«Εφηβεία: Η μεγάλη έκρηξη!»: Το βιβλίο- οδηγός για όλους τους γονείς με παιδιά στην εφηβεία

Η περίοδος της εφηβείας αποτελεί την πρώτη, εξαιρετικά σημαντική, μεταβατική φάση που βιώνει ένα παιδί.

«Εφηβεία: Η μεγάλη έκρηξη!»: Το βιβλίο- οδηγός για όλους τους γονείς με παιδιά  στην εφηβεία

Είναι το στάδιο που αρχίζουν και αλλάζουν όλα, με αργή και ταυτόχρονα με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Καταγράφονται μεταβολές τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές, αρκετές για να ανατρέψουν τα δεδομένα, όπως είχε συμβεί αντίστοιχα και όταν περνούσαμε εμείς από την εφηβεία. Σκεφτείτε το σχολείο με τις πρώτες σοβαρές μελέτες, τα απροειδοποίητα διαγωνίσματα, τις απαιτητικές εξετάσεις που συνοψίζαμε στη φράση «Δεν θέλω να πάω σχολείο». Τα πρώτα καρδιοχτύπια, οι εντάσεις χωρίς ιδιαίτερο λόγο, τα πρώτα σκονάκια, οι αλλαγές στο σώμα μας, ανήκαν όλα σε αυτό το στάδιο της ζωής μας.

Ως γονείς, βέβαια, τα βλέπουμε αλλιώς τα πράγματα και όλα αυτά τα «Ποιος είμαι», «Αξίζω;», «Τι θέλω να κάνω;» ηχούν διαφορετικά στα αυτιά μας. Τις στιγμές αυτές είναι που ψάχνουμε να βρούμε έναν «οδηγό επιβίωσης» να μας βοηθήσει σε αυτό το «ταξίδι» της εφηβείας και να μας εγγυηθεί πως όλα θα φτιάξουν. Πράγματι, το βιβλίο Εφηβεία: Η μεγάλη έκρηξη! της έμπειρης ψυχολόγου Σοφίας Ανδρεοπούλου από τις Εκδόσεις Διόπτρα έρχεται να μας λύσει όλα τα ερωτήματα για αυτό το στάδιο της ζωής των παιδιών μας - ή μάλλον να μας βοηθήσει να τα λύσουμε μόνοι μας.

efiveia-vivlio1.jpg

«Μην σκέφτεσαι τι σου έχει κάνει η ζωή, αλλά τι θα κάνεις εσύ με αυτό που σου έχει κάνει»

Με την παραπάνω φράση ξεκινάει η συγγραφέας να ξετυλίγει το μεγάλο κεφάλαιο «Εφηβεία» στη δική μας ζωή αλλά και στων παιδιών μας και από την πρώτη κιόλας σελίδα, μάς τοποθετεί σε μία συνθήκη που οι περισσότεροι γονείς, αν όχι όλοι, βρισκόμαστε καθημερινά.

Είναι βράδυ, έχουμε περάσει μία φοβερή μέρα, έχουμε δουλέψει μέσα και έξω από το σπίτι, έχουμε φροντίσει όλους τους άλλους πέρα από τον εαυτό μας και «τώρα» βρισκόμαστε στον καναπέ, να σκεφτόμαστε ότι αλλιώς είχαμε φανταστεί τα πράγματα και αλλιώς μας βγήκαν. Προσπαθήσαμε να κάνουμε το καλύτερο για το παιδί μας, βρίσκεται πια στην εφηβεία αλλά τώρα τι κάνουμε; Και με αυτές τις λίγες γραμμές, η συγγραφέας έχει ήδη περιγράψει τις σκέψεις όλων των γονιών, που δεν ξέρουν τον τρόπο που πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά τους σε αυτό το στάδιο της εφηβείας.

Η Σοφία Ανδρεοπούλου μέσα από το βιβλίο της, που είναι χωρισμένο σε μικρά κεφάλαια με διαφορετικές θεματολογίες, ξεκινάει να αναλύει πόσο σημαντικό είναι να σκεφτόμαστε παράλληλα τι χρειάζεται το έφηβο παιδί μας και τι εμείς και να βρίσκουμε μία κοινή πορεία.

Μας εξηγεί τι μπορεί να σημαίνουν οι κλασικές φράσεις, όπως το «βαριέμαι» που ακούμε συχνά από τα παιδιά μας, από πού μπορεί να προκύπτουν καθώς στέκεται ιδιαίτερα στους προβληματισμούς τους σχετικά με τη διαμόρφωση της ταυτότητάς τους, της αξίας τους και του επαγγελματικού προσανατολισμού τους. Το πιο σημαντικό για τα παιδιά μας είναι τι τους δείχνουμε, για αυτό πρέπει σε αυτήν τη φάση της ζωής μας να ασχοληθούμε και με τον εαυτό μας, να νιώθουμε καλά εμείς ώστε να το αντιλαμβάνονται και τα ίδια. Μόνο έτσι θα γίνουμε μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος που παρουσιάζεται στην περίοδο της εφηβείας.

efiveia-vivlio2.jpg

Η λύση στο έντονο «ταξίδι» της εφηβείας

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το σύγχρονο βιβλίο της έμπειρης Ψυχολόγου Σοφίας Ανδρεοπούλου Εφηβεία: Η μεγάλη έκρηξη! από τις Εκδόσεις Διόπτρα αποτελεί μία σύγχρονη προσέγγιση της εφηβείας και συνάμα έναν χρήσιμο οδηγό επιβίωσης για γονείς και παιδιά.

Με το βλέμμα στραμμένο στην ελληνική πραγματικότητα του σήμερα με τα περιστατικά βίας, τις εξαρτήσεις από τα κινητά, τις διαταραχές της διατροφής και τη σύγχυση ταυτότητας κάθε παιδιού που βρίσκεται στην εφηβεία, η συγγραφέας καταθέτει ένα βιβλίο που θα βοηθήσει όλους εμάς τους γονείς να χτίσουμε υγιείς σχέσεις με τα έφηβα παιδιά μας. Πέρα από το γεγονός ότι εστιάζει σε ζητήματα που έχουν αναδυθεί τελευταία στη σύγχρονη κοινωνία και απασχολούν τους εφήβους, δεν στρέφεται μόνο προς αυτούς αλλά φέρνει στο προσκήνιο τη σημασία που έχει η καλλιέργεια μίας καλής σχέσης από τη δική μας πλευρά και τη λειτουργία μας ως θετικά πρότυπα.

Επειδή, όμως, σε αυτό το απαιτητικό «ταξίδι» ενδέχεται να ξεχάσουμε πολλά, επειδή μπορεί η καθημερινότητά μας να μας παρασύρει, επειδή οι αλλαγές είναι δύσκολο να διατηρηθούν, κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με το έφηβο παιδί μας, πρέπει να θυμόμαστε με κεφαλαία γράμματα τη φράση: «ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ;», λέει η συγγραφέας. Μόνο με αυτόν τρόπο, θα μπορέσουμε να κοιτάξουμε κατάματα πράγματα που παραβλέπαμε, θα κατανοήσουμε καλύτερα τη δική μας πλευρά αλλά και των παιδιών μας και θα πούμε ένα μεγάλο «μπράβο» στον εαυτό μας, μόλις φτάσουμε στο τέλος αυτού του «ταξιδιού».

efiveia-vivlio3.jpg

Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου

Οι γονείς ανησυχούμε μήπως το παιδί μας παρασυρθεί και κάνει λάθος επιλογές στο ευαίσθητο στάδιο της εφηβείας του. Ωστόσο, όσο και να μην θέλουμε να το παραδεχτούμε, δεν μπορούμε να ελέγξουμε το πώς το έφηβο παιδί μας θα αντιμετωπίσει τις αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή του και το γνωρίζουμε καλά γιατί περάσαμε από αυτήν τη θέση. Το σημαντικό είναι να βρισκόμαστε δίπλα τους και να τα κατανοούμε, δείχνοντας την αγάπη μας. Κάθε φορά που μοιάζει με δοκιμασία, ωστόσο, καλό είναι να συμβουλευόμαστε το βιβλίο μας, τον οδηγό επιβίωσής μας: Εφηβεία: Η μεγάλη έκρηξη! της Σοφίας Ανδρεοπούλου από Εκδόσεις Διόπτρα και θα τα καταφέρουμε!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved