«Μαμά δε θέλω να πάω σχολείο»: Τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση;

Ο Σεπτέμβρης έφτασε και η αρχή της νέας σχολικής χρονιά απέχει μόλις μία εβδομάδα μακριά! Είστε έτοιμοι;

«Μαμά δε θέλω να πάω σχολείο»: Τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση;

Τα περισσότερα παιδιά περιμένουν πώς και πώς να αρχίσουν και πάλι τα σχολεία. Ανυπομονούν να δουν τους αγαπημένους τους συμμαθητές, να μάθουν καινούρια πράγματα και να ξεκινήσει και πάλι η σχολική καθημερινότητα που μας έχει χαρίσει και εμάς τις πιο όμορφες παιδικές αναμνήσεις. Κάποια παιδιά όμως, αντιμετωπίζουν με άρνηση το σχολείο και κάθε πρωί οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με την ίδια επαναλαμβανόμενη δήλωση: «Δε θέλω να πάω σχολείο!». Γιατί συμβαίνει αυτό και τι μπορούμε να κάνουμε;

Η άρνηση για το σχολείο πηγάζει είτε από τη δυσκολία του παιδιού να αποχωριστεί το οικογενειακό περιβάλλον, είτε από τα διαφόρων ειδών προβλήματα που μπορεί να έρχεται αντιμέτωπο στο σχολείο, όπως οι μαθησιακές δυσκολίες, η άσχημη συμπεριφορά από κάποιον συμμαθητή του ακόμα και η αντιπάθεια σε κάποιον δάσκαλο.

Δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεστε. Με υπομονή και σωστό χειρισμό η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει.

-Ρωτήστε το μικρό σας γιατί δε θέλει να πάει σχολείο
Ενδέχεται να μην πάρετε απάντηση αμέσως, όμως σιγά σιγά και με τη συζήτηση, θα το βοηθήσετε να σας εκμυστηρευτεί τα άγχη, τις ανησυχίες του και την πραγματική αιτία που κρύβεται πίσω από αυτήν του τη δήλωση.

-Συζητήστε το πρόβλημα με τη δασκάλα
Το σχολείο είναι ένας μικρόκοσμος με ένα ιδιαίτερο περιβάλλον και η δασκάλα είναι το κατάλληλο άτομο για να σας πει πώς συμπεριφέρεται το παιδί σας μέσα σε αυτόν. Εκμυστηρευτείτε της την ανησυχία του παιδιού σας και η ίδια μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την αιτία αλλά και το πώς θα το αντιμετωπίσετε.

-Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν μαθησιακές δυσκολίες
Οι περισσότερες μαθησιακές δυσκολίες στις μικρές ηλικίες είναι αντιμετωπίσιμες, είναι όμως βασικό να γνωρίζετε αν αυτές υπάρχουν ή όχι. Αν όντως υπάρχουν,το μικρό σας είναι λογικό να μην ξέρει πως να τις διαχειριστεί και ενδέχεται να αισθάνεται άβολα στην τάξη.

-Το σχολείο δεν είναι αγγαρεία
Μιλήστε στο παιδί σας για το σχολείο με ενδιαφέρον και θετικά λόγια. Εμπνεύστε του τον ενθουσιασμό και την έννοια της μάθησης. Αν το παιδί εκδηλώνει κάποιο συγκεκριμένο ενδιαφέρον για κάποιο μάθημα, όπως τη λογοτεχνία ή τη γυμναστική φροντίστε να ενισχύσετε την τάση του αυτή για να πηγαίνει με περισσότερη διάθεση στο σχολείο.

-Ενδιαφερθείτε για το σχολείο
Τα παιδιά πηγαίνουν καλύτερα στο σχολείο όταν οι γονείς εκδηλώνουν ενδιαφέρον για αυτό. Μπορείτε να συμμετέχετε στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, να βοηθάτε όσο περισσότερο μπορείτε στις εκδηλώσεις και τις γιορτές και φυσικά όταν το μικρό σας γυρνάει σπίτι να μιλάτε διεξοδικά για την σχολική καθημερινότητά του.

-Μη δίνετε έμφαση στους βαθμούς
Για να αγαπήσει το παιδί σας το σχολείο, οι καλοί βαθμοί δεν πρέπει να είναι το κίνητρο και δεν πρέπει να νιώσει πίεση για αυτό το θέμα. Αν αγαπήσει τη μάθηση, το περιβάλλον και την καθημερινότητα του σχολείο, οι καλοί βαθμοί θα είναι η φυσική συνέπεια!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved