Το παιδί δε θέλει τη δασκάλα του – Τι πρέπει να κάνετε

Η δασκάλα δεν είναι απαραίτητο να είναι και η καλύτερη φίλη για το παιδί. Ωστόσο, είναι σημαντικό ο γιος ή η κόρη σας να νιώθει άνετα, όταν μπαίνει στην τάξη, κάθε μέρα.

Το παιδί δε θέλει τη δασκάλα του – Τι πρέπει να κάνετε

Αν το παιδί έρχεται αναστατωμένο στο σπίτι ή στεναχωρημένο επειδή κάτι δεν πήγε καλά με τη δασκάλα του θα πρέπει να δώσετε σημασία. Και να μην το αποδώσετε σε μία υπερβολή του παιδιού.

Γατί στην πραγματικότητα μπορεί να υπάρχει πρόβλημα, που πρέπει να λυθεί. Μην ξεχνάτε ότι η σχέση δασκάλας – μαθητή είναι σημαντική και δεν πρέπει να επισκιάζεται από σύννεφα που στην πορεία της σχολικής χρονιάς, θα δημιουργήσει πρόβλημα στο παιδί. Πολύ σοβαρότερο από αυτό, που ενδεχομένως φαντάζεστε.

Ας δούμε, τι πρέπει να κάνετε:

Κάνετε μία έρευνα

Ρωτήστε αρχικά το παιδί τι είναι αυτό που δεν του αρέσει στη δασκάλα. Το ρωτάει συνεχώς; Του ζητάει να ακολουθήσει κάποιους κανόνες συμπεριφοράς κι εκείνο δε θέλει να συμμορφωθεί με αυτούς. Φωνάζει μέσα στην τάξη; Είναι αυστηρή; Κατόπιν, ρωτήστε άλλες μαμάδες, αν και τα παιδιά τους έχουν το ίδιο πρόβλημα με τη δασκάλα.

Ακούστε προσεκτικά το παιδί

Ακούστε προσεκτικά το παιδί. Το ξέρετε καλύτερα απ’ όλους. Μπείτε στη θέση του και προσπαθήστε να εξηγήσετε γιατί νιώθει έτσι. Μπορεί να έχει λανθασμένη άποψη για τη δασκάλα του. Μπορεί η δασκάλα να έχει πράγματι μία λάθος συμπεριφορά – ξέρετε πολλά παιδιά έχουν καλό ένστικτο - μπορεί να μη φταίει κανείς. Πριν ακούσεις, και κυρίως πριν βεβαιωθείς τι ισχύει, μην καταδικάσεις καμία πλευρά. Γιατί, υπάρχουν και οι γονείς εκείνοι, που χωρίς να ερευνήσουν τι συμβαίνει πραγματικά, σπεύδουν αμέσως να ρίξουν το... ανάθεμα στη δασκάλα.

Εξηγήστε στο παιδί το ρόλο της δασκάλας

Θα πρέπει να εξηγήσετε στο παιδί ότι ο ρόλος της δασκάλας δεν είναι εύκολος. Ειδικά, όταν έχει να κάνει με πολλά παιδιά. Μην την κατακρίνετε και μην την καταδικάζετε μπροστά τους. Εξηγήστε του ότι οι σχέσεις χτίζονται κι έτσι θα πρέπει να χτιστεί και η μεταξύ τους. Και εσείς οι γονείς θα είστε ο συνδετικός κρίκος.

Μιλήστε με τη δασκάλα

Η επικοινωνία των γονιών με τη δασκάλα είναι σημαντική και πρέπει να είναι συχνή. Μιλήστε της, λοιπόν, για όσα αισθάνεται το παιδί σας, χωρίς κριτική διάθεση απέναντί της. Και χωρίς εντάσεις. Εξάλλου, πριν βγάλετε τα τελικά συμπεράσματα, οφείλετε να ακούσετε και τις δυο πλευρές. Επίσης, η δασκάλα και λόγω του ρόλου της αλλά κι επειδή περνά ώρες με το παιδί, το γνωρίζει καλά. Οπότε, μία συζήτηση με φιλική διάθεση, είναι απαραίτητη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved