Πώς μπορεί ένας έφηβος να αποκτήσει μια υγιή σχέση με το σώμα του;

Κατά την περίοδο της εφηβείας, εντείνεται η ενασχόληση των παιδιών με το σώμα τους.

Πώς μπορεί ένας έφηβος να αποκτήσει μια υγιή σχέση με το σώμα του;

Όμως, είναι συχνό το φαινόμενο πολλοί έφηβοι -και κατά κύριο λόγο κορίτσια- να νιώθουν δυσαρεστημένοι με την εικόνα τους. Τέτοια συναισθήματα τροφοδοτούνται και ενισχύονται από τα σωματικά πρότυπα που προβάλλονται σε κοινωνικό επίπεδο τα οποία επηρεάζουν σημαντικά την ψυχολογία των εφήβων.

Αν και έως ένα βαθμό τέτοια συναισθήματα είναι δικαιολογημένα, εάν επιμείνουν ή ενταθούν μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρότερα προβλήματα.
Για να έχει, λοιπόν, μια υγιή σχέση με το σώμα του ο έφηβος είναι θεμέλιο να κατανοήσει και να αποδεχτεί ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, και κατ' επέκταση τα διαφορετικά σχήματα και μεγέθη στα σώματα είναι μια φυσιολογική ποικιλία.

Θα πρέπει, επίσης, σύμφωνα με τους επιστημονικούς συνεργάτες του προγράμματος ευζην, να είναι προετοιμασμένος για τις ψυχολογικές και συναισθηματικές αλλαγές που θα βιώνει κατά τη διάρκεια της εφηβείας, και να μάθει να χαίρεται τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα του. Είναι, επίσης, σημαντικό να κάνει θετικές σκέψεις σε σχέση με το σώμα του και να του φέρεται με σεβασμό.

EIKONASOMATOS

Προς ενίσχυση αυτών, θα πρέπει να έχει υπόψιν του τα εξής:

• Ο κάθε άνθρωπος έχει ένα μοναδικό μέγεθος και σχήμα σώματος.
• Να αναλογιστεί κατά πόσο το άτομό του είναι το σώμα του, δηλαδή κατά πόσο προσδιορίζεται ως άτομο μόνο από το πώς φαίνεται το σώμα του. Να έχει κατά νου ότι οι άλλοι τον βλέπουν όπως κυρίως τους επιτρέπεις ο ίδιος να τον βλέπουν.
• Να σκέφτεται συχνά τα θετικά στοιχεία του εαυτού του, τα οποία δεν σχετίζονται με την εμφάνιση του σώματός του.
• Όταν κοιτάζει το σώμα του στον καθρέφτη, να εστιάζει στα θετικά του σημεία και όχι στα αρνητικά.
• Όταν διαβάζει κάποιο περιοδικό ή παρακολουθεί κάτι σχετικό με την εμφάνιση στην τηλεόραση, να το κάνει με κριτική ματιά, αναλογιζόμενος τον τρόπο με τον οποίο η τηλεοπτική ή φωτογραφική κάμερα επηρεάζει το αποτέλεσμα. Ας σκεφτεί επίσης, ότι τα μοντέλα είναι η μειονότητα στον κόσμο.
• Εάν έχει υπερβάλλον βάρος, να προσπαθήσει να θέσει ρεαλιστικούς στόχους και να στοχεύσει σε μια σταδιακή και όχι απότομη αλλαγή.
• Σε περίπτωση που έχει απορίες σχετικά με το σχήμα και το μέγεθος του σώματός του, να απευθυνθεί στον αντίστοιχο ειδικό υγείας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved