Mήπως μιλάτε υπερβολικά απλά στο μικρό παιδί σας;

'Οσο μεγαλώνει το παιδί σας, η ομιλία θα παίζει σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία σας μαζί του.

Mήπως μιλάτε υπερβολικά απλά στο μικρό παιδί σας;

Κατά συνέπεια, η ομιλία γίνεται όλο και πιο σημαντική για να το βοηθάτε να μαθαίνει. Το παιδί έχει μάθει πια τους βασικούς κανόνες της συνομιλίας. Ξέρει για παράδειγμα ότι οι άνθρωποι μιλάνε με τη σειρά. Ξέρει επίσης ότι αντί να συνοδεύει σκέτες λεξούλες με χειρονομίες για να εξηγήσει τι εννοεί , μπορεί να χρωματίσει κατάλληλα τη φωνή του.

Μάθηση και ομιλία

Έχει όμως σημασία το είδος της γλώσσας που χρησιμοποιείτε όταν μιλάτε στο παιδί σας. Ολοι ξέρουμε ότι οι ενήλικες αλλάζουν τον τρόπο που μιλούν στα παιδιά όταν μεγαλώνουν. Οι προτάσεις τους γίνονται πιο περίπλοκες. Μην πέσετε στην παγίδα να μιλάτε υπερβολικά απλά στο παιδί σας. Αυτό τουλάχιστον συμβουλεύει η γιατρός και μέλος του Royal College of Physicians κυρία Μίριαμ Στόπαρντ τονίζοντας ότι είναι καλό να πετάτε κάθε τόσο στη συνομιλία σας κάποια λέξη που είναι άγνωστη μεν στο παιδί, αλλά μπορεί να μαντέψει το νόημά της από τα συμφραζόμενα.

Έτσι, θα μαθαίνει νέες λέξεις, όπως και πώς να τις χρησιμοποιεί και πώς να εκφράζεται λεκτικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά γονιών οι οποίοι εκφράζονται σωστά και δεν «προσαρμόζουν» την ομιλία τους για να είναι απλή για τα παιδιά, χρησιμοποιούν λέξεις με μεγαλύτερη ευχέρεια και σε μικρότερη ηλικία και απ’ ότι τα παιδιά γονιών που επιμένουν στην υπεραπλούστευση της γλώσσας τους.

Διαβάστε επίσης

Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να εμπλουτίσει το λεξιλόγιο του

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved