Πρώτη μέρα στο σχολείο: 7 tips για να είναι υπέροχη για το παιδί και εσάς

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την επιστροφή στο σχολείο και το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς.

Πρώτη μέρα στο σχολείο: 7 tips για να είναι υπέροχη για το παιδί και εσάς

Και όπως όλα τα παιδιά τα κόσμου, έτσι και το δικό σας νιώθει ανάμεικτα συναισθήματα, για τη μεγάλη μέρα... την πρώτη μέρα στο σχολείο. Για κάποια παιδιά δεν είναι η πρώτη φορά και για κάποια, τα πρωτάκια, είναι η πρώτη φορά που θα περάσουν την πόρτα του μεγάλου σχολείου. Και το άγχος, κυρίως για άγνωστο, είναι μεγαλύτερο.

Κι επειδή ο θυμόσοφος λαός, σωστά λέει ότι «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται», καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ σημαντικό η πρώτη μέρα στο σχολείο να είναι καλή. Να περάσει ευχάριστα για το παιδί και να το ενθαρρύνει για τις επόμενες που θα ακολουθήσουν. Ιδού, κάποια tips για να έχετε εσείς και κυρίως το παιδί, μία υπέροχη πρώτη μέρα στο σχολείο.

Πρόγραμμα ρουτίνας

Κανονικά, το πρόγραμμα τα=ρουτίνας, δηλαδή οι ώρες που θα πηγαίνει για ύπνο, που θα ξυπνάει, αλλά και θα παίζει έξω, θα πρέπει να έχει μπει σε εφαρμογή, τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν. Αλλά, υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνες, που το πρόγραμμα, λίγο ξεφεύγει. Και το λίγο ακόμα να μείνω ξύπνιος/ια, πιάνει τόπο. Ωστόσο, το σαββατοκύριακο, πριν τη Δευτέρα, που ανοίγουν τα σχολεία, είναι πολύ σημαντικό το παιδί να κοιμηθεί νωρίς, αλλά και να ξυπνήσει νωρίς. Ειδικά, το προηγούμενο βράδυ, πρέπει να έχει κοιμηθεί νωρίς.

Κάντε τις αγορές

Κανονικά, τη γραφική ύλη την αγοράζετε με το που ανοίγουν τα σχολεία, αφού θα σας παραδώσει η δασκάλα ή ο δάσκαλος τη λίστα με όσα χρειάζονται. Οπότε, τετράδια και φακέλους μην αγοράζετε από πριν, διότι μπορεί να μην είναι τα σωστά. Ωστόσο, τα υπόλοιπα, τσάντες, κασετίνες, παγουρίνο, μολύβια, καλό είναι να τα έχετε ήδη πάρει. Κι αυτό, διότι το παιδί μπαίνει από πριν σε σχολικό κλίμα. Αν δεν έχετε προλάβει ή δεν ήταν εφικτό να το κάνετε πριν, μετά τον Αγιασμό, μπορείτε να κάνετε τις απαραίτητες αγορές. Όπως και παπούτσια ή ρούχα, αν χρειάζεστε. Έτσι, το παιδί θα νιώσει και ενθουσιασμό, αφού θα συνδυάσει την πρώτη μέρα του σχολείου, με αγορές και βόλτα στα μαγαζιά.

BacktoSchool

Χαλαρώστε το, αν είναι αγχωμένο

Το παιδί μπορεί να νιώθει αγχωμένο για την επιστροφή στο σχολείο ή που θα πάει μεγαλύτερη τάξη ή είναι πρωτάκι. Μιλήστε μαζί του και βεβαιωθείτε από πού πηγάζει το άγχος και για τι ακριβώς είναι αγχωμένο. Τι είναι αυτό που του προκαλεί νευρικότητα. Κάντε το να νιώσει ασφάλεια και σε καμία περίπτωση, μην το αγχώνετε και τρομοκρατείτε με φράσεις του τύπου: «Από Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία και θα περάσεις καλά» ή «Τώρα που ανοίγουν τα σχολεία, τα ξεχνάς όλα». Το σχολείο δεν είναι ούτε τιμωρία, ούτε αλλάζει προς το κακό τη ζωή του. Αν το παιδί είναι πρωτάκι, περιγράψτε του πόσο ωραία θα περάσει στο σχολείο, για τους νέους φίλους που θα γνωρίσει, που θα μάθει να διαβάζει και να γράφει και πόσο έχει μεγαλώσει, που πλέον θα πάει δημοτικό. Τέλος, αν εσείς είστε αγχωμένες, δεν πρέπει να μεταφέρετε το άγχος στο παιδί.

Μοιραστείτε τις δικές σας αναμνήσεις

Στα παιδιά αρέσει να ακούνε ιστορίες. Οπότε πείτε τη δική σας εμπειρία από την πρώτη μέρα του σχολείου. Βρείτε κάτι αστείο να του διηγηθείτε, πείτε πώς τα περνούσατε. Επίσης, ο μπαμπάς να πει για τη δική του εμπειρία.

Ετοιμαστείτε από το προηγούμενο βράδυ

Για να μην τρέχετε το πρωί, τελευταία στιγμή και αγχωθείτε όλοι και προπάντων, το παιδί, ετοιμάστε τα όλα από το προηγούμενο βράδυ. Το πρωί ξυπνήστε νωρίτερα και πηγαίνετε νωρίτερα στο σχολείο. Το μόνο που δεν χρειάζεστε την πρώτη μέρα, είναι να τρέχετε με το μυαλό στο ρολόι και στο κουδούνι.

Τραβήξτε φωτογραφίες

Ένας επιπλέον λόγος, να είστε έτοιμοι νωρίς, είναι και ο χρόνος για να βγάλετε φωτογραφίες. Κρατήστε τις στιγμές από την πρώτη μέρα, που το παιδί ξεκινάει για το σχολείο. Τραβήξτε φωτογραφίες, μαζί και αστείες, γελάστε, και φύγετε.

Μετά τον Αγιασμό, πηγαίνετε μία βόλτα

Μετά τον Αγιασμό, αν είναι εφικτό και έχετε χρόνο, κανονίστε μαζί με άλλες μαμάδες να πάτε βόλτα σε έναν παιδότοπο. Να παίξουν τα παιδιά, να έρθουν πάλι κοντά, αν είχαν χαθεί μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και να συσφίξετε κι εσείς τις σχέσεις σας.

Περισσότερα Back to School άρθρα διαβάστε εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved