Προεφηβεία και εφηβεία: Ξέρετε τι πρέπει να κάνετε;

Μεταξύ 9 και 13 ετών τα παιδιά διανύουν τη φάση της εφηβεία. Καπρίτσια και συμπεριφορές που θα αντιμετωπίσεις στην εφηβεία τους κάνουν την εμφάνισή τους, γεγονός απόλυτα φυσιολογικό.

Προεφηβεία και εφηβεία: Ξέρετε τι πρέπει να κάνετε;

Η προεφηβεία είναι η τελευταία περίοδος «χάριτος» τόσο για τα παιδιά που σιγά σιγά χάνουν την παιδική τους αθωότητα όσο και για τους γονείς που θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή και κατανόηση για τη δύσκολη περίοδο της εφηβείας που έρχεται. Πολλά παιδιά κατά την περίοδο αυτή βιώνουν έντονο θυμό και έχουν πολλά ξεσπάσματα, κάτι που κάνει τους γονείς να τα χάνουν και να θυμώνουν. Παρόλο που η προεφηβεία έχει ακόμη περισσότερο «παιδικό» χρώμα, μοιάζει αρκετά με την περίοδο της εφηβείας και προετοιμάζει τον γονέα για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει στην επικοινωνία του με το παιδί του.

Τι μπορείτε να κάνετε;

1. Αγοράστε βιβλία εφηβείας για να έχετε μια εικόνα για την περίοδο που έρχεται. Η γνώση μας δίνει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ψυχραιμία. Αγοράστε και για το παιδί σας κάποια.
2. Μιλήστε με το παιδί σας με πραγματικό ενδιαφέρον. Μην κάνετε ρητορικές ερωτήσεις του τύπου «Γιατί φέρεσαι έτσι;», «Γιατί έχεις τόσα νεύρα;» αλλά ρωτήστε ειλικρινά και με ανοιχτή καρδιά, έτσι ώστε να καταλάβετε αυτό που δεν μπορεί το παιδί να σας πει.
3. Περάστε χρόνο με το παιδί σας κάνοντας πράγματα που αγαπά.
4. Μιλήστε εσείς για τα συναισθήματά σας: μην κατακρίνετε την συμπεριφορά του λέγοντας ηθικολογίες και «πρέπει» αλλά μιλήστε με συναίσθημα. Αντί να πείτε για παράδειγμα: «Δεν είναι σωστό να λες ψέματα», μπορείτε να πείτε «Με στενοχωρεί όταν δεν θες να μου πεις την αλήθεια σου».
5. Μην παίρνετε προσωπικά τα λόγια του όταν θυμώνει. Όταν σας λέει «Δεν με καταλαβαίνεις» ουσιαστικά μιλάει στον εαυτό του γιατί ξεκινάει μια περίοδος δύσκολη και γεμάτη σύγχυση για εκείνο. Δείξτε λίγη κατανόηση.

Εάν φερόμαστε με ηρεμία και αγάπη προς το παιδί μας, εάν σκεφτόμαστε με γνώμονα εκείνο και τη δική του οπτική και όχι τη δική μας, τότε θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην δύσκολη αυτή περίοδο της προεφηβείας και της εφηβείας. Η προεφηβεία ουσιαστικά μπορεί να σας προετοιμάσει σωστά για τη μελλοντική εφηβεία. Εκμεταλλευτείτε το και να έχετε πάντα μια δόση χιούμορ!

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psyxis-logos.blogspot.gr

Διαβάστε επίσης

Χαμηλή αυτοπεποίθηση και εφηβεία: Βοηθώντας τους εφήβους να αναπτύξουν την αυτοεκτίμησή τους
Έρευνα: Πώς τα στερεότυπα ανάμεσα στα δύο φύλα στην εφηβεία λειτουργούν αρνητικά

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved