Θες να πετύχεις στις εξετάσεις; Πάρε «διαζύγιο» από το στρες!

Είμαστε σε περίοδο εξετάσεων! Κι αν μέχρι τώρα δεν καταφέρατε να διαχειριστείτε το άγχος σας, κάντε το έστω και σήμερα που θα αποδειχθεί και σωτήρια η προσπάθειά σας.

Ιωάννα Θεοδωρακοπούλου
Θες να πετύχεις στις εξετάσεις; Πάρε «διαζύγιο» από το στρες!

Το να καταφέρετε να φθάνετε στο εξεταστικό κέντρο με ελάχιστο στρες και αίσθηση πίεσης είναι σημαντικό εφόδιο για την βέλτιστη απόδοση σας.

Το πρώτο που θα βοηθήσει να είστε μυαλό και σώμα παρών την ώρα των εξετάσεων είναι ένα φροντισμένο σώμα. Πολύ συχνά βλέπουμε έφηβους να εγκαταλείπουν σημαντικά την βασική φροντίδα της υγείας τους αυτές τις περιόδους.

Περιορισμένος ύπνος και σωματική άσκηση, ακατάλληλες διατροφικές συνήθειες, υπερκατανάλωση καφεΐνης και ποτών ενέργειας. Το αποτέλεσμα είναι να τους βλέπουμε εξαντλημένους τις ημέρες αυτές. Μοιάζει να μην μπορούν να κάνουν αλλιώς αλλά είναι καθοριστικό για την υγεία και την επίδοσή τους να συνεχίσουν να γυμνάζονται, να κοιμούνται επαρκώς και να σέβονται τις διατροφικές τους ανάγκες. Η παραμέληση του σώματός τους θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην επίδοση, καθώς επηρεάζει την διαύγεια του μυαλού ιδιαιτέρως αυτές τις απαιτητικές ημέρες.

agxos panellinies

Συχνά ακούμε τους μαθητές να υποστηρίζουν ότι αν δεν γράψουν με βάση το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, τότε τα πλάνα και οι στόχοι της ζωής τους διαλύονται. Θεωρούν ότι η ζωή τους εξαρτάται από τις συγκεκριμένες εξετάσεις. Όμως η πραγματικότητα έρχεται σε αντίθεση με αυτή την άποψη. Η ανάγκη τους να δώσουν τόσο μεγάλη έμφαση στην επιτυχία στις εξετάσεις είναι και ο λόγος που μπορεί να μην αποδώσουν στο επίπεδο της προετοιμασίας που έκαναν.

Σαφώς και είναι λογικό να θέλουν να τα πάνε καλά, αλλά οι σκέψεις ότι αν δεν περάσουν θα είναι η απόλυτη καταστροφή όχι μόνο δεν τους ηρεμεί ώστε το μυαλό να μπορέσει να αποδώσει την καίρια στιγμή, αλλά το θολώνουν με το βάρος απόρριψης εαυτού και απογοήτευση, σε περίπτωση αποτυχίας. Όταν η ανάγκη τους για τροφή και νερό, αντικαθίσταται από συνεχείς σκέψεις φορτισμένες με την πιθανότητα μη-επίτευξης του στόχου τους κι όχι στον στόχο τους, μόνο ωφέλιμο δεν θα είναι το αποτέλεσμα.

Κάποιοι έφηβοι αποφασίζουν να σκοτωθούν στο διάβασμα μέχρι και μερικές ώρες πριν φθάσουν στο εξεταστικό κέντρο. Όχι μόνο δεν βοηθάει αλλά είναι ο καλύτερος τρόπος να αυξήσουν το άγχος τους. Οι προσπάθειες της τελευταίας στιγμής είναι κάτι ανώφελο και όχι μόνο δεν εξυπηρετεί την κάλυψη κενών αλλά μπορεί να σαμποτάρει και τις υπάρχουσες γνώσεις. Κι όμως πολλά παιδιά και γονείς θεωρούν ότι τα τελευταία λεπτά μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί μαθητές πείθουν τον εαυτό τους ότι θα βοηθήσει για να γράψουν καλύτερα, σαν ένα ακαδημαϊκό placebo.

agxos panellinies s

Θα πρότεινα να επωφεληθούν με λίγο περπάτημα, μικρές συνομιλίες με φίλους σο τηλέφωνο χωρίς να αναφερθούν στις εξετάσεις αντιθέτως ίσως για να προγραμματίσουν πότε θα πάνε στη θάλασσα ή στον κινηματογράφο τις επόμενες ημέρες. Έχουν μεγάλη ανάγκη από κάτι που θα καθαρίσει το μυαλό τους, θα το κρατήσει συγκεντρωμένο και ξεκούραστο 1-2 ώρες πριν τις εξετάσεις.

Φθάσατε στην πηγή με τον καταλληλότερο εξοπλισμό. Δεν θα ήταν λυπηρό λόγω αμέλειας φροντίδας του εαυτού σας να χαλάσετε όλη τη δουλειά που κάνατε μες στην χρονιά ή και την προηγούμενη ; Συνειδητός προγραμματισμός, φροντίδα του σώματος, διατήρηση προοπτικής, και αρκετή χαλάρωση. Τα βασικά συστατικά για να αποφύγετε την επιπλέον φόρτιση που μόνο χρήσιμη δεν θα αποδειχθεί.

Ό,τι καλύτερο σας εύχομαι!

Ιωάννα Θεοδωρακόπουλου, PsyD, MSc
Συμβουλευτικός ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια
Σύμβουλος υπογονιμότητας
Επικεφαλής επιστημονικών υπηρεσιών του www.feelwelltoday.com
e-mail: ioanna.thps@gmail.com / itheodorakopoulou@feelwelltoday.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved