Εσείς γνωρίζετε τι είναι ο πρώτος συνεταιριστικός παιδικός σταθμός; (βίντεο)

Γονείς και εκπαιδευτικοί έφτιαξαν τον 1ο αυτοδιοικούμενο και αυτοδιαχειριζόμενο συνεταιριστικό παιδικό σταθμό στην Αττική και θέτουν τις βάσεις για την επέκταση αυτού του μοντέλου λειτουργίας σε όλη τη χώρα.

Εσείς γνωρίζετε τι είναι ο πρώτος συνεταιριστικός παιδικός σταθμός; (βίντεο)

Πρόκειται για μία Κοινωνική συνεταιριστική Επιχείρηση που δημιουργήθηκε από γονείς που είχαν παιδιά σε 4 σταθμούς της περιοχής και είναι η λογική συνέχεια της αντίστοιχης επιτροπής αγώνα των γονέων που το 2011 αγωνίστηκε για να μην κλείσουν 3 δημοτικοί παιδικοί σταθμοί στη πόλη. Όλοι μαζί έφτιαξαν τον « Συνεταιρισμό Γονέων Χαλανδρίου».

Από τα μέσα του 2011 έψαχναν να βρουν τρόπους ανάπτυξης δομών πρόνοιας από τους ίδιους τους γονείς καθώς τόσο η ανυπαρξία της προνοιακής πολιτικής για τα βρέφη όσο και η εκτίναξη έως διπλασιασμού των τροφείων στους δημοτικούς καθώς και η αδυναμία πρόσβασης των οικογενειών στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς επέβαλε κάτι τέτοιο.

Ο Συνεταιρισμός έχει δημιουργήσει την 1η συνεταιριστική δομή φύλαξης παιδιών στην Ελλάδα. Επτά οικογένειες συνεταιρίστηκαν και διαμόρφωσαν τμήμα του σπιτιού της μιας οικογένειας σε μικρό «σχολείο». Προσελήφθη μία εκπαιδευτικός με σύμβαση αορίστου χρόνου και σε 8ωρη βάση καθημερινά 8 παιδιά βρίσκονται σε ένα οργανωμένο περιβάλλον το οποίο το έφτιαξαν και το διοικούν οι γονείς τους σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό ενώ ταυτόχρονα αυτοί πληρώνουν πολύ λιγότερα από όσο σε ένα ιδιωτικό παιδικό σταθμό.

Ταυτόχρονα η εκπαιδευτικός αμείβεται αρκετά παραπάνω από τον προ μνημονίου κατώτατο μισθό. Ο Συνεταιρισμός διερευνά την δημιουργία και άλλων τέτοιων δομών στη πόλη του Χαλανδρίου καθώς είναι μία απολύτως νόμιμη, φτηνή και αξιοπρεπής λύση για την διαχείριση της φύλαξης ενός παιδιού από μια οικογένεια ειδικά για παιδιά βρεφικής ηλικίας , όπως επίσης και την δημιουργία του 1ου συνεταιριστικού φροντιστηρίου από άνεργους εκπαιδευτικούς της πόλης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι όλα αυτά που έχει κάνει ο συνεταιρισμός καθώς και όλα όσα προτίθεται να κάνει στο άμεσο διάστημα έχουν γίνει με βάση την πρωτοβουλία και την δράση των μελών του καθώς δεν έχει καμία χρηματοδότηση από πουθενά ούτε έχει υπογράψει καμία σύμπραξη με άλλο νομικό πρόσωπο. Επίσης ο Συνεταιρισμός δεν είναι ΜΚΟ και σε αυτόν δεν μπορούν να συμμετάσχουν ΝΠΔΔ και ΟΤΑ βάση του καταστατικού του.

Δείτε το βίντεο
{youtube}bHnNJgENxr8{/youtube}

Αν θέλετε να ενισχύσετε μπείτε εδώ: http://startsomegood.com/Venture/halandri_parents_social_cooperative_enterprise/Campaigns/Show/education_action_calendar_2015

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved