Προβληματισμός για το πλήθος περιστατικών βίας μεταξύ ανηλίκων

Η κατάσταση με τη βία και την παραβατικότητα ανηλίκων έχει ξεφύγει.

Μαργαρίτα Νικολάου
Προβληματισμός για το πλήθος περιστατικών βίας μεταξύ ανηλίκων

Η παραβατικότητα των ανηλίκων έχει χτυπήσει κόκκινο και το βλέπουμε καθημερινά. Τελευταίο περιστατικό εκείνο στην Αγία Παρασκευή και την επίθεση σε βάρος 13χρονου.

Να σας θυμίσουμε ότι το bullying που δέχτηκε το παιδί συνέβη σε διάφορες φάσεις ενώ οι ανήλικοι που του επιτέθηκαν δεν δίστασαν να απειλήσουν ακόμη και την οικογένειά του, βανδαλίζοντας το αυτοκίνητο του πατέρα του και πετώντας αυγά στην πολυκατοικία που μένουν.

Οι τρεις ανήλικοι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι. Πρόκειται για έναν 14χρονο, συμμαθητή του θύματος, όπου τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έκαναν και παρέα, έναν 16χρονο και ένα ακόμη ανήλικο.

Άγουρη και άγρια βία μεταξύ ανηλίκων

Για την έξαρση της βίας μεταξύ ανηλίκων μίλησαν στο «Σαββατοκύριακο από τις 6» στην ΕΡΤ, η ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, Νάσια Σκαμπαρδώνη και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, Νίκος Ρήγας.

«Δυστυχώς τα περιστατικά πολλαπλασιάζονται, ο τρόπος είναι όλο και πιο σκληρός και οι ηλικίες των παιδιών όλο και πιο μικρές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, Νίκος Ρήγας και συνέχισε αναφερόμενος στη στάση των γονιών των τριών παιδιών που αναζητούνται, ότι «δεν υπάρχει κανένα ίχνος μεταμέλειας!».

Οι ευθύνες των γονιών

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι γονείς των τριών παιδιών εξαφανίστηκαν μαζί με τα παιδιά τους για να γλιτώσουν το αυτόφωρο και οι ανήλικοι συνέχισαν να στέλνουν απειλητικά μηνύματα τόσο στον 13χρονο όσο και την οικογένειά του.

«Μιλάμε για κακουργηματικές συμπεριφορές, που οι γονείς αγνοούν και που αργότερα προσπαθούν να κουκουλώσουν για να προστατεύσουν τα παιδιά τους. Σκέφτονται πώς θα γλιτώσουν από τις συνέπειες του νόμου και όχι το τι θα γίνει μετά, μακροπρόθεσμα», ανέφερε η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, Νάσια Σκαμπαρδώνη και συνέχισε τονίζοντας ότι δεν παίζει ρόλο αν ένα παιδί είναι από «καλή οικογένεια» ή όχι.

Τα χειρότερα εγκλήματα διαπράττονται από τα «καλά παιδιά»

Δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» παιδιά. Δεν παίζει ρόλο το οικονομικό υπόβαθρο. «Υπάρχουν παιδιά τα οποία διαμορφώνουν προσωπικότητα και η προσωπικότητα διαμορφώνεται -ειδικά στο μέσω της εφηβείας που είναι και επικίνδυνη περίοδος για την έκρηξη της παραβατικότητας- υπάρχει ένα πρόσφορο έδαφος όπου ο γονιός μπορεί να καλλιεργήσει υγιείς συμπεριφορές και υγιή χαρακτηριστικά στην προσωπικότητα του παιδιού του ή ακριβώς το αντίθετο, δυσλειτουργικά χαρακτηριστικά».

Δείτε τη συζήτηση γύρω από τη βία και την εγκληματικότητα ανηλίκων στο βίντεο που ακολουθεί.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved