Να μιλάμε «μωρουδίστικα» ή όχι στο μωρό;

Ένα θέμα, που προβληματίζει έντονα τους νέους γονείς, είναι αν θα πρέπει να μιλάμε ή όχι «μωρουδίστικα» στο παιδί. 

Να μιλάμε «μωρουδίστικα» ή όχι στο μωρό;

Οι απόψεις διίστανται, ενώ συχνά γίνεται θέμα αντιπαράθεσης, ανάμεσα στους παππούδες και τους γονείς, που κρίνουν ότι πρέπει να μιλάμε στο μωρό κανονικά και όχι με τις κλασικές λεξούλες «μαμ», «νάνι», «αγκού» και «ντα ντα». Κι αυτό διότι θεωρούν ότι με το να μιλάς στο παιδί από τη βρεφική κιόλας ηλικία κανονικά, γίνεσαι κατανοητός και το βοηθάς να μιλήσει σωστά. Άλλοι, πάλι, γονείς με χάρη και χαρά, χρησιμοποιούν τις παραπάνω κλασικές λεξούλες, που μεγάλωσαν γενιές και γενιές, αφού θεωρούν ότι έτσι έχουν άμεση επαφή με το παιδί.

Ποια, άραγε, από τις δυο απόψεις είναι και η σωστή; Ωφελεί ή όχι το μωρό να του μιλάς «μωρουδίστικα»; Κι επιστημονικά να το πιάσουμε, οι απόψεις πάλι, διίστανται. Υπάρχουν οι επιστήμονες εκείνοι, που ισχυρίζονται ότι η χρήση της γλώσσας των ενηλικών στο παιδί, από τη βρεφική του ηλικία, βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Αμερικανοί ψυχολόγοι τονίζουν πως ο καλύτερος τρόπος εκπαίδευσης του παιδιού, είναι να του απευθύνονται ως ενήλικα, σε ό,τι αφορά το λεξιλόγιο και τη δομή των προτάσεων. Να είναι, δηλαδή, ο λόγος τους πλούσιος και σύνθετος. Έτσι, θα τα βοηθήσουν αργότερα, ώστε να έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις.

changing table

Υπάρχουν, όμως και οι ειδικοί εκείνοι, που πιστεύουν ότι το να μιλάς στο παιδί σου, «μωρουδίστικα» δεν το κρατά πίσω, στην ανάπτυξή του. Αυτό που έχει σημασία, υποστηρίζουν, είναι να ενισχύσετε τις ακουστικές του ικανότητες. Γι αυτό θα πρέπει να του μιλάτε συνέχεια μέσα στη μέρα, όταν το ταΐζετε, όταν το κάνετε μπάνιο, όταν το αλλάζετε, όταν παίζετε μαζί του. Και ας του λέτε, «κάνε μαμ» ή «πάμε για νάνι».

«Μωρουδίστικα» ή όχι, αυτά είναι καλό να κάνετε

Είτε μιλάτε «μωρουδίστικα» είτε όχι, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να κάνετε – και συμφωνούν όλοι οι ειδικοί – που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του παιδιού

  • Χρωματίστε τη φωνή σας και δώστε της ένα ευχάριστο τόνο. Κάνετε συχνές εναλλαγές στην χροιά της φωνής σας. Τονίστε λεξούλες. Τα παιδιά έτσι θα νιώσουν ασφάλεια.
  • Μιλήστε καθαρά και αργά, με αρκετές παύσεις, ώστε να δίνεται χρόνος στο μωρό να αντιδράσει.
  • Μη μιλάτε στο μωρό σα να έχετε απέναντι σας έναν… ακαδημαϊκό. Χρησιμοποιήστε απλό λεξιλόγιο κι εύκολες λεξούλες, με πολλές επαναλήψεις. Ας πούμε, από τις πρώτες λέξεις που λέμε, είναι «μαμά», «μπαμπάς» και «γάλα». Τονίστε τις συλλαβίζοντας τες, ώστε το μωρό σας να συνηθίσει να ακούει γνωστές λέξεις και να συσχετίζει τη σημασία τους με πρόσωπα και καταστάσεις.
  • Ακόμη κι αν επιλέξετε να μιλάτε «μωρουδίστικα», φροντίστε να τις συμπεριλαμβάνετε σε μία πρόταση, με αρκετές λέξεις και όχι ένα «μαααμ».
  • Τέλος, όταν το παιδί μεγαλώνει περισσότερο και ξεκινάει να λέει τις πρώτες λεξούλες του, θα πρέπει να ξέρετε ότι είναι «δε θέλω» και όχι «ζε σέλω».
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved