Αυγό: Η υπερτροφή με τη σημαντική θρεπτική αξία

Τηγανισμένο «μάτι», καγιανά ή στραπατσάδα, ομελέτα, βραστό, μελάτο ή με όποιον άλλο τρόπο μαγειρεμένο, το αυγό είναι η πιο εύκολη, χορταστική και οικονομική λύση για γρήγορο αλλά εξαιρετικής ποιότητας φαγητό για όλη την οικογένεια!

Αυγό: Η υπερτροφή με τη σημαντική θρεπτική αξία

Σύμφωνα με την Ένωση Αυγοπαραγωγών Ελλάδος, ένα μεγάλο αυγό έχει 70 θερμίδες και παρέχει διάφορες ποσότητες από 13 ουσίες, όπως βιταμίνη D, σίδηρο, ψευδάργυρο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και χολίνη. Περιέχει επίσης 6 γρ. υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και αντιοξειδωτικά!

Οι διατροφολόγοι επισημαίνουν ότι για να αισθανθούμε χορτασμένοι πρέπει να προσπαθούμε κάθε μέρα η διατροφή μας να είναι υγιεινή και ισορροπημένη. Έτσι θα νιώθουμε ότι έχουμε περισσότερη ενέργεια και θα γεμίζουμε τον οργανισμό μας με τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη.

Ανάμεσα στις τροφές που πρέπει να ενσωματώσουμε στη διατροφή μας για να το πετύχουμε αυτό είναι τα αυγά. Μπορούν να μας κρατήσουν χορτασμένους μέχρι την ώρα του μεσημεριανού, καθώς ένα μεγάλο, βραστό αυγό περιέχει μόλις 78 θερμίδες, αλλά η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη είναι τεράστια. Δεν είναι λίγες, άλλωστε, οι μελέτες που έχουν δείξει πως όσοι τρώνε αυγά με το πρωινό τους καταφέρνουν να μειώσουν την υπερφαγία!

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το αυγό μεταξύ άλλων:

-Αποτελεί μία καλή πηγή σιδήρου, ειδικά για τα παιδιά που έχουν αναιμία. Μάλιστα, ο σίδηρος απορροφάται καλύτερα αν το αυγό συνδυαστεί με χυμό φρούτων ή λαχανικών.
-Συμβάλλει στην πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας.
-Βοηθάει στην ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου και στις πνευματικές λειτουργίες, λόγω της λεκιθίνης που περιέχει.
-Περιέχει τις πιο σημαντικές βιταμίνες όπως: Α (πολύτιμη για τα μάτια), D (για τα οστά), Ε (για την άμυνα), ομάδα Β (για το νευρικό σύστημα), φυλικό οξύ για τις αναιμίες κ.ά.

Διαβάστε επίσης

Πόσα αυγά μπορούν να τρώνε τα παιδιά την εβδομάδα;
Γιατί τα παιδιά πρέπει να τρώνε ένα αυγό την ημέρα - Τι δείχνει έρευνα

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved