Με ποια σειρά βγαίνουν τα δόντια του μωρού;

Δεν υπάρχει «σωστή» ηλικία για το πρώτο δοντάκι του μωρού. Μερικά μωρά γεννιούνται έχοντας ήδη ένα δόντι, αλλά είναι εξίσου φυσιολογικό αν ένα μωρό ενός έτους δεν έχει βγάλει ακόμα κανένα δόντι.

Με ποια σειρά βγαίνουν τα δόντια του μωρού;

Είναι λάθος λοιπόν να προσδιορίζεται πότε πρέπει να περιμένετε να βγάλει συγκεκριμένα δόντια το παιδί σας, αν και είναι δυνατόν να πούμε, σε γενικές γραμμές, με ποια σειρά βγαίνουν τα δόντια. Κατά κανόνα, η οδοντοφυϊα ξεκινά γύρω στους έξι μήνες και μέχρι τη συμπλήρωση του ενός έτους εμφανίζονται πολλά δοντάκια. Η σειρά εμφάνισής τους σπάνια διαφέρει.

Τα πρώτα που βγαίνουν είναι συνήθως οι κάτω μπροστινοί κοπτήρες και ακολουθούν οι πάνω. Οι δύο πάνω πλάγιοι κοπτήρες ακολουθούν, ενώ έπονται οι δύο κάτω. Έπειτα βγαίνουν οι πάνω γομφίοι και έπειτα οι κάτω. Οι πάνω κυνόδοντες ακολουθούν μαζί με τους κάτω.

Αν έχετε το νου σας, πιθανότατα θα διακρίνετε το πρώτο δοντάκι του μωρού σας μόλις αρχίσει να φαίνεται μέσα από το ούλο σας ένα μικρό ανοιχτόχρωμο φούσκωμα. Τα μόνα φυσιολογικά συμπτώματα της οδοντοφυΐας είναι η ευερεθιστικότητα και τα πολλά σάλια. Μην αποδίδετε ποτέ άλλα συμπτώματα στην οδοντοφυΐα. Σύμφωνα με την γιατρό Δρ. Μίριαμ Στόμπαρτ, μέλος του Royal College of Physicians, είναι μύθος ότι προκαλεί πυρετό, διάρροια, εμετό, σπασμούς, εξανθήματα ή ανορεξία. Μην κάντε λοιπόν το σφάλμα να αποδώσετε μια αρρώστια σε ένα καινούργιο δοντάκι που βγαίνει. Αν κάτι σας ανησυχεί, συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας.

Να θυμάστε, ότι πρέπει να αποφεύγετε να βγάζετε το παιδί έως όταν φυσάει κρύος άνεμος. Για κάποιο λόγο, φαίνεται ότι χειροτερεύει τον πόνο της οδοντοφυΐας. Όταν βγάζετε το μωρό έξω το χειμώνα, σκεπάστε το κεφάλι και το πρόσωπό του με ένα ζεστό σκουφί ή κουκούλα και τυλίξτε ένα κασκόλ γύρω από το λαιμό και το πιγούνι του.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved