Βοηθήστε το παιδί σας στη μελέτη - Τι δεν πρέπει να κάνετε

Για όσους έχετε παιδάκια στην πρώτη δημοτικού είναι πολύ σημαντικό να διδάξετε το παιδί σας να οργανώνει τη μελέτη του και τον τρόπο που θα διαβάζει για την επόμενη ημέρα του σχολείου.

Βοηθήστε το παιδί σας στη μελέτη - Τι δεν πρέπει να κάνετε

Εσφαλμένα πολλοί γονείς θεωρούν δεδομένο ότι το παιδί θα ξέρει πώς να χειριστεί αυτή τη νέα πραγματικότητα. Λάθος: το παιδί δεν ξέρει πώς να οργανωθεί και τι να κάνει με την νέα του ταυτότητα. Πρέπει εσείς όπως του διδάξατε πώς να τρώει, πώς να πηγαίνει τουαλέτα και πώς να πλένει τα δόντια του, να του δείξετε και πώς πρέπει να μελετά. Μια καλή ιδέα για όσους γονείς μπορούν να το κάνουν είναι να διαβάζουν στην αρχή μαζί με το παιδί για να μιμηθεί τον τρόπο μελέτης και να καταλάβει τι πρέπει να κάνει.

Αλλά προσοχή! Μην του κάνετε τα μαθήματά του, μην ανοίγετε λυσσάρια και βοηθήματα μπροστά του και μην δυσανασχετείτε, γιατί αυτά θα μιμηθεί και το μικρό σας βλασταράκι. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε οι καθρέφτες των παιδιών μας και πρότυπα μίμησης σε όλα τα θέματα. Το παιδί δεν κρίνει εάν κάνουμε κάτι λάθος, ώστε να μην το μιμηθεί. Άκριτα μιμείται τον γονέα του γιατί σε αυτόν έχει εμπιστοσύνη και αυτός είναι το παράδειγμά του. Οι γονείς στην πορεία φαίνεται να το ξεχνούν και παραπονιούνται συχνά ότι το παιδί ξεκινάει στραβά, δεν ξέρει πώς να κάνει τι, είναι ανοργάνωτο κτλ.

Επομένως:

1. Οργανώστε ένα χώρο μελέτης, στην αρχή σε κοινό σημείο του σπιτιού για να έχετε την επίβλεψη του παιδιού.
2. Οργανώστε του τα σχολικά του και κάντε τα όσο γίνεται διασκεδαστικά με όμορφες ετικέτες, αυτοκόλλητα και σχολικά είδη που αρέσουν στο παιδί σας.
3. Μην είστε αυστηροί στην πρώτη δημοτικού: είναι πολύ σημαντικό το παιδί να υιοθετήσει μια θετική εικόνα για το σχολείο και την μελέτη. Μην σκίζετε και μην φωνάζετε εάν δεν κάνει ολοστρόγγυλα γράμματα ή εάν κάνει μουτζούρες.
4. Μην του κάνετε τα μαθήματα, μην υπόσχεστε δωράκια για να διαβάσει και μην χάνετε την υπομονή σας μπροστά στο παιδί, θα απογοητευτεί και θα τα παρατήσει.
5. Να του διδάσκετε τον σεβασμό για την δασκάλα του. Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα από αυτούς που αγαπούν και θαυμάζουν. Μην κακολογείτε την δασκάλα του μπροστά του.

Εάν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να συγκρατήσετε τον θυμό σας ή «βαριέστε» να μελετήσετε με το παιδί σας ή δεν προλαβαίνετε λόγω δουλειάς, βρείτε έναν δάσκαλο να σας βοηθά με αυτό. Καλή αρχή με χαρά και κέφι!

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos.blogspot.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved