Χρειάζονται τα μωρά γυαλιά ηλίου;

«Πρέπει το μωρό μου να φοράει γυαλιά ηλίου;», είναι πολύ καλή ιδέα, γιατί η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου αυξάνει το κίνδυνο για καταρράκτη και άλλων προβλημάτων αργότερα στη ζωή του παιδιού, όπως ηλικιακή εκφύλιση ωχράς, φωτοκερατίτιδα, πτερύγιο κ.ά.

Χρειάζονται τα μωρά γυαλιά ηλίου;

Ο κίνδυνος βλάβης είναι συσωρευτικός, αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος μεγαλώνει όσο εκτιθόμαστε στον ήλιο κατά τη διάρκεια των χρόνων ζωής μας.

7c364ceb9fe4fbb10b601ff91f18243f

Επίσης στις μικρές ηλικίες ο κερατοειδής και ο φακός είναι πιο διαυγή απ΄ότι σε πιο μεγάλη ηλικία, με συνέπεια η επιβλαβής ακτινοβολία να φτάνει πιο εύκολα στον αμφιβληστροειδή. Πιστεύεται, ότι το 60-80 % της έκθεσης στον ήλιο συμβαίνει πριν από την ηλικία των 18 ετών. Για αυτό είναι και σημαντικό να φοράμε γυαλιά ηλίου από μικρή ηλικία.

Βέβαια εάν το παιδί αντιστέκεται στο να φορέσει γυαλιά ηλίου, μην το πιέζετε. Έχουν την τάση να τα βγάζουν και να παίζουν με αυτά, μην παραξενευθείτε εάν τα βρίσκετε συνεχώς κάτω στο πάτωμα.

Κάποιο καπέλο θα είναι πιο εύκολο να το φορέσει, ειδικά το πιο μικρό σε ηλικία ή τα μωράκια. Εάν είναι δεκτικό στο να φορέσει γυαλιά ηλίου, τότε αφήστε το να τα διαλέξει το ίδιο. Επίσης θα είναι και πιο εύκολο εάν βλέπει να φοράτε και εσείς γυαλιά, να θέλει να σας μιμηθεί.

unnamed

Δεν κάνουν όλα τα γυαλιά ηλίου
Αγοράστε ένα ζευγάρι που να αναφέρει προστασία 99-100 % από την UVA και UVB. Πόσο σκούρα θα είναι, εξαρτάται από το προσωπικό γούστο, γιατί η απορρόφηση των βλαβερών ακτίνων συμβαίνει από ειδικά φίλτρα και όχι από το χρώμα. Εάν δεν ξέρετε τι να διαλέξετε, προτείνω ένα μεσαίου βαθμού απόχρωσης.

Βέβαια θα πρέπει να διαλέξετε έναν σκελετό ανθεκτικό, όχι πολύ βαρύ όμως, ώστε και το παιδί σας να το φοράει πιο εύκολα.

Επίσης οι φακοί να είναι από πολυκαρβονικό, το οποίο είναι ανθεκτικό σε πτώσεις, σε περίπτωση όμως που θα είναι γεμάτο γρατσουνιές καλό είναι να το αντικαθιστούμε.

Ο οπτικός σας θα σας συμβουλεύσει σωστά στην επιλογή φακού και σκελετού.

Δημήτρης Ψαρράκος
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
email : dpsarrakos@gmail.com

Στείλτε τις ερωτήσεις σας στον οφθαλμίατρο του Mothersblog ΕΔΩ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved