Ορόσημα ανάπτυξης για παιδιά 1 έως 2 ετών - Τι μπορούν να κάνουν

Κατά το δεύτερο έτος, το σώμα του μωρού αυξάνεται σε μήκος, χάνει τη μάλλον στρουμπουλή εικόνα του, γίνεται πιο σταθερό, δυνατό και μυώδες, και αρχίζει να αποκτά τις αναλογίες των ενηλίκων.

Ορόσημα ανάπτυξης για παιδιά 1 έως 2 ετών - Τι μπορούν να κάνουν

Η ισορροπία και ο συντονισμός βελτιώνονται και το παιδί αποκτά τον έλεγχο των λεγόμενων λεπτών κινήσεων. Τα δίχρονα αγοράκια έχουν σχεδόν το μισό του ύψους που θα έχουν ως ενήλικες. Τα δίχρονα κοριτσάκια φτάνουν σε αντίστοιχο ύψος 6-9 μήνες αργότερα. Το ύψος και το βάρος διαφέρουν από παιδί σε παιδί, όπως άλλωστε και από ενήλικα σε ενήλικα. Η αύξηση βάρους είναι ανάλογη με το ύψος του παιδιού ( θα έπρεπε, δεν ισχύει πάντα). Έτσι, τα μικρόσωμα παιδιά παίρνουν λιγότερο βάρος και πιο αργά από ό, τι τα μεγαλόσωμα παιδιά.

Ορόσημα σωματικής ανάπτυξης

13-15 μηνών

Το παιδί στέκεται χωρίς βοήθεια και κάνει 1-2 βήματα για να φτάσει σε κάποιο στήριγμα. Δεν μπορεί όμως ακόμα να σηκωθεί από την καθιστή θέση όρθιο χωρίς βοήθεια.

15-18 μηνών

Σηκώνεται όρθιο χωρίς βοήθεια. Πιθανότητα, αρχίζει να περπατάει χωρίς να στηρίζεται . Στην αρχή, περπατά με τα πόδια ανοιχτά και τους αγκώνες ψηλά,

18- 20 μηνών

Περπατά πιο σταθερά και με τα χέρια κάτω. Σίγουρα θα θέλει να δοκιμάσει να ανεβεί τις σκάλες.

21-24 μηνών

Μπορεί να κρατάει την ισορροπία του καθώς σκύβει για να πιάσει κάτι που δεν πέφτει.

Ορόσημα επιδεξιότητας χειρισμών

12 μηνών

Έχει την ικανότητα ν ’αρπάζει το ένα δάχτυλο των ενηλίκων ενώ αν του ζητήσετε κάτι μπορεί να σας το δώσει. Παράλληλα, μπορεί να κυλάει ένα τόπι στο πάτωμα.

13-15 μηνών

Μπορεί να κρατάει δύο μικρά αντικείμενα στο ένα χέρι. Μπορεί να βάζει το ένα τουβλάκι επάνω στο άλλο και επιχειρεί να χρησιμοποιήσει το μολύβι. Όταν πρέπει να ξεντυθεί, μπορεί να αρχίζει να βγάζει τα παπούτσια του.

18 μηνών

Μπορεί να χτίσει έναν πύργο από τουβλάκια, 3- 4 πατώματα ψηλό. Χειρίζεται με μεγάλη επιδεξιότητα το κουτάλι για να φάει και γυρίζει τις σελίδες ενός βιβλίου. Αν του δείξετε μπορεί να ανοίγει ένα φερμουάρ.

2 ετών

Έχει μάθει πλέον τις κινήσεις περιστροφής και βιδώματος με τα χέρια και θα μπορεί να ανοίγει την πόρτα πιάνοντας το πόμολο ή να ανοίγει ένα όχι και πολύ σφιχτό καπάκι. Πιθανότατα να του αρέσει να πλένει τα χέρια του.

Διαβάστε επίσης

Τι μπορεί να κάνει το παιδί σας στην ηλικία των 11-15 μηνών; Κάντε το Τεστ ανάπτυξης για γονείς
Η ανάπτυξη του μωρού τον πρώτο χρόνο της ζωής του

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved