Πώς θα καταφέρω να μην φάει πολλά γλυκά το παιδί μου στις γιορτές;

Δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο.

Πώς θα καταφέρω να μην φάει πολλά γλυκά το παιδί μου στις γιορτές;

Την περίοδο των γιορτών οι πειρασμοί είναι συνεχώς μπροστά μας. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και εμείς, ως ενήλικες, χρειάζεται να επιδείξουμε εγκράτεια για να μην ενδώσουμε. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο δύσκολο είναι για τα παιδιά να απαρνηθούν ένα γλυκό ή μια σοκολατένια λιχουδιά αφού όπου πάνε, είναι συνεχώς μπροστά τους.

Εδώ λοιπόν είναι και το …μυστικό. Με εξαίρεση την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ( άντε και τις δεύτερες), φροντίστε να μην υπάρχουν πολλά γλυκά στο σπίτι. Η συνεχής έκθεση των παιδιών στα γλυκά θα προκαλέσει την επιθυμία για συχνότερη κατανάλωση. Δεν χρειάζεται ωστόσο να «κλειδώσετε» τα γλυκά σε κάποιο ντουλάπι, καθώς αυτή η τακτική δίνει την εντύπωση του απαγορευμένου στα παιδιά που μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Επίσης, θέστε όρια. Η κατανάλωση γλυκού που επιτρέπετε στην καθημερινότητα σε συχνότητα περίπου 1-2 φορές/εβδομάδα θα πρέπει όσο το δυνατό να ισχύσει και στην περίοδο των γιορτών. Εξηγείστε στα παιδιά ότι καλό είναι να καταναλώσουν γλυκό τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενώ για τις υπόλοιπες ημέρες καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε υγιεινές εναλλακτικές.

glika 2

Μη χρησιμοποιείτε τα γλυκά ως επιβράβευση, γιατί όπως εξηγεί η διατροφολόγος Ευσταθία Παπαδά,» αν υποσχεθείτε, για παράδειγμα, το αγαπημένο γλυκό του παιδιού μόνο όταν τελειώσει το φαγητό του, τότε είναι πιθανό να του δημιουργηθεί μία λανθασμένη εικόνα για την κατανάλωση γλυκών και να πιεστεί να καταναλώσει ολόκληρη τη μερίδα φαγητού ακόμα κι αν δε θέλει.

Παράλληλα ορίστε το μέγεθος της επιτρεπόμενης μερίδας, λέγοντας στο παιδί σας ότι δεν μπορεί να φάει ένα τεράστιο κομμάτι ή δύο γλυκά.

Μπορεί η εορταστική περίοδος να μας βγάζει για λίγο από τη διατροφική ρουτίνα, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει οι υγιεινές συνήθειες να ξεχαστούν. Έχετε πάντα σε ορατό σημείο τα φρούτα και τα υγιεινά snacks και δώστε τα στο παιδί σας αρκετά συχνά.

Καλές γιορτές!

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο στη ροή ειδήσεων του Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved