Παιδί και διαδίκτυο: Να κάνει check-in ή να μην κάνει το παιδί μου;

Κάθε φορά που ανοίγεις το app του Facebook στο smartphone εμφανίζεται η κλασική -πλέον- ερώτηση: Τι σκέφτεστε; Και κάτω δεξιά βλέπεις μία άλλη επιλογή: κοινοποίηση παρουσίας, η οποία σε προτρέπει να δηλώσεις που ακριβώς είσαι ώστε να ενημερωθούν οι φίλοι σου στο Facebook.

Παιδί και διαδίκτυο: Να κάνει check-in ή να μην κάνει το παιδί μου;

Γράφει ο Δημήτρης Μαλλάς

Είναι η στιγμή που ως γονιός με παιδί που έχει λογαριασμό στο Facebook (σ.σ. ευελπιστούμε να είναι τουλάχιστον 13 ετών όπως συνιστά και το ίδιο το Facebook και να μην έχετε δώσει λανθασμένο έτος γέννησης για να αποκτήσεις πρόσβαση) που σκέφτεσαι ότι το παιδί σου καλό θα ήταν να μην κοινοποιεί την παρουσία του. Αν και στην προκειμένη περίπτωση, οι απόψεις διίστανται. Γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν και πλεονεκτήματα.

Ας δούμε το θέμα λίγο διαφορετικά. Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε κατ’ αρχήν είναι ότι όσον αφορά στην κοινοποίηση παρουσίας όσο και σε οποιαδήποτε άλλη λειτουργία προσφέρει το Facebook θα πρέπει να έχουμε κάνει τις σωστές επιλογές στις ρυθμίσεις. Είναι κάτι που ξεχνάει πολύς κόσμος. Ότι στο Facebook μπορείς να ρυθμίσεις έτσι ώστε να είναι ορατές ελάχιστες πληροφορίες αλλά και δικές σου δημοσιεύσεις σε όσους χρήστες του μέσου δεν είναι συνδεδεμένοι μαζί σου. Επιπλέον, μπορείς να ορίσεις ακόμη και ποιοι από τους φίλους σου, τους οποίους έχει κατηγοριοποιήσει, μπορούν να βλέπουν τι δημοσιεύεις και τι κοινοποιείς στο Χρονολόγιο σου.

Τα ίδια ισχύουν και για τη λειτουργία που αφορά την κοινοποίηση παρουσίας. Άρα, το πρώτο βήμα είναι πως πρέπει το παιδί να καταλάβει -και εκεί πρέπει και εμείς οι γονείς να το βοηθήσουμε- σε ποιους πρέπει όχι μόνο να δείχνει που είναι -αν φυσικά το επιθυμεί αυτό- αλλά και ποιες δημοσιεύσεις μπορούν να βλέπουν όλοι όσοι είναι συνδεδεμένοι μαζί του. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που χρήζει γενικώς προσοχής.

Η πραγματικότητα είναι πως τα περισσότερα παιδιά -αλλά και οι ενήλικες- σπανίως ελέγχουν τις ρυθμίσεις με αποτέλεσμα να είναι ορατές όλες οι δημοσιεύσεις στους πάντες. Κάτι το οποίο είναι λάθος. Και σε αυτή την περίπτωση, τα παιδιά καλό θα ήταν να μην κοινοποιούν -μέσω του Facebook- το σημείο που βρίσκονται. Οι λόγοι είναι προφανείς και δεν περιορίζονται μόνο στον κίνδυνο που θα μπορούσε να υπάρξει για το ίδιο το παιδί. Για φανταστείτε να έχουν κοινοποιήσει την παρουσία τους εκτός σπιτιού και οι δύο γονείς και το παιδί ή τα παιδιά της οικογένειας. Πόσο εύκολο είναι για έναν διαρρήκτη να μάθει ότι ένα σπίτι είναι «ελεύθερο»; Πάρα πολύ, αν δεν έχετε ρυθμίσει ποιοι θα βλέπουν τις δημοσιεύσεις.

Υπάρχει, όμως, και μία άλλη οπτική γωνία όσον αφορά τα check-in στο Facebook. Ότι με αυτό τον τρόπο μπορείτε να βλέπετε που βρίσκεται το παιδί σας ανά πάσα στιγμή. Να υπενθυμίσουμε ότι στο Facebook υπάρχει η δυνατότητα να εμφανίζονται αυτόματα ποιοι φίλοι είναι κοντά ακόμη και αν δεν κάνουν κάποιο check-in.

Οπότε, θα έχετε μία εικόνα για το που βρίσκεται ο εφήβος γιος ή η έφηβη κόρη σας που έχει βγει για πρώτη φορά έξω μόνη της. Βέβαια, υπάρχει μία πολύ σημαντική προϋπόθεση: να είστε φίλοι στο Facebook με το παιδί σας. Κάτι, το οποίο από μόνο του δημιουργεί μία άλλη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του γονιού και του παιδιού. Το ερώτημα είναι πόσοι γονιοί μπορούν να πουν ότι τα παιδιά τους αποδέχτηκαν το αίτημα φιλίας που τους έκαναν...

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved