Εξηγούμε στους εφήβους την αξία των δημοτικών εκλογών και της τοπικής αυτοδιοίκησης!

Πολλοί γονείς έχοντας απογοητευτεί από τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, μπορεί να βλέπουν τις δημοτικές εκλογές με αδιαφορία, πιστεύοντας ότι η σημασία τους είναι μικρή σε σχέση με τα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία σήμερα.

Εξηγούμε στους εφήβους την αξία των δημοτικών εκλογών και της τοπικής αυτοδιοίκησης!

Άθελά τους όμως, αυτή τους η στάση επηρεάζει -κατά κύριο λόγο- τα μεγαλύτερα παιδιά μιας οικογένειας, τους εφήβους και τους πολίτες του αύριο. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε πάντα το πρότυπο για τα παιδιά. Οφείλουμε να δείξουμε μια διαφορετική πραγματικότητα στους νέους, συζητώντας σαν ώριμοι άνθρωποι γιατί πρέπει να ψηφίζουμε και πώς η ενεργή μας στάση θα δημιουργήσει καλύτερες προοπτικές για το μέλλον.

Οι φετινές εκλογές ας γίνουν το εφαλτήριο για μια συζήτηση με τα παιδιά μας του ώστε να μάθουν τι είναι και ποιος ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μπορούμε να τους εξηγήσουμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει εξελιχτεί σε σημαντικό διαχειριστή της κοινής περιουσίας των πολιτών και αρωγό σε καθημερινά προβλήματα κατοίκων κάθε περιοχής. Οι δήμοι θα καθορίσουν και αποφασίσουν ζητήματα που αγγίζουν σημαντικούς τομείς της ζωής των κατοίκων της κάθε περιοχής, θα συμβάλλουν στον καθορισμό της πορείας θεμάτων σχετικών με την περιουσία των πολιτών, θα κληθούν να βελτιώσουν όχι μόνο τα απλά, καθημερινά προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά και πιο σύνθετα και δύσκολα ζητήματα που η πολιτεία αναθέτει στους δήμους με τη διοικητική αναδιάρθρωση.

Μπορούμε να εξηγήσουμε ότι με την όποια ψήφο μας, εκλέγουμε κάποιους ανθρώπους που θα βρίσκονται στην ηγεσία και είναι απόλυτα αναγκαίο να είναι ικανοί, τίμιοι, αποφασιστικοί και οξυδερκείς. Εμείς το αποφασίζουμε αυτό! Τα άτομα που θα επιλεγούν για να διοικήσουν τους Δήμους της χώρας πρέπει να είναι κατάλληλα να κρατήσουν στα χέρια τους την οργάνωση και προγραμματισμό πολύ σημαντικών ζητημάτων για τους κατοίκους των δήμων της χώρας.

Ακόμα και αν οι ίδιοι οι έφηβοι έχουν μια απαθή και αδιάφορη συμπεριφορά για τις τοπικές εκλογές, που πηγάζει από τη βαθιά απογοήτευση που νιώθουν για τους θεσμούς και την κρατική οργάνωση, οφείλουμε να τους δείξουμε ότι είναι ανώριμη στάση και θα πρέπει να αλλάξει για να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες. Ακριβώς επειδή ζούμε σε μια εποχή που δεν μας προσφέρει την πολυτέλεια της απώλειας πολύτιμου χρόνου και χρήματος, οφείλουμε να προσέχουμε τα θεμέλια της δημοκρατίας και κυρίως να τα βελτιώνουμε.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι ασήμαντη και διεκπεραιωτική δημόσια υπηρεσία, είναι παράγοντας λήψης αποφάσεων και οργάνωσης σημαντικών τοπικών ζητημάτων. Περάστε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα στους νέους λέγοντας τους ότι με την ψήφο τους δεν αφήνουν στους άλλους ή την τύχη να αποφασίσουν για λογαριασμό τους ζητήματα που τους αφορούν άμεσα.

Προτρέψτε τα παιδιά να ενημερωθούν και να διαβάσουν όσα περισσότερα μπορούν και να να κρίνουν με τα δικά τους κριτήρια, να ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους και -κάποιες φορές γιατί όχι;- με το ένστικτο. Το μήνυμα της οικογένειας στους νέους ας είναι: «Μην αφήσετε τους άλλους να αποφασίσουν για εσάς. Μέλλον είστε εσείς, τα ίδια τα παιδιά»!...

Μιλήστε λοιπόν στα παιδιά σας για τα νέα δεδομένα, για την αλλαγή σε ένα modus vivendi πιο ρεαλιστικό και θα παρατηρήσετε ότι μπορούν να αντιληφθούν, να ενστερνιστούν στοιχεία και να κρίνουν εποικοδομητικά πρόσωπα και καταστάσεις με ιδιάζουσα ωριμότητα.

Εμείς οι γονείς οφείλουμε να εξηγήσουμε τη σημασία των εκλογών ώστε να καταστεί αντιληπτό ότι πρόκειται για την κορυφαία στιγμή της δημοκρατίας και για τον πλέον θεμιτό τρόπο έκφρασης της βούλησης των πολιτών. Μονάχα με αυτό τον τρόπο η ανιδιοτέλεια, η αξιοκρατία και η διαφάνεια θα μετατραπούν από συνθήματα σε προεκλογικά φυλλάδια, σε πράξεις για το μέλλον όλων μας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved