Τι παιχνίδια μπορούμε να αγοράσουμε για ένα μωρό έως 12 μηνών;

Από τη στιγμή που γεννιέται το μωρό σας θα θέλετε να του αγοράζετε συνεχώς πράγματα. Ειδικά παιχνίδια. Πολλά, διαφορετικά και χαριτωμένα παιχνίδια.

Τι παιχνίδια μπορούμε να αγοράσουμε για ένα μωρό έως 12 μηνών;

Το παιχνίδι είναι βασικό στοιχείο της ανάπτυξης του μωρού σας. Διεγείρει τις αισθήσεις του και το βοηθά να μάθει και να αποκτήσεις νέες ικανότητες.

Η επιλογή των παιχνιδιών

Τις πρώτες 12 εβδομάδες, λίγα απλά παιχνίδια αρκούν. Σταδιακά μπορείτε να γεμίσετε ένα κουτί που θα διατηρεί το ενδιαφέρον του μωρού σας ζωντανό και θα το βοηθά να ανακαλύψει καινούργια πράγματα.

Μαλακά παιχνίδια

Στα μωρά αρέσει να παίζουν με κουκλάκια, αρκουδάκια και άλλα μαλλιαρά ζωάκια. Απολαμβάνουν να κοιτούν τα πρόσωπά τους και να εξερευνούν τα υλικά τους.

Παιχνίδια με ήχους

Οι κουδουνίστρες και τα παιχνίδια που ζουλιούνται συναρπάζουν τα μωρά, τα οποία χαίρονται όταν κουνάτε ή ζουλάτε τα παιχνίδια μπροστά τους.

Κρεμαστά παιχνίδια

Οτιδήποτε διαθέτει έντονο χρώμα, καθώς και σχέδια με έντονες αντιθέσεις, προσελκύει τα μωρά. Τα κρεμαστά παιχνίδια με φατσούλες, ζωάκια ή κούκλες εξάπτουν το ενδιαφέρον τους.

Βρεφικό γυμναστήριο

Στις πρώτες εβδομάδες , όταν αναπτυχθεί ο συντονισμός χεριών – ματιών, το βρεφικό γυμναστήριο ή κάποιο άλλο παιχνίδι δραστηριοτήτων θα τραβήξει το ενδιαφέρον του μωρού σας.

Καθρέφτες

Μπορεί να είναι το πρώτο παιχνίδι αλληλεπίδρασης, π.χ. άθραυστοι καθρέφτες προσαρμοσμένοι στο εσωτερικό μιας κούνιας ή ενός χαλιού δραστηριοτήτων.

Παιχνίδια που διεγείρουν τις αισθήσεις

Ακόμα κι ένα μωρό, μαθαίνει πολύ γρήγορα να βάζει και να βγάζει τη γλώσσα μέσα κι έξω από το στόμα, αντιγράφοντάς σας. Χρησιμοποιήστε τραγουδάκια όπως « το πάει ο λαγός να πιει νερό», ή άλλα αντίστοιχα. Το μωρό σας θα διασκεδάζει με τα αγγίγματά τας στο ρυθμό του τραγουδιού και προτού περάσει πολύ καιρός θα ξέρει τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Επίσης μπορεί να απολαμβάνει το πιτσίλισμα στην κοιλιά και στα ποδαράκια του την ώρα του μπάνιου. Πρέπει όμως να το κρατάτε πολύ προσεκτικά και να κάνετε παιχνίδια στο νερό μόνο αν τα απολαμβάνει. Κάποια μωρά χρειάζονται μερικούς μήνες μέχρι να αρχίσει να τους αρέσει το μπάνιο.

Από το βιβλίο « Οι πρώτοι 12 μήνες του μωρού μου», εκδόσεις Μεταίχμιο, του καθηγητή Παιδιατρικής κ. Ανδρέα Κωνσταντινόπουλου.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved