Πότε το ψεύδισμα του παιδιού είναι ανησυχητικό;

Ψεύδισμα παιδιού: Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο όρος «ψεύδισμα» δεν υφίσταται επιστημονικά στον τομέα της Λογοθεραπείας.

Πότε το ψεύδισμα του παιδιού είναι ανησυχητικό;

Είναι μια έννοια αυθαίρετη η οποία χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αδυναμία ενός παιδιού να παράγει το φώνημα /s/.

Έχουμε αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο μας ότι το κάθε φώνημα έχει μια συγκεκριμένη ηλικία μέχρι την οποία το παιδί θα πρέπει να το έχει κατακτήσει. Το ίδιο προφανώς συμβαίνει και με το φώνημα /s/ για το οποίο η κατάλληλη ηλικία μέχρι την οποία θα πρέπει να έχει κατακτηθεί είναι μεταξύ 3,5 ετών με τα 4 έτη.

psevdisma paidioy 2

Με απλά λόγια δεν υπάρχει κανένας λόγος για ανησυχία αν το παιδί δεν έχει φτάσει σε αυτήν ηλικία και δυσκολεύεται ακόμα να το προφέρει με τον σωστό τρόπο. Εδώ υπάρχει μια μικρή διευκρίνηση που πρέπει να κάνουμε. Για να ισχύουν όλα τα παραπάνω θα πρέπει το παιδί να παρουσιάζει φυσιολογικούς αρθρωτές, όπως είναι η γλώσσα, η υπερώα και τα δόντια, οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί για την παραγωγή οποιουδήποτε φωνήματος.

Αν οι αρθρωτές δεν είναι φυσιολογικοί μια επίσκεψη σε ΩΡΛ είναι το πρώτο που πρέπει να γίνει και έπειτα σε συνεργασία με κάποιον λογοθεραπευτή θα ακολουθηθεί η θεραπευτική διαδικασία.

psevdisma paidioy 3

Συνοψίζοντας λοιπόν, ακολουθούμε κάποιον από τους παρακάτω πίνακες, ώστε να μπορούμε να συγκρίνουμε την ηλικία του παιδιού μας με το φώνημα το οποίο δυσκολεύεται να παράγει και πράττουμε ανάλογα.

Βαλταδώρος Ευθύμιος
Επιστημονικός Υπεύθυνος κέντρου ειδικών θεραπειών ΛΟΓΟΠΑΙΔΙΚΑ
Αγ. Αλεξάνδρου 41 και Ναϊάδων 49 Π. Φαληρο , Τηλ 215 52 50 363

Διαβάστε επίσης:

Λογοθεραπεία: Πότε είναι απαραίτητη

Μύθοι και αλήθειες γύρω από τον αυτισμό

«Μαμά θέλω "νελό"». Να ανησυχήσετε ή όχι όταν το παιδί σας δεν λέει το «ρο»;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved