Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τον έφηβο να αποκτήσει οικονομική ανεξαρτησία

Απλές συμβουλές για να μάθουν οι έφηβοι  να διαχειρίζονται τα χρήματά τους.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τον έφηβο να αποκτήσει οικονομική ανεξαρτησία

Η εφηβεία είναι η περίοδος που τα παιδιά αρχίζουν σιγά σιγά να διεκδικούν την ανεξαρτησία τους. Ανεξάρτητος ενήλικας σημαίνει και οικονομική ανεξαρτησία. Η εύρεση οικονομικών πόρων και η διαχείριση των χρημάτων είναι κάτι που θα πρέπει από νωρίς να διδάξουμε στα παιδιά μας και ειδικά όταν διανύουν την εφηβική ηλικία.

Για να προετοιμάσετε τον έφηβο για να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος μπορείτε να ξεκινήστε ακολουθώντας αρχικά δύο αυτά βήματα:

Βοηθήστε τον έφηβο να βρει εργασία

Ένα από τα πρώτα βήματα προς την οικονομική ανεξαρτησία των εφήβων είναι να έχουν τη δική τους πηγή εισοδήματος. Αυτό θα όχι μόνο να τους βοηθήσει να έχουν την αίσθηση της ανεξαρτησίας, αλλά ταυτόχρονα θα μπορέσουν να αποκτήσουν πολύτιμη επαγγελματική εμπειρία ενώ βρίσκονται ακόμα στην ασφάλεια του σπιτιού, να μάθουν να επικοινωνούν και να συνεργάζονται. Για να βοηθήσετε τον έφηβο να βρει μια εργασία που είναι κατάλληλη για το σύνολο δεξιοτήτων του, μπορείτε να:

Συζητήστε με τον έφηβο σχετικά με τα ταλέντα του και πώς μπορεί να τα μετατρέψει σε εργασία. Ένας μουσικά ταλαντούχος έφηβος ή κάποιος με ισχυρό ακαδημαϊκό υπόβαθρο μπορεί να αρέσει να διδάξει τους άλλους ή ένας πιο αθλητικός έφηβος μπορεί να εργαστεί ως ναυαγοσώστης.

Σε πρώτη φάση μπορείτε να επικοινωνήσετε με φίλους ή γνωστούς και να αναζητήσετε εργασία για τον έφηβο μέσα από αυτούς. Αυτό είναι κάτι που θα τον βοηθήσει συγκριτικά με το να αναζητήσει δουλειά μέσω πχ αγγελιών.

Μπορείτε να τον βοηθήσετε να προετοιμαστεί για τις συνεντεύξεις κάνοντας μαζί υποθετικές συνεντεύξεις εργασίας. Χρησιμοποιήσετε τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις συνέντευξης θέσεων εργασίας για να βοηθήσετε τον έφηβο να είναι έτοιμος να απαντήσει σωστά.

Πολλοί γονείς ανησυχούν μήπως η εργασία αποσπάσει τον έφηβο από τις σχολικές του υποχρεώσεις. Μια μέση λύση είναι να εργάζεται κατά την περίοδο των διακοπών ή ακόμα ακόμα – και προκειμένου να μπορέσει να αναπτύξει τις δεξιότητές του σε ένα πιο επαγγελματικό περιβάλλον- είναι να προσφέρει εθελοντική εργασία σε κάποιον οργανισμό της επιλογής του.

pos na voithisete ton efivo na einai oikonomika anexartitos 2

Βοηθήστε τον έφηβο να κάνει οικονομικό προϋπολογισμό

Ο προϋπολογισμός είναι μια πολύ βασική διαδικασία για τη διαχείριση των οικονομικών και αυτό είναι κάτι που ο έφηβος θα πρέπει να έχει σοβαρά υπόψη του. Εφόσον πολλές από τις ανάγκες του καλύπτονται ακόμα από εσάς, τους γονείς, αυτό διευκολύνει τη διαδικασία. Παρ’ όλα αυτά ο έφηβος μπορεί να κάνει έναν οικονομικό προϋπολογισμό των εσόδων και των δαπανών του είτε εργάζεται είτε έχει να διαχειριστεί το μηνιαίο του «χαρτζιλίκι». Για παράδειγμα για μια εβδομάδα ο έφηβός σας μπορεί να παρακολουθεί σε τι ξοδεύει τα χρήματά του. Μπορεί να εκπλαγεί αν δει τα πόσα που δαπανά για τυχαίες αγορές όπως φαγητό έξω με φίλους. Αφού εντοπίσει τα έξοδά του μπορεί να προγραμματίσει πώς να περιορίσει τις δαπάνες του εξοικονομώντας πόρους για κάποια άλλα έξοδα ή για τις σπουδές του.

Οι παραπάνω απλές κινήσεις θα βοηθήσουν τον έβηφο να μάθει και ως ενήλικας να βρίσκει πόρους (εργασία) και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα οικονομικά του. Σίγουρα θα προκύψουν για εκείνον και άλλες πιθανές απορίες ή δυσκολίες μέχρι να τα καταφέρει γι’ αυτό κάντε του σαφές ότι θα είστε εκεί για να λύσετε κάθε απορία του και να τον βοηθήσετε σε ό,τι χρειαστεί.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved