Γιατί το έφηβο παιδί δεν θέλει να σας μιλήσει

Λόγοι για τους οποίους το έφηβο παιδί αποφεύγει να σας μιλήσει.

Γιατί το έφηβο παιδί δεν θέλει να σας μιλήσει
Bigstock

Είναι δύσκολο για τους έφηβους να καταλάβουν πώς να ισορροπήσουν την ανεξαρτησία, που τόσο έχουν ανάγκη, και τη σχέση μαζί σας.

Μη βρίσκοντας πάντα τον τρόπο, αποφεύγουν να μιλούν για τα συναισθήματά τους, τις εμπειρίες ή όσα συμβαίνουν στη ζωή τους.

Το να κατανοήσετε τους λόγους που το έφηβο παιδί σας, αποφεύγει να σας μιλήσει, βοηθά να βρείτε διόδους επικοινωνίας.

aytofrodida-efiveia.jpg

Δυσκολεύεται να εκφράσει τα συναισθήματά του

Η έκφραση των συναισθημάτων και των αναγκών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ένας απλός λόγος για τον οποίο ο έφηβος δεν θέλει να μιλήσει είναι επειδή ίσως δεν ξέρει τον τρόπο να πει για όλα όσα αισθάνεται.

Νιώθει άγχος και στρες

Οι έφηβοι νιώθουν πιεσμένοι με τις καθημερινές απαιτήσεις που σχετίζονται με το σχολείο, τις δραστηριότητες, τις σχέσεις. Η σιωπή είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης της πίεσης ή του άγχους που πιθανόν αισθάνονται.

Δεν ξέρει πώς να ζητήσει βοήθεια

Μερικοί έφηβοι δεν ξέρουν πώς να ζητήσουν βοήθεια ούτε γνωρίζουν συγκεκριμένα σε τι χρειάζονται βοήθεια. Ένας πιθανός λόγος που που δεν θέλει το παιδί σας να μιλήσει είναι επειδή δεν ξέρει πώς να ζητήσει βοήθεια ή υποστήριξη από εσάς.

Φοβάται μην τυχόν και σας απογοητεύσει

Ο μεγαλύτερος φόβος του εφήβου μπορεί να είναι μην τυχόν και σας απογοητεύσει. Το να βλέπει, ν΄ακούει ή να νιώθει την απογοήτευσή σας είναι ένας καλός λόγος για τον οποίο οι έφηβοι δεν θέλουν να μιλήσουν.

kanones-stin-efiveia.jpg

Φοβάται την αντίδρασή σας

Οι περισσότεροι έφηβοι επιλέγουν την σιωπή γιατί δεν θέλουν να έρθουν σε σύγκρουση με τους γονείς τους. Αν και οι δικές σας αντιδράσεις σε κάτι που σας λέει ή ζητάει το παιδί σας είναι οι φωνές, η κριτική, η τιμωρία, είναι βέβαιο ότι θα προτιμήσει τη σιωπή που θα έχει και λιγότερες συνέπειες.

Νιώθει ότι δεν το εμπιστεύεστε

Εάν πιστεύετε το χειρότερο για το έφηβο παιδί σας ή δεν του αφήνετε τα περιθώρια να πει τη άποψή του, είναι πιθανόν να σκεφτεί γιατί να μπει στον κόπο να μιλήσει αφού έτσι κι αλλιώς δεν το εμπιστεύεστε.

Ακόμα κι αν ο έφηβός σας επιλέγει να μην σας μιλήσει, δεν σημαίνει ότι θα διαρκέσει για πάντα. Να είστε θετικοί και υποστηρικτικοί μαζί του και θα ανταμειφθείτε.

Με πληροφορίες από το ashleyhudsontherapy.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved