Τα αέρια του μωρού: Συμβουλές πρόληψης και αντιμετώπισης

Πώς να αντιμετωπίσετε τα αέρια του μωρού;

Τα αέρια του μωρού: Συμβουλές πρόληψης και αντιμετώπισης
Bigstock

Κάποιες φορές φορές είναι δύσκολο ένας γονιός να καταλάβει γιατί το μωρό είναι ανήσυχο, γκρινιάζει ή δυσανασχετεί.

Τα αέρια είναι ένας από τους πιθανούς λόγους και ενώ θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό και το μωρό όπως οι ενήλικες να έχει αέρια, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τι να κάνετε για να ανακουφίσετε το μωρό.

Τι προκαλεί τα αέρια του μωρού;

Οι αιτίες είναι πολλές. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να οφείλονται σε τροφές που καταναλώνει η μαμά εάν το μωρό θηλάζει. Για παράδειγμα, τα όσπρια και τα λαχανικά είναι τρόφιμα που προκαλούν αέρια και σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, επηρεάζουν και το εντερικό σύστημα του μωρού λόγω του θηλασμού. Μία δεύτερη θεωρία που αφορά τα μωρά που πίνουν μόνο ή και ξένο γάλα, είναι ότι το γάλα φόρμουλας είναι βαρύ για το βρέφος με αποτέλεσμα εκείνο να εμφανίζει συμπτώματα δυσανεξίας όπως το φούσκωμα και τα αέρια. Στην περίπτωση αυτή τα αέρια είναι πιθανό να συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα όπως είναι η διάρροια.

Μωρό κλαίει ξαπλωμένο στην κούνια.

Bigstock

Πρόληψη

Προσπαθήστε να περιορίσετε την ποσότητα αέρα που καταπίνει κατά τον θηλασμό

Εάν θηλάζετε, βεβαιωθείτε ότι έχει βρει μία στάση θηλασμού που διευκολύνει τον θηλασμό για το βρέφος. Τα χείλη του πρέπει να εφάπτονται πάνω στη θηλή με τέτοιον τρόπο ώστε όταν θηλάζει να καταπίνει όσο τον δυνατόν λιγότερο αέρα. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά που πίνουν ξένο γάλα από το μπουκάλι.

Ρέψιμο

Βοηθήστε το μωρό να ρευτεί κατά τη διάρκεια και μετά το τάισμα. Μπορεί να μην του αρέσει, ειδικά εάν πεινάει πολύ, όμως το ρέψιμο κατά τη διάρκεια του θηλασμού μειώνει τις πιθανότητες ο αέρα που καταπίνει να φτάσει μέχρι το εντερικό σύστημα.

Δοκιμάστε να αλλάξετε τη διατροφή σας

Οι επιστημονικές μελέτες δεν είναι αρκετές ούτε καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα για το πώς η διατροφή της μαμάς επηρεάζει τη σύσταση του μητρικού γάλακτος και τα αέρια του μωρού. Ωστόσο, μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε μικρές αλλαγές στη διατροφή σας όπως να περιορίσετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα και λαχανικά όπως το μπρόκολο.

moro-klama-ereuna.jpg

Μωρό κλαίει ξαπλωμένο στο κρεβάτι.

Αντιμετώπιση

Κρατήστε το μωρό μπρούμυτα. Δοκιμάστε να κρατήσετε το μωρό με την κοιλιά του να είναι πάνω στον βραχίονά σας και το κεφάλι του κοντά στην παλάμη σας. Πολλά μωρά ανακουφίζονται με την συγκεκριμένη στάση σώματος και νιώθουν καλύτερα εάν έχουν αέρια.

Δοκιμάστε το βρεφικό μασάζ. Το βρεφικό μασάζ ηρεμεί το μωρό και επιπλέον, έχει μία σειρά από οφέλη όπως την ανακούφιση από συμπτώματα δυσκοιλιότητας και τα αέρια.

Με πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved