Το μωρό σας σε ηλικία 6 μηνών

Παρατηρείτε ότι το μωρό σας μέρα με τη μέρα μεγαλώνει και ανακαλύπτεται πως καθημερινά κάνει και κάτι καινούριο που σας εκπλήσσει ευχάριστα.

Το μωρό σας σε ηλικία 6 μηνών

Μην ξεχνάτε πως το κάθε μωρό έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης και θα πρέπει να του δώσετε τον απαραίτητο χρόνο για να δείτε κάποιες δεξιότητες να εξελίσσονται.

Οι αισθήσεις του μωρού σας σε ηλικία έξι μηνών

mvro 6 mhnvn 2

Αφή:
Τα μωρά σε αυτή την ηλικία γοητεύονται αγγίζοντας αντικείμενα με διαφορετική υφή. Τους αρέσει να ‘’πιάνουν’’ το νερό, να επεξεργάζονται την υφή κάθε πράγματος που βρίσκεται στα χέρια τους βάζοντάς τα στο στόμα.

Εξελίξεις όρασης - Λεπτομέρειες, λεπτομέρειες:
Στην ηλικία των 6 μηνών πιθανότατα θα παρατηρεί τις πιο μικρές λεπτομέρειες, όπως τα σκουλαρίκια σας, τα λουλούδια στο πουκάμισό σας, τη μύτη στο αρκουδάκι του, κοιτάζοντάς τα επίμονα για λίγα δευτερόλεπτα.

Οι εξελίξεις κινητικών δεξιοτήτων του μωρού σας

Ομιλία:
Η συζήτηση με το μωρό είναι βασικό κομμάτι της γλωσσικής του ανάπτυξης. Ανεξάρτητα από το πόσο ανόητο σας φαίνεται, προσπαθήστε να συζητήσετε με το μωρό σας, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να ενθαρρύνετε τη γλώσσα του. Μετρήστε τις σκάλες καθώς ανεβαίνετε, δείξτε του τα φύλλα στα δέντρα και να ονοματίζετε τα πάντα γύρω του. Η επανάληψη είναι το κλειδί. Όλα τα αποθηκεύονται στον εγκέφαλό τους και δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να τα χρησιμοποιήσουν και να σας μιλήσουν.

Κίνηση:
Κάποια μωρά επιλέγουν να στηρίζονται στα χέρια τους και να διασχίζουν το δωμάτιο, κάποια άλλα κυλούν σαν βαρελάκια, όποια μέθοδο και αν ακολουθεί το μωρό σας είναι απόλυτα φυσιολογική, οπότε μην ανησυχείτε.

Άλλες εξελίξεις στην ηλικία αυτή

μωρο 6 μηνων 3

Απογαλακτισμός:
Από την ηλικία των 6 μηνών μπορεί να σκέφτεστε να ξεκινήσετε να απογαλακτίσετε το μωρό σας. Αυτή είναι μια συναρπαστική στιγμή για το μωρό καθώς μαθαίνει να δοκιμάζει νέες γεύσεις, υφές και να ξεχωρίζει τα χρώματα των τροφίμων. Είναι μια σημαντική στιγμή τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας και είναι μια μεγάλη εμπειρία σύνδεσης καθώς μαθαίνουν και πειραματίζονται με το φαγητό τους.

Ποιος είναι αυτός ο ξένος;
Το άγχος για τα ξένα πρόσωπα είναι φυσιολογικό σε αυτή την ηλικία. Πολλοί γονείς γίνονται ανήσυχοι σε σημείο που να μην αφήνουν να πλησιάσει κάποιος. Αυτό δεν θα βοηθήσει το μωρό. Πρέπει να ενθαρρύνετε λίγο την κοινωνικοποίηση του φέρνοντάς το σε επαφή με άλλα μωρά.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να αναπτυχθεί στο εξάμηνο

• Τα μωρά αγαπούν πολύ τους θορύβους των ζώων και αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι διαφορετικά πλάσματα κάνουν διαφορετικούς ήχους. Δείξτε του εικόνες των ζώων σε ένα βιβλίο και κάντε όλους τους θορύβους, ένα προς ένα.

• Το μωρό σας χρειάζεται πολλά ερεθίσματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει όλη μέρα να κάνετε παιχνίδια και ήχους ζώων. Χρειάζονται και πιο ήσυχες στιγμές, για μερικά λεπτά μπορούν να παίξουν μόνα τους χωρίς την επίβλεψή σας.

• Σε αυτή την ηλικία μπορεί επίσης να θέλει να επαναλαμβάνει μια συλλαβή, όπως το "μπα", το "μα", το "γκα" ή άλλους συνδυασμούς φωνηέντων συμφώνων. Μπορεί ακόμη να προσθέσει μια άλλη συλλαβή ή δύο, καθιστώντας τους ήχους πιο περίπλοκους.

• Τα τετράγωνα μπλοκ, τα κύπελλα και τα αντικείμενα που έχουν σχήμα θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη συντονισμού χεριού και ματιού, αλλά θέλει υπομονή. Είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για το μωρό σας.

Πρέπει να έχετε υπομονή και επιμονή και να ενθαρρύνετε το μωρό σας να κάνει πράγματα, να του δίνετε ερεθίσματα τόσα όσα πρέπει και θα δείτε πως θα παρατηρείτε και μια καινούρια μικρή έκπληξη!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved