Σχολείο και δραστηριότητες: Πώς θα βρείτε τις σωστές ισορροπίες

Είναι σημαντικό να βρείτε μια ισορροπία μεταξύ σχολείου και εξωσχολικών δραστηριοτήτων.

Σχολείο και δραστηριότητες: Πώς θα βρείτε τις σωστές ισορροπίες
Οι εξωσχολικές δραστηριότητες βοηθούν τα παιδιά να εκτονωθούν, να ανακαλύψουν νέες δεξιότητες, να καλλιεργήσουν τα ταλέντα τους. Bigstock

Η τεράστια γκάμα εξωσχολικών δραστηριοτήτων συχνά προκαλεί πονοκέφαλο τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς.

Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι τόσες πολλές που ο ελεύθερος χρόνος είναι σχεδόν ανύπαρκτος.

Τα οφέλη των εξωσχολικών δραστηριοτήτων

Οι εξωσχολικές δραστηριότητες βοηθούν τα παιδιά να εκτονωθούν, να ανακαλύψουν νέες δεξιότητες, να καλλιεργήσουν τα ταλέντα τους. Οι περισσότερες ψυχαγωγικές δραστηριότητες εκτός σχολείου, -αθλήματα, χορός, θέατρο, επιστήμη- , δίνουν στα παιδιά τη δυνατότητα να πιστέψουν στον εαυτό τους και να νιώσουν αυτοπεποίθηση.

exosxolikes-drastiriotites.jpg

Τα μειονεκτήματα των εξωσχολικών δραστηριοτήτων

Τι γίνεται όμως με τον υπερπρογραμματισμό; Αν δηλαδή το παιδί έχει περισσότερες δραστηριότητες απ’ όσες μπορεί να κάνει; Είναι σημαντικό να ακούτε με προσοχή την επιθυμία του παιδιού σας. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι κάθε εξωσχολική δραστηριότητα στοχεύει στην ψυχαγώγηση του παιδιού και την εκτόνωσή του. Επομένως αν διαμαρτύρεται ότι είναι κουρασμένο, δεν έχει διάθεση, δεν συγκεντρώνεται στο διάβασμα, θα πρέπει να κάνετε έναν επανασχεδιασμό των δραστηριοτήτων ή της συχνότητάς τους.

drastiriotites-savvatokuriako-(2).jpg

Ισορροπία σχολείου και εξωσχολικών δραστηριοτήτων

Όταν οι δραστηριότητες μετά το σχολείο αρχίζουν να παρεμβαίνουν στη ζωή ενός παιδιού, προφανώς και υπάρχει πρόβλημα. Για να βρείτε τη σωστή ισορροπία μεταξύ σχολείου και δραστηριοτήτων, πρέπει πρώτα να δώσετε απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Προλαβαίνει να κάνει τα μαθήματά του;
  • Κοιμάται 8+ ώρες κάθε βράδυ;
  • Συμμετέχει ενεργά στην οικογένεια;
  • Κάνει παρέα με τους φίλους του έξω;

Εάν η απάντηση είναι «όχι» σε ένα ή περισσότερα από αυτά τότε θα πρέπει να κάνετε αλλαγές στο καθημερινό πρόγραμμα του παιδιού. Η ισορροπία επιτυγχάνεται όταν το παιδί σας είναι χαρούμενο και μοιράζεται μαζί σας στιγμές από την καθημερινότητά του χωρίς να είναι συνέχεια κακοδιάθετο ή μέσα στη γκρίνια.

Με πληροφορίες από childmind.org

afieroma-back-to-school.jpg

Δείτε όλο το αφιέρωμα για τη νέα σχολική χρονιά ΕΔΩ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved