Σύνδρομο της Άδειας Φωλιάς: «Το σπίτι μου έμεινε αδειανό!»

Το Σύνδρομο της Άδειας Φωλιάς: Ήρθε ο καιρός που τα μικρά πουλάκια φεύγουν από τη φωλιά, πηγαίνοντας για σπουδές.

Σύνδρομο της Άδειας Φωλιάς: «Το σπίτι μου έμεινε αδειανό!»

Είναι γεγονός πως ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που είναι δύσκολος για το γονιό, καθώς έρχεται αντιμέτωπος με αντιφατικά συναισθήματα, καθώς συγκρούεται η χαρά της συνέχειας και της μελλοντικής επένδυσης του παιδιού του μέσα από τις σπουδές με την θλίψη και τη στενοχώρια που θα φύγει να πάει σε μία άλλη πόλη για να αρχίσει να "χτίζει" τα εφόδια για να έχει μία καλύτερη επαγγελματικά αλλά και ποιοτικά ζωή.

Είναι δύσκολο για το γονιό να νιώθει πως η φωλιά του άδειασε. Συνήθως η θλίψη είναι αυτή που τον κυριεύει, ενώ αρκετές φορές τον βλέπουμε να πενθεί και να καταθλίβεται.

Από τη μία είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα, εφόσον αλλάζουν τώρα πια οι προτεραιότητές του. Από την άλλη ίσως είναι και μία ευκαιρία να ξαναδεί τις δικές του ανάγκες, να δει τον/τη σύντροφό του, τη σχέση του και να κάνει πράγματα που πριν θεωρούσε πως δεν έχει το δικαίωμα να τα κάνει, εφόσον τα παιδιά του ήταν τα πρώτα που χρειαζόταν να προσέξει.

Αυτός ο γονιός λοιπόν, χρειάζεται να καταλάβει πως είναι φυσικό να νιώθει άβολα και άσχημα που έφυγε το παιδί του ή τα παιδιά του από το σπίτι. Είναι ένα μεταβατικό στάδιο που θα καταφέρει να προσαρμοστεί σε μία νέα πραγματικότητα. Ας έχει όμως στο μυαλό του πως και τα παιδιά του θα νιώσουν πολύ καλύτερα όταν τον δουν να κάνει πράγματα, να έχει ενδιαφέροντα και να συνεχίζει τη ζωή του, δίνοντας προτεραιότητα πλέον στον εαυτό του...

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια του site μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved