Ντροπαλό παιδί: Πώς μπορείτε να το βοηθήσετε

«Μαμά ντρέπομαι», δεν είναι λίγα τα παιδιά που από τη φύση τους ντρέπονται.

Ντροπαλό παιδί: Πώς μπορείτε να το βοηθήσετε

Τρομάζουν μπροστά σε νέα πρόσωπα ή καταστάσεις, αποτραβιούνται, κρύβονται πίσω από τους γονείς και παρακολουθούν ή σταθμίζουν την κατάσταση προτού αποφασίσουν να συμμετάσχουν σε μια ομαδική δραστηριότητα.

Αν πιεστούν να ενεργήσουν διαφορετικά από αυτό που νιώθουν εκείνη τη στιγμή ή αν βρεθούν μπροστά σε κάποιο νέο πρόσωπο το πιο πιθανό είναι να γαντζωθούν επάνω σας και να μην ξεκολλάνε.

Η συμπεριφορά αυτή ίσως είναι απογοητευτική ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που φέρνει σε δύσκολη θέση ακόμη και τους γονείς, καθώς «ντρέπονται» για τη συμπεριφορά του παιδιού τους. «Συνήθως δεν είναι ντροπαλή, δεν ξέρω τι την έπιασε!», είναι μόνο μία από τις φράσεις που χρησιμοποιούν ως δικαιολογία εκείνη τη στιγμή.

Το μόνο όμως, που θα καταφέρει εκείνη τη στιγμή που το εξωθεί ή το χλευάζει είναι να ενσπείρει μια ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια στο παιδί, αντί να του καλλιεργήσει το θάρρος και την ανεξαρτησία.

ntropalo paidi

Τι μπορείτε να κάνετε ως γονείς για να το βοηθήσετε αν ντρέπεται;

Η καλύτερη λύση σύμφωνα με την Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία, ειναι να αφήσετε το παιδί σας να κινηθεί στους δικούς του ρυθμούς. Δώστε του το χρόνο που χρειάζεται για να προσαρμοστεί στις νέες καταστάσεις και αφήστε το να σας κρατάει το χέρι όταν χρειάζεται πρόσθετη επιβεβαίωση.

Αν αντιμετωπίσετε τη συμπεριφορά του αυτή ως κάτι το δεδομένο, οι τρίτοι δεν θα το κοροϊδέψουν και το ίδιο θα αναπτύξει την αυτοπεποίθησή του σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Αν αυτού του είδους η συμπεριφορά εξακολουθεί, συζητήστε το θέμα με τον παιδίατρό σας. Αυτός θα σας δώσει μερικές συμβουλές και αν χρειαστεί θα σας παραπέμψει σε κάποιον παιδοψυχολόγο.

Διαβάστε επίσης:
Δεν είναι όλα τα παιδιά κοινωνικά, υπάρχουν και τα ντροπαλά

Το παιδί σας είναι ντροπαλό; Βγάλτε το από το «καβούκι» του

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved