Γιατί οι έφηβοι λένε ψέματα;

Έχετε τσακώσει ποτέ το έφηβο παιδί σας να σας λέει ψέματα; Φυσικά και έχετε!

Γιατί οι έφηβοι λένε ψέματα;

Οι έφηβοι έχουν την τάση να ξεφεύγουν από την «άσχημες» καταστάσεις το λεγόμενο «στρίμωγμα» λέγοντας μικρά ψεματάκια. Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως, είναι ότι αυτά τα αθώα ψεματάκια μπορούν να γίνουν συνήθεια που ίσως τους οδηγήσει σε μπελάδες.

Γιατί όμως οι έφηβοι λένε ψέματα; Θέλετε μήπως να πάψουν να σας κοροϊδεύουν κατάμουτρα; Θέλετε να τους διδάξετε την ειλικρίνεια και το λόγο που πρέπει να ειναι ειλικρινείς απέναντί σας; Τότε συνεχίστε να διαβάζετε το άρθρο μας.

Οι πιο κοινοί λόγοι που οι έφηβοι λένε ψέματα:

Η εφηβεία είναι μια φάση όπου ένας έφηβος υφίσταται πολυάριθμες σωματικές και διανοητικές μεταλλάξεις. Οι τεράστιες αλλαγές συχνά αφήνουν μπερδεμένο έναν έφηβο. Προσπαθεί να βρει την ταυτότητά του και να πειραματιστεί με νέα πράγματα στη ζωή. Και μια από αυτές τις αλλαγές όπως μπορείτε και εσείς ως γονείς να παρατηρήσετε ξεκάθαρα είναι τα ψέματα.

Οι λόγοι που συνήθως λένε ψέματα είναι επειδή:

  • Δεν θέλουν να έχουν μπλεξήματα
  • Θέλουν να τραβήξουν την προσοχή σας
  • Δεν θέλουν να σας πληγώσουν-στεναχωρήσουν

Πώς θα αντιμετωπίσετε τον έφηβο που λέει ψέματα

Τώρα που ξέρετε τους λόγους για τους οποίους το έφηβο παιδί σας, σας λέει ψέματα, θα πρέπει να προσπαθήσετε να κόψετε αυτή τη συνήθεια. Αλλά αλήθεια, υπάρχει τρόπος για να το καταφέρετε αυτό; Φυσικά και υπάρχει!

Μιλήστε μαζί του

Εξηγήστε τους ότι δεν πρόκειται να διαπληκτιστείτε μαζί του αν σας πει την αλήθεια, για ο,τιδήποτε συμβαίνει στη ζωή του. Ζητήστε του να έχετε μια κουβέντα που θα βασίζεται στην ειλικρινειών.

Μη μιλάτε άσχημα

Αποφύγετε τους άσχημους χαρακτηρισμούς και τα νεύρα. Θα φέρετε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Διδάξτε του την αξία της ειλικρίνειας

Κάντε το έφηβο παιδί σας να καταλάβει την αξία της ειλικρίνειας και της αλήθειας στη ζωή. Μιλήστε με πραγματικά παραδείγματα που θα το ενθαρρύνουν ώστε να λέει την αλήθεια παρά ψέματα.

Ακούστε το

Αφήστε το να σας μιλήσει, να σας πει τι πραγματικά θέλει. Αφουγκραστείτε το και αφιερώστε του λίγο από το χρόνο σας. Ένα παιδί καθώς μεγαλώνει δεν πρέπει να το «εγκαταλείπετε» κάθε άλλο. Θα πρέπει να το στηρίζετε και να του αφιερώνετε χρόνο, όπως και όταν ήταν μικρό.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι το μυστικό είναι να ακούσετε τα παιδιά σας. Να φορέσετε τα «δικά τους παπούτσια» για λίγο και να τα εμπιστευτείτε με όλες τις προκλήσεις, τις ακρότητες και την καθαρότητα.

Διαβάστε επίσης:
H υπέροχη εφηβεία: Οδηγός επιβίωσης για γονείς και παιδιά
Πώς είναι να είσαι ενήλικας- 20 πράγματα που πρέπει να γνωρίζει ο έφηβος

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved