Γιατί τα μικρά παιδιά είναι τόσο κυκλοθυμικά;

Tη μια στιγμή γελάνε, την άλλη κλαίνε. Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αυτη την κατάσταση;

Γιατί τα μικρά παιδιά είναι τόσο κυκλοθυμικά;

Εκεί που παίζουν όμορφα και γλυκα, μπορεί για κάτι ανούσιο να ξεσπασουν σε κλάματα. Πολύ δράμα για ανόητα πράγματα. Κάποιος κάτι είπε, το είπε καπως, το αδερφάκι του δεν τον κοίταξε, τον κοίταξε, το κρέας στο πιάτο ακουμπάει τις πατάτες, η σάλτσα δεν ειναι πολλή, το τοστ δεν είναι τριγωνάκι, τα δημητριακά είναι λιγα... Ολα μπορούν να γινουν αιτία ξεσπάσματος.

Οι ψυχολόγοι λένε πως αυτό ειναι κομμάτι της διαδικασίας της ανάπτυξής τους, και όχι δείγμα κακής συμπεριφοράς. Για τους γονείς όμως, αυτά μπορεί να είναι ενοχλητικά. Μπορεί να τους οδηγήσουν στα άκρα, θυμώνοντας για τα κακομαθημένα παιδιά τους. Οι γονείς πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά να δαμάσουν την ψυχοσύνθεσή τους, συστήνουν οι ειδικοί, καθώς είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους ένα παιδάκι περνάει τόσο δύσκολα.
Και οι λογοι αυτοί είναι αναπτυξιακοί.

  1. Δε μπορούν να επικοινωνήσουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους τόσο καλά όσο θα ήθελαν.
    Για τα παιδάκια μεταξύ 1-3 ετών, ο κόσμος είναι τεράστιος, φανταστικός και αλλάζει. Αυτά από την άλλη είναι μικρά, με περιορισμένο λεξιλόγιο και άπειρες απορίες. Μεγάλος λογος για πολλά νεύρα. Σκεφθείτε ένα παιδάκι που θέλει να ζωγραφίσει αλλά δεν ξέρει τα χρώματα. Θέλει να κάνει μπλε τον ουρανό αλλά δεν ξέρει ούτε πώς λέγεται ο ουρανός, ούτε ότι το χρώμα που θέλει λεγεται μπλε... Κι εσείς δε θα θυμώνατε; Οπλιστείτε με υπομονή. Βοηθήστε τα. Δείξτε τους αυτά που φανταζεστε ότι μπορεί να θελουν. Πείτε πιάνοντας ένα ένα τα χρώματα, μήπως θέλεις το μπλε, μήπως ψαχνεις αυτό που είναι το κοκκινο? Βοηθήστε τα να μεγαλώσουν το λεξιλόγιό τους.

  2. Δεν έχουν αίσθηση του χρονου.
    Ξέρουν πότε πεινάνε και πότε διψάνε. Οτι εσεις ετοιμάζετε φαγητό ή πήγατε να τους φέρετε το ποτηράκι τους δεν τους λέει τίποτα. Δεν βλεπουν το νερό το επόμενο νανοσεκόντ... την πατήσατε. Μπορεί να περάσετε ένα μεγάλο δύσκολο απόγευμα. Συνεχίστε λοιπόν να μιλατε και πείτε πάω να φέρω το νερό σου, ή το φαγητό είναι έτοιμο πάω να σου βάλω. Μην περιμένετε να σας καταλάβουν όταν απλώς απαντάτε θα φαμε σε λίγο. Επίσης χρησιμοποιείστε αυτη την αδυναμία τους προς όφελός σας, καθώς για τον ίδιο λογο αφαιρούνται πολύ εύκολα. Αν άργησε το ποτηράκι τους, κάντε φούσκες με το καλαμάκι και αποσπάστε τους την προσοχή. Το κλάμα θα μετατραπεί πάλι αμέσως σε χαρά.

  3. Δεν μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους.
    Αν κάνουν μπάνιο κι εσεις τους πείτε να βγουν, θα τσιρίξουν, θα σας βρέξουν, θα σας εκνευρίσουν, θα τα κάνουν όλα μούσκεμα ...από τη στεναχώρια τους που τους παιρνετε τη χαρά. Προετοιμάστε τους, όμορφα και σιγια σιγά... Και καλή δύναμη. Πείτε τους οτι υπαρχουν κι άλλα ωραία πράγματα που μπορούν να κάνουν μόλις βγουν από το μπανιο. Ονοματίστε τα. Και κρατήστε την υπόσχεσή σας.

  4. Δε μπορούν να μεταβούν από τη μία δραστηριότητα στην άλλη γρήγορα.
    Η μετάβαση από μία δραστηριότητα σε μία άλλη είναι δύσκολη, γιατί τα παιδιά δίνουν όλο τους το είναι σε ό,τι κάνουν. Αν εκεί που ζωγράφιζαν, εσείς θέλετε να σταματήσυν για να φάνε, φροντίστε να το κάνετε όμορφα και γλυκα. Κρατήστε μία ρουτίνα όπου αυτο γίνεται, για να μαθαίνουν. Μιλάτε τους συνέχεια. Να λετε ακόμη και τις λεπτομερειες. Τώρα θα κάνουμε μπάνιο, θα ξεβγαλθούμε και μετά θα φάμε. Ή μόις τελειώσεις τη ζωγραφική, θα φάμε. Να σας ακούν και να συνειδητοποιουν τι λετε.

  5. Θέλουν να παίρνουν αυτά τις αποφάσεις.
    Και όταν συνειδητοποιούν ότι δε μπορούν, είτε γιατί αδυνατούν πραγματικά είτε γιατί δεν τους αφήνετε, τα δάκρυα τρέχουν ποτάμια. Αντι λοιπον να τσακώνεστε, αποσπάστε τους την προσοχή. Αντι να του φωνάζετε να πάει στο γιογιο του και εκείνο να αρνείται, αποσπάστε του την προσοχή με μια επιλογή, πχ θέλεις να σου φέρω το μπλε ή κόκκινο γιογιο; Ή αντι να παλεύετε να βάλει μπουφάν, ρωτήστε το ποιο μπουφάν θέλει.

  6. Κουράζονται και πεινάνε πολύ γρήγορα.
    Mπορεί να έχουν ξεχάσει να φάνε και ξαφνικά να πεινάνε σα λυκοι. Και άρα να γκρινιάζουν. Η να είναι τόσο κουρασμένα που να κλαίνε ασταμάτητα. Γι αυτό, φροντίστε αφενός να μη χαλάτε τη ρουτίνα του ύπνου και του προγράμματός του και αφετέρου να έχετε παντα μαζί σας υγιεινά σνακ που μπορούν να σας βγάλουν από τη δύσκολη θέση, και να δώσετε στα παιδιά σας ενέργεια!

    Σε κάθε περίπτωση χρειάζεστε υπομονή και ψυχραιμία. Κρατήστε στο μυαλο σας ότι κι αυτά παλεύουν να βρουν τη θέση τους μέσα στον κόσμο, στο σχολείο ή στην οικογένεια και φροντίστε να κάνετε τη ζωή τους πιο εύκολη.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved