Πώς επηρεάζει η διατροφή τη διάθεση των εφήβων;

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει είτε θετικά, είτε αρνητικά τη διάθεση των εφήβων, αναφέρουν έρευνες.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Πώς επηρεάζει η διατροφή τη διάθεση των εφήβων;
Bigstock

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην σωματική και ψυχική υγεία των εφήβων και τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουν μπορούν να έχουν θετική ή αρνητική επίδραση στη διάθεσή τους, αναφέρει το You Are Mom.

Η εφηβεία είναι μία περίοδος που χαρακτηρίζεται από την γρήγορη ανάπτυξη και τις έντονες σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές. Στην ηλικία αυτή, ο εγκέφαλος ακόμα αναπτύσσεται και είναι πολύ ευαίσθητος σε διατροφικά ερεθίσματα. Κάποια θρεπτικά συστατικά φαίνεται να έχουν επίδραση στους νευροδιαβιβαστές οι οποίοι σχετίζονται με την ευχαρίστηση, την ενέργεια και την καλή διάθεση. Βάση αυτού, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet Psychiatry αναφέρει ότι η διατροφή είναι καθοριστικός παράγοντας στην ψυχική και σωματική υγεία παιδιών και ενηλίκων.

Το American Public Health Association αναφέρει επίσης ότι στην εφηβεία μία διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους. Η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο σημειώνει το περιοδικό Nutrients εξηγώντας ότι καθώς οι έ φηβοι τρώνε συναισθηματικά, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος υπερφαγίας και παχυσαρκίας.

Ταυτόχρονα, όπως το φαγητό επηρεάζει άμεσα τους νευροδιαδβιβαστές στον εγκέφαλο, έρευνες δείχνουν ότι το ίδιο κάνει και το έντερο. Στο περιοδικό Trends in Neurosciences αναφέρεται ότι υπάρχει ένας άξονας εντέρου-εγκεφάλου όπου δισεκατομμύρια βακτήρια του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά και τη διάθεση.

Οι τροφές που επηρεάζουν τη διάθεση των εφήβων

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Harvard Health Publishing αναδεικνύει τη σημασία της σωστής επιλογής τροφίμων με βάση τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν. Για παράδειγμα, η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ που λειτουργεί όπως η σεροτονίνη η οποία βελτιώνει τη διάθεση. Οι τροφές συνεπώς που το περιέχουν είναι εξαιρετικά ωφέλιμες.

Στην ίδια δημοσίευση αναφέρεται ότι οι νέοι που ακολουθούν μία υγιεινή διατροφή όπως είναι η μεσογειακής, έχουν λιγότερες πιθανότητες να έχουν κατάθλιψη ή άγχος. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι αυξημένη η κατανάλωση σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και καλά λιπαρά. Ταυτόχρονα, περιορισμένη είναι κατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφίμων.

Οι τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή των εφήβων συνεπώς είναι οι εξής:

Λαχανικά και φρούτα. Μελέτη στο American Journal of Public Health αναφέρει ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών προάγει τα θετικά συναισθήματα. Εξαιρετική πηγή τρυπτοφάνης είναι το ακτινίδιο και η μπανάνα.

Άπαχο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά. Πλούσια σε τρυπτοφάνη είναι και τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη όπως τα πουλερικά, το γιαούρτι, το γάλα, το τυρί.

augo-trofes-gia-upno.jpg

Ψάρια και θαλασσινά. Είναι εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών και συγκεκριμένα σε DHA ΚΑΙ ΕΡΑ, τα οποία έρευνες δείχνουν ότι ωφελούν τα άτομα με διαταραχές διάθεσης.

Ξηροί καρποί και σπόροι. Τα αμύγδαλα και τα καρύδια περιέχουν καλά λιπαρά και τρυπτοφάνη. Επίσης, οι σπόροι chia, ο ηλιόσπορος και ο λιναρόσπορος είναι πηγή, άλφα-λινολενικού οξέος, πρόδρομο του DHA.

Μαύρη σοκολάτα. Σύμφωνα με το περιοδικό Frontiers ins Psychology η μαύρη σοκολάτα περιέχει συστατικά που βελτιώνουν τη διάθεση και μειώνουν το στρες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved