Παιδί και διάβασμα: Απλοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε την άρνησή του

Συχνά η ώρα της μελέτης του παιδιού συνοδεύεται από φωνές και καβγάδες. Δεν μπορεί να συγκεντρωθεί, αρνείται να καθίσει για να διαβάσει ή όταν το κάνει, τελειώνει μέσα σε λίγα λεπτά.

Παιδί και διάβασμα: Απλοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε την άρνησή του

Πριν βάλετε τις φωνές και ξεκινήσετε να διαπληκτίζεστε με το παιδί σας για να διαβάσει, βεβαιωθείτε ότι το παιδί δεν έχει πραγματικά κάποιο πρόβλημα που του γεννά άρνηση για το διάβασμα. Τα επόμενα βήματα είναι τα εξής:
- Φροντίστε να έχει μια σταθερή καθημερινότητα. Είναι σημαντικό να υπάρχει σταθερότητα στο πότε θα γυρίσει από το σχολείο του, πότε θα φάει, πότε θα διαβάσει, πότε θα ξεκουραστεί, πότε θα παίξει, πότε θα κοιμηθεί. Ένα σταθερό πρόγραμμα δημιουργεί ασφάλεια στο παιδί, ενώ παράλληλα δεν αφήνει περιθώρια για να υπάρξουν διαφωνίες μεταξύ σας.
-Ενημερώστε το παιδί, ειδικά μικρότερης ηλικίας, για τις δραστηριότητες και τις υποχρεώσεις του. Το γνωστό «πρόγραμμα» λειτουργεί πολύ καλά για την γνώση των υποχρεώσεων που έχει το παιδί. Οι δραστηριότητες είναι απαραίτητες να συμβούν στη διάρκεια του απογεύματος για τα παιδιά όλων των ηλικιών. Αν δεν τις εντάξουν τα παιδιά στο πρόγραμμά τους θα νομίζουν ότι έχουν περισσότερο χρόνο για διάβασμα.
- Το διάβασμα πρέπει να γίνεται μόλις το παιδί επιστρέφει από το σχολείο. Όταν λέμε αμέσως, εννοούμε εφόσον ξεκουραστεί για λίγο και φάει κάτι ελαφρύ. Το διάβασμα της τελευταίας στιγμής, δημιουργεί άγχος όπως και η επανάληψη νωρίς το πρωί .
- Είναι καλό τα μαθήματα που δεν εξαρτώνται από την προηγούμενη μέρα, να τα διαβάζει το παιδί κάποιο απόγευμα που έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο ή το Σαββατοκύριακο.
- Το παιδί πρέπει να μελετά σε ένα χώρο που είναι τακτοποιημένος , ήσυχος και σταθερός. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να διαβάζει τη μία μέρα στην κουζίνα, την επόμενη στο σαλόνι, και την άλλη στο δωμάτιό του.
-Πρέπει να υπάρχει σταθερότητα και τήρηση του προγράμματος. Το «άστο για αργότερα» οδηγεί σε συσσώρευση των υποχρεώσεων τις οποίες όταν καλείται να αντιμετωπίσει το παιδί θα του φαίνονται «βουνό».
-Φτιάξτε ένα πρόγραμμα για το τι και πότε μπορεί να βλέπει το παιδί τηλεόραση και κυρίως μην το αφήνετε να δει τηλεόραση αμέσως πριν διαβάσει.
-Ο βραδινός ύπνος είναι πολύ σημαντικός. Βοηθά στην ξεκούραση του σώματος καθώς κα στη σωματική και την πνευματική του ανάπτυξη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved