Πότε δίνουμε φακές στο μωρό;

Οι φακές και γενικότερα τα όσπρια  δίνονται στο μωρό όταν έχει συμπληρώσει την ηλικία των 8 μηνών.

Πότε δίνουμε φακές στο μωρό;

Σαν γενικός κανόνας ισχύει ότι όταν εισάγουμε μια καινούργια τροφή περιμένουμε κάποιες μέρες για πιθανή αντίδραση για αλλεργία ή δυσανεξία σε αυτή.
Ο χρόνος αυτός είναι διαφορετικός για κάθε βρέφος και καθορίζεται από τον παιδίατρο που γνωρίζει το πλήρες ιστορικό του μωρού σας.

Αρχικά, οι τροφές δίνονται αλεσμένες, σε μορφή πουρέ και καθώς το βρέφος μεγαλώνει μπορούν να δοθούν και σε πιο στέρεα μορφή. Ο χρόνος που θα γίνει αυτό ποικίλλει και εξαρτάται απόλυτα από την ωρίμανση του μηχανισμού κατάποσης ,την ψυχοκινητική ανάπτυξη του μωρού αλλά και την ίδια τη μητέρα.

Τα όσπρια εισάγονται σταδιακά συνήθως όταν το μωρό είναι 8 μηνών (εκτός αν ο παιδίατρος σας καθοδηγήσει διαφορετικά), βάζοντας λίγη φακή στην χορτόσουπα. Μπορείτε επίσης να την αλέσετε μαζί με πατάτα και καρότο. Μετά τις πρώτες δοκιμές μπορείτε να φτιάξετε κανονική φακή, με ελαιόλαδο το οποίο προσθέτετε στη συνέχεια. Εννοείται ότι δεν προσθέτετε αλάτι. Στη συνέχεια, κι ανάλογα με την ανταπόκριση του μωρού σας, μπορείτε να επιχειρήσετε να του δώσετε ρεβύθια, φάβα, φασόλια.

Να θυμάστε ότι την πρώτη φορά που εισάγετε μια καινούργια τροφή, καλό είναι να δώσετε μικρή ποσότητα, λίγες κουταλιές για δοκιμή. Επίσης δεν δίνουμε ποτέ δύο καινούργια τρόφιμα στην ίδια ημέρα.

Μία τακτική που αποδίδει είναι οι τροφές να εναλλάσσονται για να υπάρχει ποικιλία στη γεύση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved