Μέχρι ποια ηλικία πρέπει το παιδί να κάθεται σε παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου;

Πότε πρέπει να αλλάξετε κατηγορία καθίσματος στο αυτοκίνητο. 

Μέχρι ποια ηλικία πρέπει το παιδί να κάθεται σε παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου;
Bigstock

Πόσες φορές βλέπουμε μικρά παιδιά να χοροπηδούν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου ή να κάθονται στην αγκαλιά της μαμάς τους λειτουργώντας ως …αερόσακος... 'Η ακόμα χειρότερα να είναι στην αγκαλιά του πατέρα του καθώς οδηγεί μιλώντας μάλιστα και στο κινητό!

Ακόμα όμως κι αν υπάρχει παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου, αρκετοί γονείς δεν το χρησιμοποιούν μόλις το παιδί τους γίνει 6 ετών με τη δικαιολογία πώς δεν κάθεται πια γιατί γκρινιάζει ή γιατί δεν χωράει.

Προφανώς επιλέγουν να αδιαφορούν για τον κίνδυνο που θέτουν τα παιδιά τους...

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας ( 10/14 Μαϊου) είναι μια καλή ευκαιρία να υπενθυμίσουμε τα εξής:

Για τα παιδιά είναι υποχρεωτικό το παιδικό καθισματάκι που πρέπει να είναι τοποθετημένο στο πίσω κάθισμα υπό την επίβλεψη του ενός γονιού,ο οποίος πρέπει να είναι δεμένος και αυτός με ζώνη ασφαλείας.

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι παιδικών καθισμάτων στην αγορά, ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του παιδιού.

  • Ο τύπος 0+ απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας έως 15 μηνών και βάρους έως 13 κιλών
  • Ο τύπος 1 απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 μηνών έως 4 ετών και βάρους 9-18 κιλών
  • Ο τύπος 2/3 απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3,5 έως 12 ετών και βάρους 15 έως 36 κιλών.
kathisma-autokinitou-klama-morou.jpg

Πώς μπορώ να καταλάβω ποιο κάθισμα είναι κατάλληλο για το παιδί μου;

Οι κατηγορίες των παιδικών καθισμάτων αναφέρονται στα κιλά του παιδιού. Οι βασικές κατηγορίες είναι οι εξής:

  • Κατηγορία 0: κιλά 0-10 σύσταση ηλικίας από τη γέννηση έως 6-9 μηνών
  • Κατηγορία 0+: κιλά 0-13 σύσταση ηλικίας από τη γέννηση έως 12-15 μηνών
  • Κατηγορία 1: κιλά 9-18 σύσταση ηλικία από περίπου 9 μηνών έως περίπου 4 ετών
  • Κατηγορία 2-3: κιλά 15-36 σύσταση ηλικίας από περίπου 4 ετών έως περίπου 12 ετών

Όταν το παιδί, λόγω ηλικίας, αποχωριστεί το παιδικό κάθισμα, πρέπει να δένεται και αυτό πάντα με ζώνη ασφαλείας στο πίσω κάθισμα όμως και ποτέ στο κάθισμα του συνοδηγού, έως την ηλικία των 12 ετών τουλάχιστον, όπως προβλέπει σχετικά ο Κ.Ο.Κ. Ειδικότερα προβλέπεται πώς για «τα παιδιά από πέντε (5) ετών, έως και εικοσιπέντε (25) κιλά, πρέπει να τοποθετούνται σε κάθισμα που βλέπει προς τα εμπρός, ενώ παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, μεταξύ έξι (6) έως δεκατριών (13) ετών και από είκοσι δύο (22) μέχρι τριάντα έξι (36) κιλά, πρέπει να τοποθετούνται σε ανυψωτικό κάθισμα. Επιπλέον, τα παιδία ύψους εκατόν τριάντα πέντε (135) έως εκατόν πενήντα (150) εκατοστών, επιτρέπεται να συγκρατούνται από ζώνη ασφαλείας για ενήλικους, αλλά είναι υποχρεωτικό να στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου».

Πότε πρέπει να αλλάξω κατηγορία καθίσματος;

Η σύσταση είναι να αλλάζουμε κάθισμα όταν το παιδί έχει εξαντλήσει το όριο κιλών της προηγούμενης κατηγορίας. Μια άλλη παράμετρος που θα σας οδηγήσει σε αλλαγή κατηγορίας καθίσματος είναι το εάν το κεφάλι του παιδιού ξεπερνά την πλάτη του παιδικού καθίσματος. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει από την κατηγορία 0/0+ να περάσετε στην κατηγορία 1. Από την κατηγορία 1, εάν το ύψος των αυτιών πλησιάζει το όριο της πλάτης του καθίσματος, περνάτε στην κατηγορία 2-3.

paidiko-kathisma.jpg

Μέχρι ποια ηλικία πρέπει το παιδί μου να κάθεται σε παιδικό κάθισμα;

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι το παιδικό κάθισμα είναι αναγκαίο μέχρι την ηλικία των 5-6 ετών. Αυτό δεν είναι σωστό. Όλα τα συστήματα παθητικής ασφάλειας των αυτοκινήτων είναι σχεδιασμένα για να προσφέρουν προστασία σε επιβάτες με ύψος από τουλάχιστον 135 εκ και πάνω. Τα παιδιά με ύψος κάτω από 135 εκ που είναι απλά δεμένα με τη ζώνη του αυτοκινήτου, έχουν ελλιπή προστασία και είναι εκτεθειμένα σε πολύ μεγάλο κίνδυνο σε περίπτωση ατυχήματος. Οι πιο συχνοί θάνατοι ή τραυματισμοί σε τέτοιες περιπτώσεις οφείλονται σε χτυπήματα στο κεφάλι (ανυπαρξία πλευρικής προστασίας) και στην κοιλιακή χώρα (η ζώνη πιέζει τα εσωτερικά όργανα στην κοιλιά επειδή είναι πολύ ψηλά για το παιδί). Με βάση τον ΚΟΚ, η χρήση παιδικού καθίσματος στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική μέχρι 12 ετών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία η χρήση παιδικού καθίσματος είναι υποχρεωτική μέχρι το ύψος των 135 εκ. Στη Γερμανία μέχρι το ύψος των 150 εκ.

Το παιδί μου αρνείται να μπει στο κάθισμα ή προσπαθεί να βγάλει τις ζώνες του. Τι να κάνω;

Το παιδί σας πρέπει να μάθει να κάθεται πάντα στο παιδικό κάθισμα και να έχει τις ζώνες δεμένες σωστά και σφιχτά. Χρησιμοποιήστε το δικό σας παράδειγμα με τη χρήση της ζώνης. Αρνηθείτε να ξεκινήσετε το όχημα εάν δεν έχουν όλοι δεθεί σωστά. Σε περίπτωση που το παιδί σας βγάλει τη ζώνη εν κινήσει, προσπαθήστε να σταματήσετε το συντομότερο δυνατό και εξηγήστε τους κινδύνους που συνεπάγεται μια τέτοια κατάσταση. Τα παιδιά λειτουργούν σα “σφουγγάρια” από πολύ μικρή ηλικία και επηρεάζονται πολύ από τη συμπεριφορά των γονέων. Η υποδειγματική και πειθαρχημένη συμπεριφορά των γονέων στο αυτοκίνητο αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά.

ipnos-kathisma-aytokitou.jpg

Πόση ώρα επιτρέπεται να μείνει ένα μωρό σε βρεφικό κάθισμα αυτοκινήτου;

Όλα τα βρεφικά καθίσματα (κατηγορία 0-13 κιλών) έχουν πλάτη με κάποια κλίση (περίπου 45°). Ο βασικός τους προορισμός είναι η ασφαλής μεταφορά του μωρού στο αυτοκίνητο και αυτή η κλίση σε συνδυασμό με την υποχρεωτική ανάποδη τοποθέτηση προσφέρει τη μέγιστη προστασία για το μωρό μέσα στο αυτοκίνητο. Η γενική σύσταση είναι το μωρό να μη μένει πάνω από 2 ώρες σε μια συγκεκριμένη στάση όπως σε ένα τέτοιο κάθισμα υπό κλίση. Η ανάπτυξη των κινησιακών δυνατοτήτων απαιτεί την εναλλαγή θέσεων ή το ξάπλωμα σε οριζόντια θέση.

Με πληροφορίες από το ioas.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved