Είναι τα εμπλουτισμένα τρόφιμα υγιεινά για τα παιδιά;

Ποια η θέση των εμπλουτισμένων τροφίμων στη διατροφή των παιδιών.

Είναι τα εμπλουτισμένα τρόφιμα υγιεινά για τα παιδιά;
Bigstock

Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα είναι ενισχυμένα με ένα ή περισσότερα θρεπτικά συστατικά προκειμένου να βελτιωθεί η διατροφική τους αξία.

Για παράδειγμα, πολλά προϊόντα ολικής άλεσης είναι εμπλουτισμένα με φυλλικό οξύ και σίδηρο, γαλακτοκομικά με προβιοτικά και πρεβιοτικά και φυσικοί χυμοί πορτοκαλιού με ασβέστιο.

xortofagiki-diatrofi-kai-paidia-(2).jpg

Είναι οι εμπλουτισμένες τροφές κατάλληλες για τα παιδιά;

Η απάντηση είναι ναι, αλλά με προσοχή. Ο απώτερος στόχος των εμπλουτισμένων τροφών είναι να καλύψουν τις ελλείψεις βιταμινών ή μετάλλων που το παιδί, για συγκεκριμένους λόγους, δεν λαμβάνει.

Ωστόσο, χρειάζεται μέτρο καθώς αν καταναλωθούν σε υπερβολική ποσότητα μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία του παιδιού καθώς αρκετά εμπλουτισμένα τρόφιμα είναι επεξεργασμένα και περιέχουν νάτριο, σάκχαρα και λίπη.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMC Public Health έδειξε ότι τα γαλακτοκομικά και τα δημητριακά εμπλουτισμένα σε μικροθρεπτικά συστατικά μπορεί να είναι μια αποτελεσματική επιλογή για τη μείωση της αναιμίας σε παιδιά ηλικίας έως 3 ετών.

Ωστόσο, επειδή δεν υπάρχουν εκτενή στοιχεία για βρέφη, καλό είναι να μιλάτε πάντα με τον παιδίατρό σας.

Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Pediatric Endocrinology and Metabolism εξηγεί ότι η υπερβολική κατανάλωση βιταμίνης Α μπορεί να γίνει τοξική και να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Επίσης, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του οργανισμού Environmental Working Group η συσσώρευση βιταμινών Α και D επηρεάζει το συκώτι ενώ αυτές του συμπλέγματος Β, του φολικού οξέος και της περίσσειας μετάλλων έχουν αρνητική επίδραση στα νεφρά .

Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουν τα παιδιά εμπλουτισμένες τροφές στο 20% έως 25% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας για τους ενήλικες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη νιασίνη, τον ψευδάργυρο και τη βιταμίνη Α.

diatrofi-morou.jpg

Πότε τα παιδιά χρειάζονται εμπλουτισμένες τροφές;

Όπως αξιολογήθηκε από την ομάδα του Pot στο περιοδικό Public Health Nutrition ,

Τα παιδιά όλων των ηλικιών πρέπει να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή, επαρκής για την υγιή ανάπτυξή τους.

Ωστόσο, αν το παιδί μεταξύ άλλων, ακολουθεί vegan διατροφή ή παρουσιάζει έλλειψη θρεπτικών συστατικών ο οργανισμός του, τα εμπλουτισμένα τρόφιμα κρίνονται αναγκαία.

Το σημαντικό είναι οι γονείς να διατηρούν μια ισορροπία ώστε τα εμπλουτισμένα τρόφιμα να μην εκτοπίζουν τη διατροφική ποιότητα και τα οφέλη μιας υγιεινής διατροφής.

Με πληροφορίες από το youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved