως το μωρό σας διαθέτει ήδη ένα «εσωτερικό ρολόι». Αν φροντίζετε να το βάζετε για ύπνο κάθε βράδυ την ίδια ώρα, σύντομα θα αρχίσει να νυστάζει μόλις πλησιάζει η συγκεκριμένη ώρα κι έτσι θα αποκοιμιέται πιο εύκολα. Επιπλέον, εάν φροντίζετε να ακολουθείτε κάθε μέρα την ίδια ρουτίνα που ολοκληρώνεται βάζοντάς το στο καλαθάκι ή στην κούνια (μπάνιο, άλλαγμα, γάλα κ.λπ.), τότε το μωρό σας θα αντιληφθεί πιο εύκολα το μήνυμα ότι έχει έρθει η ώρα για ύπνο.

Η ιδανική θερμοκρασία

Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί γονείς, το δωμάτιο όπου κοιμάται το μωρό πρέπει να είναι δροσερό –όχι ζεστό. Η ιδανική θερμοκρασία είναι 18 – 21°C. Εάν όμως διαπιστώσετε ότι ιδρώνει ή ότι τα πόδια και τα χέρια του είναι παγωμένα κατά τη διάρκεια του ύπνου, θα πρέπει να ρυθμίσετε να κατεβάσετε ή να ανεβάσετε ανάλογα το θερμοστάτη του καλοριφέρ.

Ο σωστός φωτισμός

Το φως είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέσα με τα οποία τα μωρά –όπως άλλωστε και οι ενήλικοι– αντιλαμβάνονται τη διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας. Αν, λοιπόν, θέλετε το παιδί σας να καταλάβει πότε ήρθε η ώρα για να κοιμηθεί αρκετές ώρες (αφήνοντας κι εσάς να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας), θα πρέπει να του κάνετε σαφές πότε είναι μέρα και πότε νύχτα. Φροντίστε το περιβάλλον να έχει άπλετο φως τις πρωινές ώρες –ακόμα κι όταν εκείνο κοιμάται– και εξασφαλίστε του ένα πιο σκοτεινό περιβάλλον για τον βραδινό ύπνο. Ιδανικά, χρησιμοποιήστε στο σπίτι φωτιστικά με ντίμερ, ώστε να χαμηλώνετε την ένταση μετά το απόγευμα, ακόμα και πριν έρθει η ώρα που θα το βάλετε να κοιμηθεί.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved