Καταστάσεις συνειδητότητας του μωρού σας: Τι γνωρίζετε γι’ αυτές;

Καθώς σιγά - σιγά γνωρίζετε το παιδί σας θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν στιγμές που είναι πολύ κινητικό και ζωηρό, άλλες που είναι παρατηρητικό και μάλλον παθητικό κα άλλες που είναι κουρασμένο και ευερέθιστο.

Καταστάσεις συνειδητότητας του μωρού σας: Τι γνωρίζετε γι’ αυτές;

Ισως και να προσπαθήσετε να προγραμματίσετε τις καθημερινές σας ασχολίες έτσι ώστε να εκμεταλλεύεστε τις περιόδους εγρήγορσής του και να αποφεύγετε να παρατείνετε εκείνες κατά τις οποίες γίνεται ανήσυχο και ευέξαπτο.

Μη βασίζεστε πάντως στο πρόγραμμα αυτό. Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, οι αποκαλούμενες « καταστάσεις συνειδητότητας» θα αλλάξουν θεαματικά στον πρώτο μήνα ζωής. Στην πραγματικότητα υπάρχουν έξι καταστάσεις συνειδητότητας , οι οποίες εναλλάσσονται μεταξύ τους αρκετές φορές μέσα στη μέρα. Οι δυο σχετίζονται με τον ύπνο ενώ οι υπόλοιπες με τη φάση που το μωρό είναι ξύπνιο.

Η πρώτη κατάσταση είναι ο βαθύς ύπνος, όταν το μωρό κοιμάται ήσυχα χωρίς να ανταποκρίνεται στα εξωτερικά ερεθίσματα.
Αν κουνήσετε μια κουδουνίστρα δίπλα από το αυτί του δυνατά, ίσως σαλέψει λιγάκι , όχι όμως πολύ. Όταν ο ύπνος είναι ελαφρύτερος ( κατάσταση 2) ο ίδιος θόρυβος μπορεί να το κάνει να αναπηδήσει , ίσως και να το ξυπνήσει.

moro 1

Όταν το μωρό σας αρχίσει να ξυπνάει ή να αποκοιμιέται , τότε περνάει στην κατάσταση 3.Τα μάτια του θα «γλαρώσουν» καθώς τα βλέφαρά του θα βαραίνουν και πιθανόν να τεντώνεται, αν χασμουριέται και να τινάζει τα πόδια και τα χέρια. Μόλις ξυπνήσει θα βρεθεί σε κάποια από τις υπόλοιπες τρεις καταστάσεις. Μπορεί αν είναι εντελώς ξύπνιο, ικανοποιημένο και ζωηρό, αλλά όχι ιδιαίτερα κινητικό ( κατάσταση 4). Μπορεί να είναι ξύπνιο, ικανοποιημένο και πολύ κινητικό ( κατάσταση 5).Τέλος, μπορεί να κλαίει τινάζοντας το σώμα του.

Αν κουνήσετε μια κουδουνίστρα δίπλα στο αυτί του κάποια στιγμή που είναι ξυπνητό και ικανοποιημένο ( καταστάσεις 4 και 5) πιθανόν να προσηλωθεί προς την πηγή του παράξενου ήχου. Οι στιγμές αυτές είναι εκείνες που ανταποκρίνεται περισσότερο σε σας και σε όσα συμβαίνουν γύρω του και μπορεί να επικεντρώνεται και να συμμετέχει στο παιχνίδι.

Σε γενικές γραμμές είναι λάθος να περιμένετε προσήλωσης από ένα βρέφος που κλαίει. Τις στιγμές αυτές δεν είναι δεκτικό σε νέα ερεθίσματα ή αισθήσεις. Το μόνο που θέλει είναι παρηγοριά.

Διαβάστε επίσης

Μωρό ενός μηνός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Οι αλλαγές που βιώνει το μωρό στον πρώτο μήνα της ζωής του

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved