Ποιους ήχους μπορεί να ξεχωρίσει το αγέννητο μωρό;

Ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνεται το μωρό στους ήχους έχει μελετηθεί ευρέως, ιδίως επειδή η ακοή δέχεται πιο εύκολα ερεθίσματα μέσα στη μήτρα.

Ποιους ήχους μπορεί να ξεχωρίσει το αγέννητο μωρό;

Το μωρό αρχίζει να αντιδρά στον ήχο από την 24η εβδομάδα. Το περιβάλλον του μωρού είναι γεμάτο από πολυάριθμους και ποικίλους ήχους: Ο χτύπος της καρδιάς σας και το αίμα που πάλλεται στα αγγεία και τις αρτηρίες σας δημιουργούν ένα μόνιμο ηχητικό φόντο, ενώ μπορεί να ακούει ακόμα και τα γουργουρητά των εντέρων και του στομαχιού σας.

Οι εξωτερικοί ήχοι όπως οι φωνές, η μουσική, η τηλεόραση επίσης μεταδίδονται μέσα από την κοιλιά σας και γίνονται αντιληπτοί από το έμβρυο. Αυτοί οι ήχοι είναι πάντως πολύ πιο απαλοί για το μωρό σας, απ΄ότι για σας. Αυτό συμβαίνει καθώς ένας ήχος που ταξιδεύει προς εσάς πολλά από τα ηχητικά σήματα ανακλώνται ή απορροφώνται από το δέρμα και τα ρούχα σας , και μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών των κυμάτων διαπερνά τα τοιχώματα της κοιλιάς και φτάνει στα αυτιά του εμβρύου. Οι ήχοι υψηλής συχνότητας ανακλώνται με μεγαλύτερη ευκολία, γι΄αυτό το μωρό σας ακούει κατά κύριο λόγο τους ήχους χαμηλής συχνότητας.

Απ’ όλους τους ήχους που μπορεί να ακούσει ένα αγέννητο μωρό, εκείνος που ξεχωρίζει περισσότερο είναι η φωνή σας. Αυτό συμβαίνει γιατί το μωρό σας ακούει με δύο διαφορετικούς τρόπους: Πρώτον μέσω των ηχητικών κυμάτων που εκπέμπονται από το στόμα σας και ταξιδεύουν με τον αέρα, και δεύτερον από τους κραδασμούς που μεταδίδονται στο σώμα σας κάθε φορά που μιλάτε. Έτσι, λοιπόν σας ακούει, περίπου όπως ακούτε κι εσείς τον εαυτό σας όταν μιλάτε.

Γι΄αυτό η φωνή σας σας φαίνεται διαφορετική όταν την ακούσετε μαγνητοφωνημένη – ακούτε μόνο τους ήχους που μεταφέρονται με τον αέρα και όχι τις εσωτερικές δονήσεις. Αυτές, μεταδίδουν τη φωνή σας στο μωρό πολύ αποτελεσματικά. Γι α τον λόγο αυτό, όταν μιλάτε, τραγουδάτε ή φωνάζετε, το μωρό θα σας ακούει. Δεν είναι λοιπόν παράξενο που όταν γεννηθεί θα αναγνωρίζει τη φωνής σας καλύτερα απ’ οποιουδήποτε άλλου ανθρώπου.

Όμως η φωνή σας δεν είναι ο μόνος ήχος που μαθαίνει το έμβρυο με τη γέννησή του. Οι ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει υπέρηχους για να παρακολουθήσουν τα μωρά πώς αντιδρούν σε οικείες και μη συχνότητες που ακούγονται από μικρά ηχεία, τα οποία τοποθετούνται στην κοιλιά της μητέρας. Από την 26η με 27η εβδομάδα τα μωρά τείνουν να αυξάνουν την κινητικότητά τους στο άκουσμα οικείων ήχων. Όταν, όμως ακούν μουσική που δεν αναγνωρίζουν, τείνουν να σταματούν.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η οικεία μουσική μπορεί να έχει κατευναστική επίδραση στο μωρό μετά τη γέννησή του και να το ηρεμεί όταν αυτό κλαίει.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved