Πανελλαδικές εξετάσεις: η μεγάλη μάχη που δίνουν τα παιδιά και η υποστήριξη των γονιών

Όσοι έχουμε βιώσει την εμπειρία των πανελλαδικών εξετάσεων, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την ψυχολογική πίεση και το άγχος, που έχουν μαθητές και γονείς την περίοδο αυτή.

Πανελλαδικές εξετάσεις: η μεγάλη μάχη που δίνουν τα παιδιά και η υποστήριξη των γονιών

Οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι από τις πιο αγχωτικές διαδικασίες στη ζωή ενός εφήβου. Σε αυτή τη μεγάλη μάχη που δίνουν, το μόνο που χρειάζονται είναι οι γονείς τους. Η υποστήριξη και των δύο γονέων είναι το πιο ισχυρό "όπλο" για να βγούνε νικητές από αυτή την ψυχολογικά επίπονη διαδικασία.

Παρακάτω θα δείτε με ποιους τρόπους θα μπορέσετε να υποστηρίξετε το παιδί σας:

Εκφράστε το ενδιαφέρον σας νωρίς

panellhnies 5


Μην περιμένετε να έρθει η στιγμή των εξετάσεων που θα κορυφωθούν τα συναισθήματα αγωνίας και άγχους για να πλησιάσετε το παιδί σας. Εκείνη τη στιγμή δεν θα μπορεί να σας ακούσει. Ξεκινήστε τη διαδικασία συζήτησης όσο πιο νωρίς μπορείτε για να καταλάβει το παιδί σας ότι είστε δίπλα του, σύμμαχός του στην προσπάθειά του και ότι το υποστηρίζετε. Εξηγήστε του ότι είναι φυσιολογικό να νιώθει άγχος και αγωνία και δώστε του να καταλάβει ότι σημασία έχει το τώρα και να επικεντρωθεί στο στόχο του χωρίς να σκέφτεται το αποτέλεσμα.

Άσκηση συγκέντρωσης μυαλού

panellhnies 4


Αφιερώστε λίγο χρόνο και βεβαιωθείτε ότι και το παιδί σας είναι έτοιμο για να κάνετε μια απόδραση με τη φαντασία σας. Καθίστε αναπαυτικά με κλειστά τα μάτια και φέρτε στο μυαλό σας μία εικόνα ενός τόπου ή μια ευχάριστη ανάμνηση και προσπαθήστε να μείνετε συγκεντρωμένοι σε αυτή την εικόνα. Θα χρειαστούν μόνο δέκα λεπτά κάθε μέρα για αυτή την άσκηση και θα παρατηρήσετε τεράστια διαφορά.

Χωρίς πίεση

panellhnies 3


Θυμηθείτε ότι δεν είναι οι δικές σας εξετάσεις, είναι του παιδιού σας. Δεν μπορείτε να δώσετε εξετάσεις εσείς αντί του παιδιού σας, ούτε να διαβάσετε. Με το να είστε αγχωμένοι και να πιέζετε την κατάσταση με περισσότερο διάβασμα το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μεταφέρετε στο παιδί περισσότερο άγχος. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσετε είναι να προσφέρετε ένα περιβάλλον υποστήριξης και κατανόησης στο παιδί σας. Να υπάρχει μια ατμόσφαιρα ηρεμίας στο σπίτι που θα του φτιάχνει τη διάθεση και θα τον κάνει να χαλαρώνει.

Διάλειμμα

panellhnies 7


Ενθαρρύνετε το παιδί σας να πηγαίνει μια βόλτα στη φύση και να περπατάει. Ένα διάλειμμα από τα βιβλία και τον υπολογιστή θα ''καθαρίσει'' το μυαλό του και θα είναι πιο εύκολο να συνεχίσει το διάβασμα.

Σωστή διατροφή

panellhnies 8


Σχεδιάστε τη διατροφή του παιδιού σας και συμπεριλάβετε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά που βοηθάνε τον εγκέφαλο. Το σελήνιο και το μαγγάνιο βοηθούν στην απελευθέρωση της έντασης και στην συγκέντρωση. Προσθέστε στη διατροφή του ψάρια, ξηρούς καρπούς και πολλά υγρά όπως πράσινο τσάι, σούπες και φρέσκους χυμούς που μελέτες έχουν δείξει πως βοηθούν στην πνευματική εγρήγορση και την πρόληψη πονοκεφάλων.

Ύπνος

panellhnies 10


Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία του παιδιού σας, ειδικά σε μια περίοδο όπου το άγχος είναι στα ύψη. Παροτρύνετε το παιδί σας να κοιμηθεί για να είναι ξεκούραστο και να μπορέσει να ανταπεξέλθει.

Και αν όλα αποτύχουν;

Ενθαρρύνετε και στηρίξτε το παιδί σας. Εξετάστε τις πιθανές λύσεις που υπάρχουν και μιλήστε για το τι θα μπορούσε να κάνει στη συνέχεια. Πείτε στο παιδί σας ότι αυτή η αποτυχία θα του δώσει χρόνο να επανεξετάσει τι θέλει να κάνει επαγγελματικά. Εξηγήστε του πως όλη του η ζωή δεν είναι οι πανελλήνιες και πως αυτή η αποτυχία ήταν το ξεκίνημα για τις επιτυχίες που θα ακολουθήσουν.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved