Άρνηση του παιδιού να κάνει τα μαθήματά του - Ποια η στάση των γονιών;

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να διαβάσει όταν δεν θέλει.

Άρνηση του παιδιού να κάνει τα μαθήματά του - Ποια η στάση των γονιών;

Η μελέτη των μαθημάτων στο σπίτι είναι μαρτύριο για πολλές οικογένειες, ειδικά την περίοδο της τηλεκπαίδευσης που συνεχίζεται εδώ και μήνες.

Είναι γεγονός ότι οι πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη, η απουσία φυσικής επαφής αλλά και αλληλεπίδρασης των μαθημάτων, έχουν προκαλέσει μια φυσική κόπωση στους περισσότερους μαθητές. Αποτέλεσμα, αρκετά παιδιά σχολικής ηλικίας να έχουν κουραστεί από τα διαδικτυακά μαθήματα και να βγάζουν, ειδικά αυτή την περίοδο, μια έντονη άρνηση να διαβάσουν.

Πώς θα χειριστείτε την άρνηση του παιδιού να διαβάσει

Αναλογιστείτε πώς αισθάνεται το παιδί σας. Μετά από τόσους μήνες μακριά από το σχολείο, τους φίλους και τους συμμαθητές του, περνώντας τις περισσότερες ώρες στο σπίτι μπροστά σε μια οθόνη, και χωρίς ουσιαστικά άλλες δραστηριότητες, είναι λογικό να αισθάνεται κόπωση. Το κλειδί λοιπόν είναι να δείξετε ενσυναίσθηση λέγοντας: « Καταλαβαίνω ότι αισθάνεσαι άσχημα που πρέπει να κάνεις τα μαθήματά σου τώρα. Φαντάζομαι ότι κι εγώ θα ένιωθα το ίδιο στη θέση σου». Ωστόσο είναι σημαντικό να του εξηγήσετε γιατί πρέπει να συνεχίσει την προσπάθειά του εξηγώντας του ότι οι ικανότητές του δεν είναι παγιωμένες αλλά είναι αποτέλεσμα της σκέψης και της προσπάθειάς του.

paidi arneitai na diavasei1

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Συνήθως τα περισσότερα παιδιά δεν είναι ιδιαίτερα οργανωτικά λόγω ενός ανώριμου μετωπιαίου φλοιού. Όπως αναφέρει η Sarah Ockwell Smith στο βιβλίο της « Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν», αυτό είναι θέμα ανάπτυξης του εγκεφάλου και το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να βρείτε ένα σύστημα για να βοηθήσετε το παιδί σας να βελτιωθεί στον τομέα αυτό. Αν το παιδί σας δεν έχει ήδη ημερολόγιο μαθημάτων, αγοράστε του ένα ώστε να σημειώνει τις εργασίες που έχει να κάνει και πότε πρέπει να τις παραδίδει.

Χρήσιμα είναι επίσης δύο συρτάρια αρχειοθέτησης για Εισερχόμενα – Εξερχόμενα. Στα Εισερχόμενα θα βάζει τη δουλειά που πρέπει να κάνει και στα Εξερχόμενα τη δουλειά που κάνει. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να βάζει πάνω πάνω εκείνα που πρέπει να γίνουν πρώτα και πιο κάτω τα επόμενα, ανάλογα με τη ημερομηνία παράδοσής τους.

Ένας χώρος διαβάσματος με ένα γραφείο και επαρκή φωτισμό είναι επίσης σημαντικά. Θα πρέπει να βοηθήσετε το παιδί σας να κάνει ένα πρόγραμμα που θα ακολουθεί κάθε απόγευμα ( ή πρωί τώρα με τα διαδικτυακά μαθήματα για πολλά παιδιά), μέσα στο οποίο θα υπάρχει χρόνος για τα μαθήματά του και για να μαζεύει τα πράγματά του ώστε να μην πιέζεται.

Η άρνηση να κάνει μια εργασία μπορεί επίσης να δείχνει ότι το παιδί δυσκολεύεται με ένα συγκεκριμένο μάθημα ή ότι δεν το καταλαβαίνει. Δεν έχει νόημα να την κάνετε εσείς προκειμένου να τελειώσει πιο γρήγορα, αυτό δεν βοηθάει κανέναν, και σίγουρα όχι το παιδί. Προσπαθήστε να το στηρίξετε όσο μπορείτε ή απευθυνθείτε στη δασκάλα ή το δάσκαλό του.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved