Τα «μυστικά» του εγκεφάλου ενός βρέφους 0-6 μηνών

Οι πληροφορίες που αποθηκεύονται στη μνήμη μας ξεκινούν από τις πρώτες εβδομάδες της ζωής μας.

Τα «μυστικά» του εγκεφάλου ενός βρέφους 0-6 μηνών

Οι σύγχρονοι ερευνητές επισημαίνουν μάλιστα ότι οι βασικές γνώσεις ενός ανθρώπου αποκτώνται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Σύμφωνα με την άποψή τους η ικανότητα για μάθηση περιορίζεται αργότερα. Αυτό που κατά βάση εννοούν έχει να κάνει με διαφορετικά μεγέθη γνώσεων. Γιατί αν πράγματι η ικανότητα αφομοίωσης πληροφοριών έφθινε μετά τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής μας τότε θα έπρεπε ως τα πέντε να έχουμε αποφοιτήσει κι από το πανεπιστήμιο!

Τα μικρά παιδιά πάντως είναι οπλισμένα με μια εκπληκτική ικανότητα μάθησης. Ο εγκέφαλός τους κατακτά, απορροφά σαν σφουγγάρι και αποθηκεύει κάθε καινούργια πληροφορία.Από εμάς όμως εξαρτάται αν θα τους δώσουμε τα κατάλληλα ερεθίσματα. Γιατί όταν γεννηθεί το μωράκι διαθέτει ένα συγκεκριμένο αριθμό νευρικών κυττάρων τα οποία όμως διαμορφώνονται με βάση τα εξωτερικά ερεθίσματα. Κάθε φορά λοιπόν που βομβαρδίζετε το παιδί σας με τα σωστά ερεθίσματα, τα κύτταρα του εγκεφάλου του δημιουργούν μεταξύ τους συνδέσεις. Άλλωστε κάθε καινούργια γνώση δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια σύνδεση ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα νευρικά κύτταρα.

baby2

Πρόσφατες νευρολογικές μελέτες μάλιστα έχουν αποδείξει ότι για κάθε ανθρώπινη λειτουργία υπάρχουν “παράθυρα μάθησης”. Δηλαδή συγκεκριμένες χρονικές περίοδοι κατά τις οποίες μαθαίνονται διάφορες λειτουργίες. Οταν αυτά τα χρονικά διαστήματα περάσουν και τα παράθυρα μάθησης κλείσουν, η ικανότητα της μάθησης περιορίζεται πολύ.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η μνήμη εξελίσσεται με όχημα τις εμπειρίες που το παιδί αποκτά καθώς αναπτύσσεται. Ετσι, ήδη από την ηλικία των 3-6 μηνών τα μωρά αρχίζουν να αντιδρούν σε εμπειρίες που διεγείρουν τις αισθήσεις τους και παράλληλα αναπτύσσουν τη μνήμη τους.Σε αυτή τη φάση πιθανόν να δείτε πώς αντιδρά το μωρό όταν εξαφανίζονται πράγματα από μπροστά του. Σκύβει για να τα ψάξει; Μήπως αφήνει ένα παιχνίδι κάτω και γυρίζει να το πάρει μετά;Αυτά τα σημάδια μαρτυρούν ότι η μνήμη του μωρού αρχίζει να αναπτύσσεται. Όταν ήταν πιο μικρό, ίσχυε το «δεν το βλέπω, δεν υπάρχει». Τώρα το μωράκι σας μαθαίνει ότι τα πράγματα υπάρχουν ακόμη κι όταν δεν τα βλέπει.

Διαβάστε επίσης

Δυνατή μνήμη από... κούνια! Έτσι θα ενισχύσετε τη μνήμη του μωρού σας!
Πότε αναπτύσσεται η μνήμη των μωρών;

Πλαστικότητα και ευαισθησία βρεφικού εγκεφάλου: Όλοι οι γονείς πρέπει να τη γνωρίζουν

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved