Πρέπει να ζυγίζουμε το νεογέννητο καθημερινά;

Όσον καιρό ήταν το μωρό στο μαιευτήριο, ζυγιζόταν καθημερινά. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και όταν το μωρό πια είναι στο σπίτι;

Πρέπει να ζυγίζουμε το νεογέννητο καθημερινά;

Σύμφωνα με την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, δεν είναι απαραίτητο να ζυγίζετε το νεογέννητο καθημερινά. Η μηνιαία επίσκεψη στον παιδίατρο είναι αρκετή για την παρακολούθηση του βάρους του και για να βεβαιωθείτε ότι η μείωσή του δεν είναι ανησυχητική.

Σε μερικές περιπτώσεις, ωστόσο, είναι αναγκαίο να έχετε μια ηλεκτρονική βρεφική ζυγαριά στο σπίτι για να παρακολουθείτε αν το μωρό έχει ανακτήσει το χαμένο βάρος του μετά τη γέννηση και το μαιευτήριο Η ποσότητα της τροφής που λαμβάνει ίσως να μην είναι επαρκής, κυρίως εάν το θηλάζετε. Γι’ αυτό, θα πρέπει τους δύο πρώτους μήνες της ζωής του το βρέφος να ζυγίζεται μία φορά την εβδομάδα, την ίδια πάντα μέρα και ώρα.

Αν προκύψει κάποιο περιστατικό αρρώστιας που έχει συμπτώματα διάρροιας και εμετού, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε το βάρος του πολύ αυστηρά. Αν εξαιτίας της αρρώστιας του έχασε το 5% του βάρους του, συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας: υπάρχει σοβαρή περίπτωση να έχει πάθει αφυδάτωση.

Απώλεια βάρους

Την τρίτη περίπου μέρα της ζωής του, παρατηρείται σε όλα τα νεογέννητα ένα φαινόμενο απώλειας βάρους της τάξης του 5 με 10% από το αρχικό τους. Αν το μικρό σας ζύγιζε τρία κιλά όταν βγήκε από την κοιλιά σας, είναι δυνατόν να ζυγίζει 2.700 μερικές μέρες αργότερα. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Απλά χάνει τα υγρά που είχε πάρει από τη μήτρα. Αυτή η μείωση του βάρους του οφείλεται και στον τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής που κάνει: τώρα κινείται περισσότερο και δαπανά περισσότερη ενέργεια. Εάν όλα εξελίσσονται ομαλά, από την πέμπτη ή την έκτη μέρα θα ξαναρχίσει να παίρνει βάρος. Κατά κανόνα, μέχρι τη δεύτερη εβδομάδα, το μωρό σας θα είναι στο βάρος που ήταν όταν γεννήθηκε.

Το βάρος του μωρού σας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • η ηλικία της κύησης – δηλαδή αν είναι τελειόμηνο ή αν έχει γεννηθεί μερικές εβδομάδες νωρίτερα
  • το φύλο του
  • το αν είναι μονή, δίδυμη ή πολύδυμη κύηση
  • η υγεία της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • ο σωματότυπος των γονιών.

Διαβάστε επίσης

Oσα πρέπει να γνωρίζετε για το βάρος του μωρού
Βάρος βρέφους: Τι πρέπει να γνωρίζετε

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved