Πώς επιλέγουμε την κατάλληλη πιπίλα για το μωρό;

Συμβουλές για την επιλογή της πιπίλας του μωρού και τι να προσέξετε.

Πώς επιλέγουμε την κατάλληλη πιπίλα για το μωρό;

Μωρό με πιπίλα κοιμάται πάνω σε λευκή κουβέρτα.

Bigstock

Το πιπίλισμα ένα νεογνικό αντανακλαστικό που βοηθά το μωρό όχι να ηρεμήσει, ενώ παράλληλα είναι χρήσιμο στην εξοικείωση του βρέφους με τη διαδικασία του θηλασμού και γενικά του ταΐσματος.

Η χρήση της πιπίλας θεωρείται ασφαλής υπό προϋποθέσεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθά το μωρό να κοιμηθεί πιο γρήγορα και για περισσότερη ώρα. Επίσης λειτουργεί ως αντιπερισπασμός στο ανήσυχο μωρό βοηθώντας το έτσι να ηρεμήσει, ενώ μελέτες δείχνουν ότι μειώνει τον κίνδυνο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου.

Από την άλλη, οι ειδικοί έχουν αναδείξει και ορισμένα μειονεκτήματα. Η συστηματική χρήση μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την εξάρτηση του μωρού από την πιπίλα. Στις περιπτώσεις αυτές το βρέφος δεν μπορεί να κοιμηθεί χωρίς αυτήν και δυσκολεύεται ακόμα περισσότερο να την κόψει μεγαλώνοντας. Έρευνες δείχνουν, επίσης, ότι η πιπίλα αυξάνει τον κίνδυνο για μολύνσεις στα αυτιά μετά την ηλικία των έξι μηνών και για προβλήματα με τα ούλα και τα δόντια. Τέλος, έχει παρατηρηθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η πιπίλα δυσκολεύει τον θηλασμό για αυτό και οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς που επιθυμούν να δώσουν πιπίλα στο μωρό τους να περιμένουν τουλάχιστον 3 με 4 εβδομάδες και μέχρι να εδραιωθεί καλά ο θηλασμός.

pipila-kai-thilasmos.jpg

Μωρό με πιπίλα λίγο πριν κοιμηθεί στην αγκαλιά της μαμάς του.

Πώς θα επιλέξετε την κατάλληλη πιπίλα για το μωρό;

Στην αγορά υπάρχει πληθώρα επιλογών. Για να διαλέξετε την κατάλληλη πιπίλα για το μωρό σας, λάβετε υπόψη τα εξής:

Το μέγεθος και το σχήμα. Οι θηλές στις πιπίλες διαφέρουν ως προς το σχήμα τους και πιθανά να χρειαστεί να δοκιμάσετε μερικά διαφορετικά μέχρι να βρείτε εκείνο που προτιμά το μωρό σας. Όσον αφορά το μέγεθος και πάλι είναι θέμα προτίμησης ωστόσο υπάρχει ένας γενικός οδηγός ανάλογα με την ηλικία του μωρού. Σε γενικές γραμμές η πιπίλα θα πρέπει να είναι πάνω από 3,5 εκατοστά και αυτό για να μην μπορεί το μωρό να την βάλει ολόκληρη μέσα στο στόμα.

Το υλικό. Οι περισσότερες πιπίλες είναι από καουτσούκ ή σιλικόνη. Οι πιπίλες από καουτσούκ είναι πιο μαλακές και θυμίζουν περισσότερο την υφή της θηλής του στήθους. Ωστόσο, αλλοιώνονται πιο εύκολα για αυτό και πολλοί γονείς προτιμούν τις πιπίλες από σιλικόνη.

Εάν αποτελείται από αποσπώμενα κομμάτια. Οι πιο ασφαλείς πιπίλες είναι εκείνες που αποτελούνται από εάν κομμάτι. Από την άλλη οι πιπίλες που αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κομμάτια αποσπώμενα αυξάνουν τον κίνδυνο πνιγμού και είναι πιο εύκολο να αναπτύξουν βακτήρια και μούχλα.

pipila-upnos.jpg

Μωρό κοιμάται με πιπίλα.

Συμβουλές για ασφαλή χρήση της πιπίλας

Ελέγχετε τις πιπίλες συχνά για φθορές. Οι πιπίλες φθείρονται εύκολα και θα πρέπει συχνά να τις ελέγχετε για σκισίματα και αποχρωματισμούς.

Αλλάζετε τις πιπίλες όποτε είναι απαραίτητο. Θα πρέπει να αλλάζετε τις πιπίλες εάν έχουν φθορές, έχουν αποχρωματιστεί ή δεν είναι πια κατάλληλες για την ηλικία του μωρού.

Πλένετε τις πιπίλες συχνά. Αποστειρώνετε τις πιπίλες ή πλένετέ τις τακτικά με σαπούνι και νερό, ειδικά εάν το μωρό είναι μικρότερο των έξι μηνών ή έχει ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα.

Με πληροφορίες από healthnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved