Πώς να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό των παιδιών το χειμώνα

Καθώς ο χειμώνας έρχεται, φτάνουμε πάλι στην εποχή του χρόνου όπου η θερμοκρασία πέφτει, η ημέρα μικραίνει και τα κρυολογήματα κάνουν την εμφάνισή τους.

Πώς να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό των παιδιών το χειμώνα

Η υγεία των παιδιών μας, η καλή φυσική τους κατάσταση και η ρουτίνα στην καθημερινότητά τους, αποτελούν προτεραιότητα.

Τους κρύους μήνες του χρόνου, ακόμα και στη μετά-Covid εποχή, οι ιοί και τα βακτήρια μεταδίδονται ευκολότερα και πιο γρήγορα. Οι συνθήκες που το επιτρέπουν αυτό είναι οι κλειστοί χώροι, ο μειωμένος αερισμός και η πιο στενή επαφή μεταξύ των ανθρώπων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ιοί και τα βακτήρια να εκμεταλλεύονται τη μειωμένη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία οφείλεται στη μειωμένη έκθεση στο ήλιο, στη χαμηλή φυσική δραστηριότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις, στη φτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή. Εάν θέλετε να θωρακιστείτε εσείς και τα παιδιά σας, ξεκινήστε από την ενίσχυση του οργανισμού. Τα αποτελέσματα ερευνών αποδεικνύουν ότι η επαρκής θρέψη του οργανισμού στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, τον βοηθάει να αντιστέκεται πιο αποτελεσματικά στους ιούς και τα βακτήρια, όπως επίσης και να επιταχύνει τον χρόνο ίασης και να μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων σε περιπτώσεις έκθεσης.

anosopoiitiko-2.jpg

Ο τρόπος ζωής μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των παιδιών

Ο τρόπος ζωής και οι καθημερινές συνήθειες μπορούν να γίνουν το τείχος προστασίας για εσάς και τα παιδιά σας. Αυτές οι ενέργειες μπορούν να χωριστούν σε 3 βασικούς άξονες.

1. Επιλογές τροφίμων και διατροφικές συνήθειες

Τα τρόφιμα που καταναλώνει κάθε παιδί, ορίζουν τη σχέση του με το φαγητό και σε σημαντικό βαθμό, την υγεία του στην ενήλικη ζωή. Έτσι, η διατροφική εκπαίδευση είναι καθοριστική. Η επιλογή πρωτογενών τροφίμων υψηλής θρεπτικής αξίας, για όλη την οικογένεια, μπορεί να σας προσφέρει ό,τι χρειάζεστε. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας διατροφή τα ακόλουθα τρόφιμα:

Φρούτα και λαχανικά. Βάλτε τα φρούτα και τα λαχανικά σε περίοπτη θέση στην καθημερινή διατροφή σας. Μην «κρύβετε» τα λαχανικά μέσα σε σάλτσες, μπιφτέκια ή άλλα τρόφιμα. Χρησιμοποιήστε ευφάνταστες συνταγές και δείξτε στα παιδιά σας ότι πρέπει να τα καταναλώνετε καθημερινά. Προτιμήστε προϊόντα εποχής, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, κουνουπίδι, μήλα, αχλάδια και φυσικά, ρόδια. Ακόμα και μικρή ποσότητα, μοιρασμένη στα γεύματα, μπορεί και θα κάνει τη διαφορά. Ενθαρρύνετε την καθημερινή κατανάλωση ολόκληρου φρούτου κάποια ώρα της ημέρας, για όλη την οικογένεια. Επιπλέον, μπορείτε να σερβίρετε και κάποιον φυσικό χυμό. Έτσι, θα προσφέρετε περισσότερη βιταμίνη C.

Όσπρια. Το ιδανικό είναι να καταναλώνονται τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα καθώς είναι τα πληρέστερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Μαζί με τα όσπρια μπορείτε να προσφέρετε και ένα μέρος του γεύματος που προτιμά περισσότερο το παιδί, όπως για παράδειγμα μία μικρή ομελέτα. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα έχετε προσθέσει σε μία σαλάτα ή σε ένα burrito.

Ξηροί καρποί και ταχίνι. Παλαιότερες απόψεις πρότειναν τους ξηρούς καρπούς από την εφηβεία και μετά. Σήμερα, ακόμα και παιδιατρικές εταιρίες προτείνουν να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή του παιδιού από την προσχολική ηλικία.

anosopoiitiko-3.jpg

Το ταχίνι, που είναι 100% αλεσμένο σουσάμι, είναι από τις πιο θρεπτικές πάστες ξηρών καρπών. Υπολογίστε ότι μία μικρή ποσότητα (όπως 2 κουταλιές της σούπας) ημερησίως μπορεί να συμπληρώσει τη διατροφή του παιδιού σε καθοριστικά - για την ομαλή ανοσοποιητική λειτουργία - συστατικά, όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ω-3 λιπαρά οξέα. Απολαύστε το πάνω σε μια φέτα ψωμί μαζί με μέλι, ως μέρος ενός δυναμωτικού πρωινού, χρησιμοποιήστε το σε κέικ και μπισκότα για πιο υγιεινό και γευστικό αποτέλεσμα ή προσθέστε το σε φρέσκο χυμό φρούτων, για ένα δυναμωτικό ρόφημα – οι εφαρμογές είναι πραγματικά αναρίθμητες!

anosopoiitiko-4.jpg

Βιταμίνη D. Η βιταμίνη D είναι η βιταμίνη του ήλιου. Κατά τους χειμερινούς μήνες που η έκθεση στον ήλιο είναι περιορισμένη, υπάρχει η ανάγκη λήψης συμπληρώματος. Ιδανική μορφή είναι το spray. Οι χαμηλές τιμές στο αίμα παιδιών και ενηλίκων είναι εξαιρετικά συχνές. Η επάρκειά της στον οργανισμό, επιτρέπει την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και μειώνει τη συχνότητα γρίπης και κρυολογήματος.

2. Η φυσική δραστηριότητα

Αρκετοί παιδίατροι συστήνουν τα παιδιά να έχουν 30-60 λεπτά φυσικής δραστηριότητας κάθε ημέρα, κάνοντας ποδήλατο, τρέχοντας ή χορεύοντας. Έτσι, το παιδί είναι πιο χαρούμενο και υγιές. Η εμπειρία όμως δείχνει ότι η συστηματική αυξημένη φυσική δραστηριότητα συμβαίνει όταν ένα παιδί συμμετέχει σε κάποια οργανωμένη δραστηριότητα ή ακόμα καλύτερα, σε κάποιο άθλημα. Επενδύστε τον χρόνο σας ώστε να βοηθήσετε το παιδί σας να βρει το άθλημα που θα το «κερδίσει». Έτσι θα ενισχύσει την αντοχή, τη δύναμη και την ευλυγισία του. Παράλληλα, θα ενεργοποιήσει ενδογενή συστήματα του οργανισμού με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και βελτιωμένη ανοσοποιητική λειτουργία.

anosopoiitiko-5.jpg

3.Η υψηλή ποιότητα ύπνου

Η χρονική επάρκεια του ύπνου είναι καθοριστική. Όσο τα παιδιά είναι μικρά, έχουν αυστηρό πρόγραμμα ύπνου αλλά καθώς μεγαλώνουν, ο χρόνος και η ποιότητα του ύπνο μειώνονται, σύμφωνα με νέα στοιχεία. Βασική αιτία είναι η έκθεση στις οθόνες ενός κινητού ή της τηλεόρασης. Προσπαθήστε λοιπόν να τις αποκλείσετε ή να μείνετε οικογενειακώς μακριά, τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τον ύπνο. Μπορείτε να διαβάστε βιβλία, να πείτε ιστορίες αλλά σημαντικό είναι να μείνετε μακριά από το μπλε φως. Προσπαθήστε έτσι, να δημιουργείτε τις προϋποθέσεις ώστε να έχουν οχτάωρο ύπνο.

anosopoiitiko-6.jpg

Οι γονείς είναι το «μοντέλο»

Όλες οι παραπάνω συστάσεις αφορούν φυσικά και τους γονείς. Είναι εξίσου σημαντικό να είστε και εσείς υγιείς και να υποστηρίζετε τα παιδιά σας. Άλλωστε πρέπει να δώσετε το καλό παράδειγμα! Καταναλώστε και εσείς φρούτα, λαχανικά και όσπρια, προσθέστε ταχίνι στο ψωμί σας, στη σαλάτα, στα φρούτα σας και στο γιαούρτι σας. Προσπαθήστε να περπατάτε καθημερινά. Δεν χρειάζεται να γραφτείτε σε κάποιο άθλημα αλλά μπορείτε να βρείτε έναν χώρο ενδυνάμωσης που να σας αρέσει και να διασκεδάζετε. Προσέξτε τον ύπνο σας και απολαύστε τη θαλπωρή του χειμώνα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved