Δέκα δραστηριότητες για το παιδί, πέρα από το ποδόσφαιρο και το μπαλέτο

Μαζί με τα σχολεία ξεκινούν και οι εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών. Και αυτή την περίοδο, οι περισσότεροι γονείς, σε συνεννόηση με το παιδί, ψάχνουν να βρούν ποια δραστηριότητα να ξεκινήσει.

Δέκα δραστηριότητες για το παιδί, πέρα από το ποδόσφαιρο και το μπαλέτο

Στο τραπέζι πέφτουν κλασικά, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το μπαλέτο ή το κολύμπι, ωστόσο υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες πρωτότυπες και εξίσου ωφέλιμες κι ευεργετικές για τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού, που μπορούν να παρακολουθήσουν. Αν, λοιπόν, θέλετε, εκτός από τις κλασικές δραστηριότητες να κάνει το παιδί σας και κάποια άλλη, επιπλέον, δείτε παρακάτω:

Σκάκι

Το σκάκι είναι η κατεξοχήν δραστηριότητα, που εξασκεί το μυαλό. Ενισχύει την αυτοσυγκέντρωση του παιδιού, εξασκεί τη μνήμη, ενώ μέσα από τις κινήσεις το βοηθά να σκέφτεται στρατηγικά. Επίσης, αναπτύσσει τη φαντασία και το κάνει πιο υπεύθυνο.

Πότε να ξεκινήσει: Σύμφωνα με τους ειδικούς, από την ηλικία των 5 χρόνων είναι σε θέση να κατανοήσει τους κανόνες του παιγνιδιού.

Ιστιοπλοΐα

Η ιστιοπλοΐα προσφέρει πολλά οφέλη στο παιδί. Έρχεται σε άμεση επαφή με τη θάλασσα, μαθαίνει να λειτουργεί ως ομάδα, γίνεται ανεξάρτητο, ενώ αποκτά υπομονή, αυτοπεποίθηση, πειθαρχία και θάρρος.

Πότε να ξεκινήσει: Η κατάλληλη ηλικία είναι μεταξύ 5 έως 10 χρόνων.

koritsaki ippasia

Παραδοσιακοί χοροί

Μπορεί κάπως να ξενίζει, ειδικά το παιδί, αλλά οι παραδοσιακοί χοροί πέρα από τα οφέλη του χορού γενικότερα (έκφραση συναισθημάτων, ψυχαγωγία, άσκηση του σώματος και του νου) είναι και ο συνδετικός κρίκος με το παρελθόν, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Και είναι πολύ σημαντικό, η παράδοση να περνάει από γενιά σε γενιά. Επίσης, οι παραδοσιακοί χοροί διακρίνονται από μία υψηλή αισθητική, ρυθμικότητα και κίνηση των χεριών και ποδιών. Επιπλέον, ενισχύουν τη δημιουργική έκφραση του παιδιού.

Πότε να ξεκινήσει: Πολλές σχολές και σύλλογοι έχουν νηπιακά τμήματα. Ωστόσο, από τα 6 και μετά είναι η ιδανική ηλικία, καθώς πολλοί χοροί έχουν μέτρημα των βημάτων

Κουνγκ Φου

Τα τελευταία, κυρίως, χρόνια οι πολεμικές τέχνες είναι υψηλά στις προτιμήσεις των παιδιών, αγοριών και κοριτσιών, με το καράτε και το tae kwon do να συγκεντρώνουν πάνω τους τα «φώτα». Ωστόσο, υπάρχει και άλλη μία πολεμική τέχνη, εξίσου ωφέλιμη, το Κουνγκ Φου και όσοι έχουν ασχοληθεί έχουν να πούνε τα καλύτερα. Μέσα από την τέχνη αυτή το παιδί αποκτά αυτοπειθαρχία, αυτοεκτίμηση, φυσική αντοχή και ενδυνάμωση του σώματος. Τέλος, θεμελιώδης αρχή στο Κουνγκ Φου είναι η αφοσίωση και η συγκέντρωση, μέσα από τις οποίες αναπτύσσεις τις δεξιότητες σου.

Πότε να ξεκινήσει: Μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 5 χρόνων και άνω

Στίβος

Ο στίβος αποτελεί τη βάση όλων των αθλημάτων και τα οφέλη του πολλά. Το παιδί μέσα από τα αθλήματα μαθαίνει βασικές κινητικές δεξιότητες, που είναι απαραίτητες για το άθλημα που θα ακολουθήσει στη συνέχεια. Πέρα από αυτό, ο στίβος γυμνάζει αρμονικά όλες τις μυϊκές δυνάμεις, ενώ ενισχύει την καρδιαναπνευστική λειτουργία και αντοχή του παιδιού. Επίσης, βοηθά στην αύξηση της μυϊκής μάζας, ενώ συμβάλλει ώστε το παιδί να αναπτύξει μία δυνατή προσωπικότητα, με αυτοπεποίθηση, υπομονή, επιμονή, πειθαρχία, αποφασιστικότητα.

Πότε να ξεκινήσει: Από την ηλικία των 6 χρόνων

agoraki xifaskia

Ξιφασκία

Η ξιφασκία είναι ένα άθλημα στρατηγικής και οξύνοιας, όμοια με εκείνη στο σκάκι. Προσφέρει πολλά οφέλη στο παιδί, όπως δύναμη, άψογο συντονισμό χεριών – ποδιών, εκγύμναση των ποδιών, ευκινησία, αντανακλαστικά, ενώ ακονίζει το μυαλό.

Πότε να ξεκινήσει: Η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει, είναι 6 χρόνων και άνω.

Ιππασία

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η επαφή του παιδιού με το άλογο, μόνο οφέλη μπορεί να του προσφέρει. Όταν, λοιπόν, το παιδί ασχοληθεί με το ευγενές άθλημα της ιππασίας, αποκομίζει μεταξύ άλλων, τα παρακάτω οφέλη: αυξάνει τη σωματική του δύναμη, μαθαίνει ισορροπία, αναπτύσσει το αίσθημα της ευθύνης μέσα από τη φροντίδα του αλόγου, της συντροφικότητας και της καλής συνεργασίας.

Πότε να ξεκινήσει: Υπάρχουν ιππικοί όμιλοι που κάνουν μαθήματα με πόνυ, οπότε μπορεί να ξεκινήσει το παιδί από την ηλικία των 4 χρόνων. Διαφορετικά από τα 7 μπορείτε να τα γράψετε για ιππασία.

Θέατρο

Τα τελευταία, κυρίως, χρόνια το θέατρο έχει μπει για τα καλά στη ζωή των παιδιών και στα σχολεία διδάσκεται η θεατρική αγωγή. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά θεατρικά εργαστήρια, που μπορείτε να στείλετε το παιδί. Τα οφέλη του θεάτρου στο παιδί; Πολλά, πάρα πολλά. Τα κυριότερα είναι τα εξής: αναπτύσσουν τη φαντασία τους, τη δημιουργικότητα, αποκτούν κριτική σκέψη, υψηλή αισθητική, μαθαίνουν να εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους, να εξερευνούν, να διεισδύουν στην ουσία, να λειτουργούν ως ομάδα, να μοιράζονται και να κάνουν διάλογο. Και αν το παιδί σας είναι λίγο απείθαρχο, το θέατρο θα το βοηθήσει να αποκτήσει πειθαρχία και συγκέντρωση.

Πότε να ξεκινήσει: Από την ηλικία των 4 χρόνων και άνω

koritsaki zografizei

Μουσική

Η μουσική προσφέρει ευεργετικά οφέλη σε όσους ασχολούνται. Πόσω, δε, στα παιδιά. Μέσα από την επαφή με τη μουσική το παιδί καλλιεργεί την ψυχή και τον πνεύμα, αυξάνει την κοινωνικότητα του, γίνεται περισσότερο χαρούμενο, ενώ σύμφωνα με έρευνες, βελτιώνει τις επιδόσεις του στα μαθηματικά!

Πότε να ξεκινήσει: Από την ηλικία των 5 χρόνων μπορεί να ξεκινήσει με τη μουσική προπαιδεία, ενώ από τα 7 μπορεί να μάθει κάποιο όργανο. Αυτό, σε συνεννόηση με τους δασκάλους του ωδείου, καθώς σε κάποια μουσικά όργανα χρειάζεται να είναι μεγαλύτερο το παιδί.

Ζωγραφική

Η ζωγραφική είναι ο κατεξοχήν τρόπος έκφρασης του παιδιού και των συναισθημάτων του. Μέσα από τη διαδικασία της ζωγραφικής, το παιδί γίνεται δημιουργικό, εκφράζει τα συναισθήματα του, αποκτά συνείδηση του εαυτού του, ακονίζει το μυαλό του και άλλα πολλά.

Πότε να ξεκινήσει: Ιδανικά, από την ηλικία των 5 χρόνων, καθώς τότε οι ζωγραφιές του παιδιού γίνονται πιο συγκεκριμένες και λεπτομερείς.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved