Πώς θα βοηθήσεις το έφηβο παιδί σου να έχει μια υγιή σχέση με τα κοινωνικά δίκτυα

Πώς μπορείς να βοηθήσεις το παιδί να χρησιμοποιεί σωστά τα κοινωνικά δίκτυα;

Πώς θα βοηθήσεις το έφηβο παιδί σου να έχει μια υγιή σχέση με τα κοινωνικά δίκτυα

Η αρχή έγινε όταν ο γιος ή η κόρη σου απέκτησε κινητό και μερικά δωρεάν giga. Και τότε ξεκίνησε το κατέβασμα των πιο δημοφιλών εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης.

Έρευνα της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Common Sense Media που έλαβε χώρα το 2015, έδειξε πως οι έφηβοι σπαταλούν τουλάχιστον 9 ώρες την ημέρα online.

Όπως καταλαβαίνεις, το να απαγορεύσεις στο παιδί το σερφάρισμα στις δημοφιλείς αυτές πλατφόρμες δεν είναι λύση. Ο ιδανικός τρόπος είναι να συζητήσετε μαζί και να καταλήξετε σε έναν ισορροπημένο τρόπο χρήσης των κοινωνικών δικτύων. Σου έχουμε μερικά έξυπνα κόλπα για να καταφέρεις, αυτού που μπορεί να μοιάζει ακατόρθωτο:

1. Εξήγησε στο παιδί τι ακριβώς βλέπει μέσα στα social media:

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια αποκάλυψε πως η μεγαλύτερη ανησυχία των εφήβων είναι η διαδικτυακή τους εικόνα ενώ ψυχολόγοι παγκοσμίως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον τρόπο με τον οποίο τα κοινωνικά δίκτυα επηρεάζουν την γνώμη που έχουμε για το σώμα μας. Είναι λοιπόν σημαντικό να μιλήσεις στο παιδί για τον τρόπο και τον χρόνο που δαπανούν οι άνθρωποι για να «πειράξουν» τις φωτογραφίες τους στα κοινωνικά δίκτυα, να προσθέσουν φίλτρα, να μοιραστούν μόνο την καλύτερη στιγμή του εαυτού τους και βοήθησέ τα να καταλάβουν πως είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσει κανείς ένα ψεύτικο διαδικτυακό προφίλ.

2. Βάλε το παιδί να αξιολογήσει το ίδιο τα posts του στα κοινωνικά δίκτυα:

Μπείτε μαζί στη διαδικασία να δείτε ξανά τις δημοσιεύσεις του παιδιού στα κοινωνικά δίκτυα. Μίλα μαζί του και ρώτησέ το πόσο σχέση έχουν με το ίδιο κάποιες φωτογραφίες του. Είναι σίγουρο πως και το ίδιο το παιδί θα αναγνωρίσει τις στιγμές που μοιράστηκε εικόνες που δεν είχαν σχέση με την ψυχοσύνθεση του ίδιου, απλά για να κερδίσει μερικά Likes παραπάνω.

3. Ορίστε μαζί ποιες ώρες θα περνάει το παιδί αλλά κι εσύ χωρίς οθόνες κινητών, pc ή tablet

Όλοι μας πρέπει να έχουμε κάποιο χρόνο αποτοξίνωσης από τις οθόνες μέσα στην ημέρα. Ειδικά στο ξεκίνημα της ημέρα αλλά και πριν τον ύπνο, πείσε το παιδί πως πρέπει να απέχει από την οθόνη του κινητού και τα κοινωνικά δίκτυα.

4. Απολαύστε οικογενειακά δείπνα χωρίς κινητά:

Είναι πολύ σημαντικό να μοιράζεστε μαζί εμπειρίες πραγματικές που δεν έχουν να κάνουν με κινητά ή τεχνολογία. Ένα πιάτο φαγητό που θα μοιραστείτε είναι σημαντικότερο από ένα γραπτό μήνυμα που θα ανταλλάξετε μέσα στην ημέρα.

5. Βρείτε χρόνο για να φτιάξετε αληθινές αναμνήσεις

Ορίστε μια βραδιά παιχνιδιού χωρίς κινητά, μια ώρα περπατήματος δίπλα στη θάλασσα ακόμα και μια κοινή έξοδο την οποία δεν θα ποστάρετε στο Instagram!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved