Έρευνα: Πώς η καφεΐνη εμποδίζει την ανάπτυξη του εγκέφαλου στην εφηβεία!

Ερευνητές από την Ελβετία σε πρόσφατη μελέτη τους ανακάλυψαν πως περισσότερα από δυο ροφήματα με καφεΐνη την ημέρα εμποδίζουν την σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου στους έφηβους!

Έρευνα: Πώς η καφεΐνη εμποδίζει την ανάπτυξη του εγκέφαλου στην εφηβεία!

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «PLoS One», η εφηβεία είναι η ηλικία της ταχύτατης ωρίμανσης του εγκεφάλου που έχει άμεση σχέση με την ποιότητα του ύπνου. Ωστόσο, αυτή διαταράσσεται από την υπερκατανάλωση καφεΐνης, με συνέπεια να επιβραδύνεται η ωρίμανση του εγκεφάλου.

Η έρευνα που φιλοξενείται στα nea, δείχνει ότι η διάρκεια και η ένταση του βαθέως ύπνου και ο αριθμός των συνάψεων αυξάνονται κατά την παιδική ηλικία, φθάνουν στα υψηλότερα επίπεδά τους κατά την εφηβεία και αρχίζουν να μειώνονται μετά την ενηλικίωση. Όταν λοιπόν ο εγκέφαλος αρχίζει να ωριμάζει στην εφηβεία, χάνεται μεγάλος αριθμός περιττών συνάψεων ενώ ισχυροποιούνται συνάψεις-κλειδιά.

Η διεργασία αυτή συμβαίνει όταν οι έφηβοι κοιμούνται βαθιά και είναι απαραίτητη για να γίνει πιο αποδοτικός και πιο ισχυρός ο εγκέφαλος, κατά τον δρα Huber.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, με την κατανάλωση καφεΐνης οι κύκλοι του βαθέως ύπνου (αποτελούν το επονομαζόμενο στάδιο βραδέων κυμάτων του ύπνου) μειώνονταν σημαντικά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved