Ποια είναι η σωστή διατροφή των παιδιών που δίνουν εξετάσεις;

Στην απαιτητική αυτή περίοδο των εξετάσεων, η κάθε λεπτομέρεια στη ζωή των παιδιών μπορεί να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα.

Ποια είναι η σωστή διατροφή των παιδιών που δίνουν εξετάσεις;

Η εφαρμογή ενός ισορροπημένου διατροφικού πλάνου μπορεί να εξασφαλίσει βελτιωμένη πνευματική απόδοση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και φυσικά κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.

Τα βασικά συστατικά μιας ισορροπημένης διατροφής, σύμφωνα με τους επιστημονικούς συνεργάτες του ευζην, είναι:

Η καθημερινή κατανάλωση πρωινού

Η σπουδαιότητα του πρωινού για τον ανθρώπινο οργανισμό αποτελεί πια μια πολύ διαδεδομένη γνώση. Μεταξύ άλλων ευεργετικών επιδράσεων, μεγάλος αριθμός μελετών υποστηρίζουν ότι το πρωινό σχετίζεται άμεσα με την πνευματική απόδοση και τη γνωσιακή λειτουργία, καθώς συμβάλλει σε βελτιωμένη μνήμη, πνευματική εγρήγορση, αυξημένη ικανότητα συγκέντρωσης, μάθησης και επίλυσης προβλημάτων. Πολύ σημαντική είναι και η επίδρασή του στη διάθεση, αφού φαίνεται ότι μειώνει το άγχος, τη συναισθηματική κατάθλιψη και τη μελαγχολία.

Το σταθερό πλάνο γευμάτων

Τρία κύρια γεύματα με ενδιάμεσα σνακ υψηλής θρεπτικής αξίας αποτελούν τον βέλτιστο αριθμό ημερήσιων γευμάτων, με σκοπό την επαρκή πρόσληψη ενέργειας και θρεπτικών συστατικών, όλες τις ώρες. Στην προσπάθεια διατήρησης ενός σταθερού πλάνου γευμάτων κατά την περίοδο των εξετάσεων, είναι σημαντικό αφενός να μην παραλείπονται γεύματα, αφετέρου να αποφεύγεται το συνεχές «τσιμπολόγημα» μεταξύ των γευμάτων.

Η επαρκής ενυδάτωση

Η καλή κατάσταση ενυδάτωσης αποτελεί έναν εξίσου σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει την πνευματική απόδοση. Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η αφυδάτωση οδηγεί σε μείωση της νοητικής λειτουργίας τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Έτσι, για παιδιά ηλικίας 14-18 ετών συστήνεται η κατανάλωση 10-12 ποτηριών κάθε μέρα, με το νερό να αποτελεί τη βασική επιλογή. Είναι σημαντικό επίσης, η πρόσληψη υγρών να αυξάνεται τις θερμές ημέρες αλλά και όταν πραγματοποιείται σωματική δραστηριότητα.

Η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων

Καθώς κανένα τρόφιμο δεν «τα έχει όλα», καταναλώνοντας ποικιλία τροφίμων, τόσο από τις διαφορετικές ομάδες τροφίμων όσο και από την ίδια ομάδα τροφίμων, μπορεί το παιδί να εξασφαλίσει επαρκή πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών που έχει ανάγκη. Έτσι, άλλωστε, δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι κηδεμόνες για την ανάγκη λήψης κάποιου συμπληρώματος (εκτός κι αν έχουν διαγνωστεί ελλείψεις).

Συνοψίζοντας, η ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή καλύπτει τις ανάγκες του παιδιού και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Συνδυάζοντας τα διατροφικά σημεία που αναφέρθηκαν με επαρκή ξεκούραση, ύπνο και τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί το παιδί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη τους στη διαδικασία του διαβάσματος και των εξετάσεων.

Διαβάστε επίσης

4 υπερ - τροφές που χρειάζεσαι για συγκέντρωση πριν τις εξετάσεις
Θες να πετύχεις στις εξετάσεις; Πάρε «διαζύγιο» από το στρες!
Πανελλαδικές εξετάσεις: η μεγάλη μάχη που δίνουν τα παιδιά και η υποστήριξη των γονιών

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved