Πώς να βελτιώσετε τη σχέση σας με το έφηβο παιδί – Φράσεις που κάνουν τη διαφορά

Φράσεις απλές αλλά ουσιαστικές που μπορείτε να λέτε καθημερινά στα έφηβα παιδιά.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Πώς να βελτιώσετε τη σχέση σας με το έφηβο παιδί – Φράσεις που κάνουν τη διαφορά
Bigstock

Η εφηβεία είναι μία ιδιαίτερη περίοδος, γεμάτη αλλαγές και προκλήσεις. Η σχέση γονέα παιδιού δοκιμάζεται, είναι, ωστόσο, σημαντικό ως γονείς να αντιμετωπίσετε τις όποιες δυσκολίες με υπομονή και κατανόηση. Οι τσακωμοί και οι εκρήξεις δεν βοηθούν την κατάσταση, αντίθετα, θα πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμοι και να επαναπροσδιορίσετε την προσέγγιση και την επικοινωνία με το παιδί σας.

Οι λέξεις που χρησιμοποιείτε όταν μιλάτε, ο τόνος της φωνής σας, μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στο εάν το έφηβο παιδί σας θα σας θεωρήσει «εχθρό» ή «φίλο». Υπάρχουν φράσεις, απλές, αλλά παράλληλα τόσο ουσιαστικές, που μπορείτε να λέτε καθημερινά στον έφηβο για να βελτιώσετε την μεταξύ σας επικοινωνία και σχέση.

Affectionate Mom Trying To Establish Contact With Teenage Daughter Sitting On Couch At Home. Withdra

«Είμαι περήφανος για εσένα». Τα παιδιά στην εφηβεία έχουν πολλά πράγματα να διαχειριστούν. Βιώνουν σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές, οι προσδοκίες από τους γύρω τους αυξάνονται και οι σχέσεις με τους συνομηλίκους τους γίνονται πια πιο περίπλοκες. Μέσα σε όλες αυτές τις αλλαγές, οi γονείς πρέπει να παραμείνουν μία σταθερά, να τους στηρίζουν και να τους θυμίζουν ξανά και ξανά τη μοναδικότητά τους και όλους τους λόγους για τους οποίους πρέπει να πιστεύουν στον εαυτό τους.

«Έχεις δίκιο, δεν σε καταλαβαίνω. Πώς μπορώ να βοηθήσω;». Οι γονείς δεν έχουν απαντήσεις για τα πάντα και είναι εντάξει να το παραδέχονται. Η ειλικρίνεια θα εκτιμηθεί από το έφηβο παιδί όπως και η ειλικρινής προσπάθεια να καταλάβετε πώς νιώθει ή πώς σκέφτεται.

«Μπορώ να έχω τη γνώμη σου για το τάδε θέμα;». Με τον τρόπο αυτό θα δείξετε στο παιδί ότι υπολογίζετε τη γνώμη του και ότι το εκτιμάτε. Πέρα από το ότι θα βελτιώσετε με τον τρόπο αυτό τη μεταξύ σας σχέση, παράλληλα θα ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού.

«Μπορείς να μου πεις ό,τι θες ανά πάσα στιγμή». Μπορεί να μην το δείχνουν, αλλά ακόμα και τα παιδιά στην εφηβεία που διεκδικούν πιο έντονα την ανεξαρτησία τους, έχουν ανάγκη να ξέρουν ότι οι γονείς τους είναι εκεί για ό,τι χρειαστούν.

ef-zein-efiveia.jpg

Ο χαρακτήρας του παιδιού και η εκάστοτε συνθήκη, βέβαια, παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πώς θα επικοινωνήσετε με το παιδί. Ακόμα και εάν το θεωρείται δύσκολο, έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι σε αυτήν την τόσο ιδιαίτερη περίοδο, το σημαντικότερο είναι να είστε κοντά του και να του δείχνετε όσο και όπως μπορείτε.

*Με πληροφορίες από themom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved