Πανελλήνιες εξετάσεις: Τι αλλάζει για τους υποψήφιους

Μία μόνο ευκαιρία θα έχουν οι φετινοί τελειόφοιτοι του Λυκείου για να χρησιμοποιήσουν τη βαθμολογία τους για την εισαγωγή τους σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Πανελλήνιες εξετάσεις: Τι αλλάζει για τους υποψήφιους

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, οι νέες αλλαγές στο σύστημα των Πανελληνίων εξετάσεων, έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των ευκαιριών που έχουν οι υποψήφιοι. Έτσι θα μπορούν να κατοχυρώσουν την βαθμολογία τους, μόνο για ένα χρόνο.

Συγκεκριμένα, μόνο για το 2015 θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους βαθμούς που θα πάρουν φέτος στις εξετάσεις, προκειμένου να διεκδικήσουν το 10% των θέσεων στην ανώτατη εκπαίδευση.

Από το 2016 και μετά, όσοι από τους φετινούς τελειόφοιτους θα θελήσουν να είναι ξανά υποψήφιοι, θα πρέπει να περάσουν πάλι από το θρανίο και τη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων!

Φέτος, με τη διαδικασία του 10% θα είναι υποψήφιοι μόνο όσοι εξετάστηκαν πέρυσι. Γιατί η ρύθμιση που συμπεριλήφθηκε στο νόμο για το Λύκειο περιορίζει το δικαίωμα κατοχύρωσης της βαθμολογίας των πανελληνίων εξετάσεων μόνο για την επόμενη χρονιά από την τελευταία εξέταση.

Οι αλλαγές όμως δεν είναι μόνο αυτές, καθώς και στο μηχανογραφικό δελτίο τα πράγματα θα είναι λίγο διαφορετικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σε εγκύκλιο του υφυπουργού Παιδείας αναφέρεται ότι δεν θα υπάρχει στο μηχανογραφικό επιλογή προτίμησης από πολίτες των Σχολών Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Η τελευταία θα υπάρχει ως επιλογή μόνο για όσους υπηρετούν ως αστυνομικοί και θα πάρουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, η οποία θα είναι μέσα στον Φεβρουάριο.

Στη δήλωση θα πρέπει οι υποψήφιοι να συμπληρώσουν τα εξής:

• Το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας όπου θα εξετασθούν πανελλαδικά
• Αν θα εξεταστούν πανελλαδικά και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
• Αν θα εξεταστούν σε κάποιο από τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες/ σχέδιο κλπ)
• Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές Σχολές
• Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού
• Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ)

Οι φετινές πανελλήνιες εξετάσεις θα διεξαχθούν μετά τις 25 Μαΐου, λόγω των ευρωεκλογών και το μόνο θετικό είναι ότι οι υποψήφιοι θα έχουν περισσότερο χρόνο για διάβασμα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved